Maandag 01/03/2021

Verenigde Staten

"I love it": e-mails bewijzen dat Trump Jr. gretig toehapt op Russische informatie over Clinton

null Beeld AFP
Beeld AFP

Donald Trump Jr. heeft zelf zijn e-mailverkeer met een vertrouweling vrijgegeven waarbij die hem een gesprek aanbiedt met een Russische advocate over informatie die Hillary Clinton in een lastig parket kon brengen. "Als het is wat je zegt dat het is, vind ik het geweldig", schrijft Trump Jr. daarin. De onderzoekscommissie naar Russische inmenging van de Senaat wil de zoon van de president nu oproepen om te getuigen. De Amerikaanse president juicht zoveel 'transparantie' vanwege zijn zoon alvast toe.

Trump postte op zijn Twitteraccount een e-mailconversatie met publicist Rob Goldstone, een vertrouweling uit de Trump-campagne. Hij gaf de mails vrij enkele minuten voordat The New York Times ze de wereld in zou sturen en net nadat hij door de krant werd gecontacteerd voor een wederwoord, mogelijk in een poging de onthulling van de krant te ondermijnen.

In de mailconversatie tussen Trump Jr. en Goldstone, die start op 3 juni 2016, valt te lezen dat volgens Goldstone de documenten die een Russische advocate, Natalia Veselnitskaja, heeft over Hillary Clinton "natuurlijk zeer belangrijke en gevoelige informatie" zijn "die onderdeel uitmaken van Rusland en zijn regering om mijnheer Trump te helpen".

Rusland is volgens Goldstone bereid "de Trump-campagne officiële documenten en informatie te geven die Hillary Clinton zouden beschuldigen en haar contacten met Rusland, wat zeer nuttig zou zijn voor uw vader".

Het is de eerste keer dat op zo'n expliciete manier gesteld wordt dat de Russische overheid geprobeerd heeft Trump te helpen president te worden.

Lees ook: Zo vader zo zoon? Dit is Donald Trump Jr. (+)

"Geweldig"

Minuten later antwoordt Trump Jr.: "Als het is wat je zegt dat het is, dan vind ik dat geweldig, zeker later in de zomer." De zoon van de huidige Amerikaanse president doelt daarmee op de presidentscampagne van later dat jaar. Trump had net voor de e-mailconservatie de Republikeinse voorverkiezingen op zak gestoken. 

Volgens Trump Jr., die bij de mails ook een verklaring voegde, dacht hij dat het ging om "politieke oppositieresearch" over Clinton. Maar tijdens het uiteindelijke gesprek gaf Veselnitskaja volgens Trump geen informatie over Clinton en ging het enkel over adoptie en een wet die Amerikaanse bedrijven verbiedt zaken te doen met bepaalde Russen.

Dat Trump Jr. nu zelf de bewuste mails vrijgeeft, verbaast veel journalisten. Jared Yates Sexton, een van de New York Times-journalisten die zich al maanden in het dossier heeft vastgegraven, kan zijn verwondering niet onder stoelen of banken steken. "Ik zit al een jaar achter dit verhaal aan en hij... heeft het gewoon getweet. Ik heb bronnen gezocht. Zo veel doodlopende straatjes tegengekomen. Me hierop kapotgewerkt. En dan tweet hij gewoon het bewijs." Sexton heeft het over het "domste en grootste misdrijf in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek".

Russische advocate

De zoon van de president zegt dat hij de correspondentie via Twitter heeft gedeeld om "volledig transparant" te zijn. Hij wees erop dat de bijeenkomst met de advocate plaatsvond toen nog geen sprake was van de huidige "Rusland-koorts".

In een schriftelijke verklaring zondag had Trumps oudste zoon al toegegeven dat hij geïnteresseerd was in compromitterende informatie over Trumps tegenkandidate, Hillary Clinton. Of hij wist dat de vrouw optrad voor het Kremlin, gaf hij niet mee in die reactie. Uit de mail van Goldstone blijkt dat het Kremlin de bron was van die info. Verdere details over de Russische inspanningen om Trump te helpen, geeft de mail niet.

Lees ook: Het Lekke Huis: hoe kwamen Trump Jr.'s mails bij de New York Times? (+)

Onderzoekscommissie

De Senaatscommissie die de vermoede Russische inmenging in de presidentsverkiezingen onderzoekt, zal nu documenten opvragen van Donald Trump Jr. en is van plan hem op te roepen om te komen getuigen. Dat heeft een bron binnen de Senaat gemeld aan Reuters. Een datum voor zijn getuigenis is nog niet bepaald.

De Russische advocate waarmee Trump Jr. rond de tafel heeft gezeten, had eerder vandaag tegenover NBC News ontkend dat ze hem voorafgaand aan een ontmoeting belastende informatie over Hillary Clinton had beloofd. Ook beweerde ze geen banden te hebben met het Kremlin. 

"Ik had nooit belastende of gevoelige informatie over Hillary Clinton", zei de juriste, die stelde dat ze mogelijk verkeerd is begrepen. "Het is goed mogelijk dat ze verlangden naar dergelijke informatie. Ze wilden het zo graag dat ze alleen konden horen wat ze wilden horen."

The New York Times had onthuld dat Trump Jr. vooraf wist dat de door Veselnitskaja beloofde informatie afkomstig was van het Kremlin. De krant stelde al dat Trump Jr. dat te horen kreeg via een e-mail van Goldstone, die de ontmoeting regelde.

Lees ook: Hoe stevig zijn de "directe banden met het Kremlin" van deze Russische advocate? (+)

Stukje van de puzzel

Trump Jr. zelf, leden van het Witte Huis en het Kremlin ontkenden of bagatelliseerden de interpretatie van The New York Times, de krant die zondag ook al onthulde dat de ontmoeting had plaatsgevonden. Maar dat er wel degelijk een ontmoeting is geweest, die een grote rol zal spelen in het FBI-onderzoek naar de Russische banden met het team-Trump tijdens de verkiezingen, was duidelijk.

Het is namelijk de eerste keer dat bekend wordt dat een van Trumps nauwste intimi met een Russische gesprekspartner heeft overlegd over Clinton. Het is een stukje van de puzzel die antwoord moet geven op de grote vraag die sinds de verkiezingen wordt gesteld: wist Trump of iemand uit zijn entourage van de Russische pogingen hen te helpen, en zo ja, hebben ze daarbij samengewerkt?

President blij met 'transparantie' , vicepresident distantieert zich

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de 'transparantie' van zijn zoon in deze zaak bejubeld. 

"Mijn zoon is een persoon van een grote kwaliteit en ik juich zijn transparantie toe", aldus de president in een verklaring die zijn woordvoerder heeft voorgelezen. 

Minder begrip is er vanwege vicepresident Mike Pence. Die neemt na de onthullingen afstand van de zoon van de president . Pence wist niet af van de ontmoeting met de advocate, aldus zijn advocaat Marc Lotter.

Pence interesseert zich niet in verhalen omtrent de campagne. "In het bijzonder niet in zaken uit het tijdperk voor hij zich bij het team voegde", klinkt het in een verklaring. 

In Washington wordt dit als een duidelijke poging aanschouwd om zich ver te houden van de Rusland-affaire rond Trump. Mike Pence is op 15 juli 2016 door Trump als running mate gekozen.

Donald Trump Jr.  in de Trump Tower, waar de ontmoeting plaatsvond. Beeld AFP
Donald Trump Jr. in de Trump Tower, waar de ontmoeting plaatsvond.Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234