Dinsdag 12/11/2019

Opinie

I want to break free: weg met investeringen in het fossiele verleden

Beeld AFP

Meyrem Almaci is voorzitter van Groen.

In de week van divestment roepen actiegroepen wereldwijd allerhande instellingen op om hun investeringsbeleid aan te passen: weg van de gevaarlijke verslaving aan fossiele brandstoffen, om in de plaats te kiezen voor hernieuwbare energie. In Brazilië, Canada, Duitsland, Indonesië, Nigeria, Nieuw-Zeeland, de Fillippijnen, Turkije, de VS en Groot-Brittannië brengt het deze dagen honderdduizenden mensen op de been. In eigen land organiseerden Fairfin en Jong Groen verschillende activiteiten in het kader van #Breakfree2016. Kort gesteld: aan belangrijke spelers wordt gevraagd niet langer een deel te zijn van het probleem, maar wel van de oplossing.

Op 17 april toonde Panorama een reportage over de omschakeling naar duurzame energie in de grote olielanden. Dubai installeerde een zonnepark dat nu al goedkoper electriciteit levert dan mogelijk is met gas. Ver van de massamedia ontrekt zich ook daar de omslag. Overal ter wereld ontstaan nu hernieuwbare energieprojecten die zonder subsidies goedkoper energie leveren, dan de productie uit kolen, olie en gas. Dit mede door de vele miljarden die vrijkwamen bij overheden en instellingen die onder impuls van de divestment beweging kozen voor fossielvrije beleggingen.

De technologie voor die transitie bestaat vandaag dus al. Maar om ze effectief in te kunnen zetten, is geld nodig. Veel geld. Dat geld zit vandaag nog steeds grotendeels geparkeerd bij de klassieke fossiele industrie. En dat is niet onschuldig. Investeringen in fossiele energie aanhouden, versterkt niet enkel het probleem van broeikasgassen, het belemmert ook de overgang naar hernieuwbare energie. Zelfs Mark Moody-Stuart, oud-voorzitter van de oliemaatschappij Shell, noemt het terugtrekken van investeringen uit de fossiele sector door beleggers een "logisch antwoord".

Het kan wel degelijk anders. Wereldwijd beslisten al meer dan 500 instellingen om hun investeringsbeleid aan te passen. Onder hen prestigieuze universiteiten als Oxford en Stanford, een waslijst aan steden zoals Oslo en Cambridge, het Noorse pensioenfonds GPFG (met 900 miljard dollar het grootste beleggingsfonds ter wereld), het Rockefeller Brothers Fund (!), Allianz, verzekeraar AXA, Ben & Jerry's en vele anderen.

Meyrem Almaci Beeld BELGA

Maar vreemd genoeg blijven de belangrijkste geldschieters in onze economie, de banken, ruim achter op deze trend. Uit internationaal onderzoek blijkt dat banken de laatste 5 jaar maar liefst 9 maal meer investeerden in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie. In België blijkt dat van de grootbanken enkel onze overheidsbank Belfius meer in hernieuwbare energie investeert dan in fossiele.

Met al deze feiten in het achterhoofd dienden we als Groenen in het federaal parlement een wetsvoorstel en een resolutie in om onder meer de enorme directe en indirecte subsidies aan fossiele energie stop te zetten en de eigen financiële middelen van de overheid en alle instellingen waarin de overheid aandeelhouder is, volledig terug te trekken uit fossiele energie. In het Vlaams en Brussels parlement legden we tegelijk ook een resolutie neer waarin we de regering vragen om het eigen geld op een ethisch verantwoorde manier te beleggen, en niet langer direct of indirect te investeren in vervuilende projecten wereldwijd.

Door zelf het goede voorbeeld te stellen als overheid en tegelijk de financiële sector in te schakelen in de divestmentbeweging, zetten we een enorme stap in de aanpak van de klimaatverandering. In navolging van burgers wereldwijd die deelnemen aan #breakfree2016 vragen we nu de steun van de andere partijen in het realiseren van deze voorstellen. Breek uit die fossiele bubbel, stap mee in de divestmentbeweging. Het is het enige maatschappelijk en economisch verantwoorde model. Een keuze van goed bestuur, quoi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234