Zaterdag 27/02/2021

'I WANT IT ALL'

Ze zwaaien met Amerikaanse, Chinese, Ecuadoraanse, Koreaanse, Jamaicaanse, Mexicaanse, Senegalese en nog tientallen andere vlaggetjes

Het is een perfecte dag om te betogen. Zonnig en net warm genoeg. Het lijkt wat vreemd op een maandag volk op te trommelen in plaats van tijdens het weekend. Maar dat heeft zijn reden. Immigranten - illegaal en legaal - betogen vandaag in heel Amerika. Niet alleen hun aanwezigheid in de straten, maar ook hun afwezigheid in de werkplaats valt op. Heel wat fabrieken, winkels en restaurants zijn dicht bij gebrek aan werkvolk. De immigranten demonstreren al verschillende weken. Ze willen dat illegalen een wettelijk statuut krijgen en dat het Congres het plan mensen te straffen die hen helpen opbergt. Het is spitsuur in New York. Geen beter moment om de aandacht op je grieven te vestigen. Uit de verstopte straten klinkt nog luider getoeter dan anders. Een mensenzee vult Broadway, van het stadhuis tot kilometers verder in Soho. Bouwvakkers, hotel- en restaurantpersoneel, poetsvrouwen en kindermeisjes. Ze zwaaien met Amerikaanse, Chinese, Ecuadoraanse, Koreaanse, Jamaicaanse, Mexicaanse, Senegalese en nog tientallen andere vlaggetjes die verkopers voor 2 dollar per stuk verpatsen. "We are here and we are not going anywhere!", roepen de betogers. De sfeer is gemoedelijk. De betogers kijken vrolijker dan de Fransen die ik de laatste weken op het tv-nieuws zag manifesteren. De zon en de vele kleine kinderen die de betogers hebben meegebracht, helpen natuurlijk. Een meisje dat uit een Mayareliëf lijkt gestapt, draagt een bord waarop staat: "Niemand is illegaal, iedereen is menselijk." Een man met handen die me aan de niet schoon te krijgen knuisten van mijn vader doen denken, steekt een bord in de lucht met de slogan: "We are America." "Ik ben van Polen", zegt hij, "ik werk in een garage in Brooklyn. Ik ben hier nu zeven jaar. Ik ben als toerist gekomen en ben gebleven. Ik zou graag mijn familie gaan bezoeken in Polen, maar ik ben bang dat ik dan niet meer terug binnen mag."

Hillary Clinton geeft een speech. "Uw gezichten zijn de gezichten van Amerika", roept ze. De mensen juichen. Tijdens het verhitte politieke debat van de laatste weken zei ze dat het tegen de Bijbel indruist mensen te straffen die illegale immigranten helpen. Jammer dat ze dat niet vindt over de oorlog in Irak. "143 Amerikaanse immigrantsoldaten kwamen al om in Irak", zegt het bord van een bruine jongen, gekleed in een T-shirt bedrukt met een beeld van de Maagd van Guadeloupe. Natuurlijk is er veel politie. Twee helikopters hangen nijdig te zoemen boven onze hoofden. Toch kan ik me niet voorstellen dat het hier tot rellen zou komen. De politieagenten zien er zelf uit alsof ze uit de vier windstreken komen. Ze zullen ook wel de opdracht hebben gekregen zich koest te houden. Burgemeester Bloomberg wil geen herrie met de immigranten. 43% van de werkende bevolking van New York is immigrant.

Volgende week is het Immigration History Week in Amerika. In New York zullen de festiviteiten beginnen met een receptie in Gracie Mansion, het Witte Huis van de New Yorkse burgemeester. Guillermo Linares zal er eregast zijn. Hij werd door Bloomberg aangesteld als ombudsman voor de immigranten, illegalen inbegrepen. Linares komt uit de Dominicaanse Republiek. Als kind woonde hij in een hut met een vloer van aangestampte aarde. Hij kwam op zijn 15de naar New York zonder een woord Engels te kennen. Later werd hij taxichauffeur en spaarde genoeg om aan de universiteit te studeren. Wie weet hoeveel mensen hier op Broadway naar een hutje als dat waarin Linares als kind leefde, zouden moeten terugkeren als ze zouden worden gedeporteerd zoals anti-immigrantenpolitici en mediademagogen zoals CNN-ankerman Lou Dobbs eisen. Wat een hachelijke onderneming zou dat zijn. Hoe zet je 11 of 20 miljoen mensen - niemand weet precies hoeveel illegalen er zijn - het land uit? En wie zal in hun plaats werken? Volgens Linares wonen er in New York City alleen al 500.000 mensen wiens papieren niet in orde zijn.

Verschillende betogers hebben radiootjes bij zich die afgestemd zijn op WBAI. Dat is een linkse zender die altijd live verslag uitbrengt van betogingen. "Er zijn minstens 125.000 betogers", hoor ik een verslaggever zeggen. Dat is maar een fractie van de 3,2 miljoen immigranten die New York telt. In Los Angeles betoogden eind maart meer dan een half miljoen mensen. In die stad zijn de meeste immigranten uit Latijns-Amerika wat hun mobilisatie door de Spaans sprekende media (en de katholieke kerk) vergemakkelijkte. In New York komen de immigranten van overal.

Ik fiets terug naar huis langs de Hudsonrivier. Op een van de vele luxeflatgebouwen die in aanbouw zijn, hangt een grote blauwe reclamespandoek met de woorden: "I want a view. I want luxury. I want comfort. I want it all." Ik fantaseer dat een immigrant die op dat bouwwerf werkt die spandoek meeneemt en in de betoging fier omhoog houdt. "Hoe durft hij!", zouden de rechtse media kijven. Maar waarom zou iemand die in een lemen hutje is geboren niet durven dromen dat hij in het flatgebouw dat hij helpt bouwen zelf zal wonen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234