Dinsdag 21/09/2021

'I'm still standing. Nu meer dan ooit'

Overal in Vlaanderen zijn er meer allochtonen verkozen dan ooit tevoren. Was het een beetje anders gelopen, dan had Beringen zelfs de eerste Turkse burgemeester van dit land kunnen hebben. Maar die kans is verkeken en de schuld ligt bij niemand anders dan de Turken in Beringen zelf. Onderling geruzie en gestook zorgden ervoor dat de sp.a, met als bekendste stemmenkannon Selahattin Koçak, geklopt werd door de CD&V van de zittende burgemeester.

Door Ayfer Erkul / Foto Filip Claus

Burgemeester Marcel Mondelaers had vlak voor de verkiezingen nog snel twee Turken op zijn lijst gezet. Ze haalden niet veel stemmen binnen, maar genoeg om de socialisten van de overwinning te houden. 'Vitrine-Turken', reageert Koçak smalend. Beringen heeft nu niet alleen een Vlaams-Turkse polarisatie, maar ook Turks-Turkse.

Nog eens zes jaar Mondelaers. Het klinkt als een jammerklacht in café Kösem. "Onze Turken hebben goed gescoord", zegt de patron. "We hadden het bijna gehaald." Bijna waren achttien jaar burgemeesterschap, dat nooit in het voordeel van de Turkse Beringenaars was, in een klap voorbij. Verlost van de man die hen zo gepest had om de bouw van de reusachtige moskee tegen te houden. Die bekendheid had verworven door pasfoto's van vrouwen met een hoofddoek te weigeren. Die ooit had gezegd dat de vijftig, zestig allochtone jongeren die de boel in Beringen verziekten, voor zijn part onmiddellijk op een heenvlucht richting Turkije mochten worden gezet.

Op het terras van café Kösem (Mijn Hoek) blijven de tafeltjes leeg. Het is ramadan en de mannen, allen met een donkere baardschaduw omdat ze zich niet mogen scheren, drinken noch roken. Turkse kranten liggen op tafel uitgestald naast Het Belang van Limburg.

Dit is de Turkenwijk van Beringen, duidelijk afgebakend van Beringen centrum. Aan de Koolmijnlaan, voorbij de mijnterreinen, naar rechts. We hebben afgesproken met Selahattin Koçak, schepen van Sport in de stad en BV.

Maar liever niet in café Kösem, zegt de man aan de telefoon. "Dat is nu net de plaats in Beringen waar ik liever niet kom", klinkt het. "Daar zitten conservatieve Turken die zelfs hebben opgeroepen te stemmen voor de CD&V. Ik was te progressief voor hen."

We verhuizen naar café Reina, groter, moderner ingericht en duidelijk veel minder islamitisch dan Kösem. "Ja, ik ben teleurgesteld", zegt Koçak, die eergisteren 1.913 voorkeurstemmen achter zijn naam kreeg. "Maar we hebben nu twaalf zetels, evenveel als de CD&V en dat maakt onze onderhandelingspositie veel sterker. Je ziet, I'm still standing. Nu meer dan ooit."

Maar het wringt wel, die 93 stemmen die de sp.a tekort kwam om over de CD&V te springen en de burgemeester te leveren in Beringen. En dat dankzij twee Turken, Hüseyin Aydinli en Basir Hamarat, die Mondelaers een maand voor de verkiezingen nog snel op de lijst zette. Vitrine-Turken, noemt Koçak hen. "Wat zij deden, gaat in tegen alles wat ik de afgelopen tijd verkondigd heb. Ik heb de Turken duidelijk proberen te maken dat ze eerst een partij moeten kiezen waar ze zich goed bij voelen. In Beringen is dat voor de Turken de sp.a, die heeft de Turken altijd een kans gegeven. Ik ben opgegroeid in de sp.a, ze hebben mij niet snel snel op hun lijst gezet."

Natuurlijk kunnen Turken op andere partijlijsten staan, meent Koçak. Ook op die van de CD&V. "Maar niet in Beringen, waar de CD&V al jaren een migrantonvriendelijk beleid voert."

Maar Basir Hamarat, een van de 'vitrine-Turken', voelt zich helemaal geen alibi-kandidaat, zegt hij aan de telefoon. Integendeel, hij heeft bewust gekozen voor de CD&V. Voor hem was Koçak te progressief. "Waar staat de CD&V voor? Voor christelijk, democratisch en Vlaams." Maar hij is toch niet christelijk, opperen we, toch niet als we luisteren naar de alhamdullilahs (godzijdank) en de inshallahs die we aan de andere kant horen. "Neen, maar de CD&V heeft tenminste wel een godsdienst. En dat kun je van de goddeloze socialisten niet zeggen."

Dat zijn vrouw ook een van die gepeste hoofddoekvrouwen was, is voltooid verleden tijd, zegt Hamarat. En dat hij in ruil voor zijn kandidatuur bij de CD&V een bouwvergunning kreeg voor het terras aan zijn pitabar, heeft er helemaal niets mee te maken, ontkent hij met klem. "Leugens, allemaal leugens om mij zwart te maken!"

Ze zullen het de volgende dagen niet echt gemakkelijk krijgen, de twee Turkse 'verraders' die zich op de CD&V-lijst kandidaat hadden gesteld. De dag na de verkiezingen begint in hun gemeenschap door te dringen dat hun 'rebellie' de sp.a stemmen heeft gekost. Ze worden bespuwd en beschimpt, verzocht om uitleg te geven over bij wie hun sympathie ligt, de rug toegekeerd in theehuizen. Koçak probeert het gekissebis onder de Turken te sussen. "Ik ben niet rancuneus, het zou niet democratisch zijn om mensen links te laten liggen omdat ze voor een andere partij gekozen hebben. We moeten hen net proberen te recupereren."

De volgende dagen zal Koçak tot een akkoord moeten zien te komen met burgemeester Mondelaers. Dat zal niet gemakkelijk gaan, het heeft nooit geboterd tussen die twee. En de strijdvaardige houding van de burgervader op het stadhuis belooft niet veel goeds. "We zijn nog steeds de grootste partij", zegt de man. "En ik heb de meeste voorkeurstemmen."

Wat zal er gebeuren met 'zijn' Turken, die op de CD&V-lijst stonden? "Die zullen we opvolgen, zeker weten. Het zijn helemaal geen alibi-kandidaten. De sp.a moet niet denken dat alle Turken van Beringen haar eigendom zijn. Laat die mensen eens zelf kiezen."

Polariseren tussen Vlamingen en Turken? Mondelaers valt uit de lucht. "Ik probeer net bruggen te bouwen met die gemeenschap." Turkonvriendelijk? "Een grote leugen. Ik heb van mijn leven nog nooit een grap over die mensen verteld."

Ik heb de Turken duidelijk proberen te maken dat ze eerst een partij moeten kiezen waar ze zich goed bij voelen. In Beringen is dat de sp.a

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234