Maandag 27/06/2022

Milieu

“Hypocriet”: België geeft meer subsidies aan stookolie dan aan renovatie

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Ons land steunt fossiele brandstoffen met zo’n 2,7 miljard euro per jaar aan fiscale voordelen, zo toont een nieuwe studie. Zo gaat bijvoorbeeld 3,5 keer meer overheidsgeld naar stookolie dan naar renovatie.

Barbara Debusschere

Voor het Wereldnatuurfonds WWF maakte consultancybureau Climact een analyse voor de periode 2014-2016. Die toont dat België fossiele brandstoffen met jaarlijks ongeveer 4 miljard euro sponsort. Omdat ondertussen wel het belastingvoordeel voor diesel, goed voor 1,3 miljard per jaar, is weggewerkt, komen de onderzoekers uit op een totaal van 2,7 miljard.

Dat is een eerder conservatief cijfer omdat niet voor alle voordelen duidelijke cijfers zijn. “In vergelijking met buurlanden is België daarin niet transparant”, stellen de onderzoekers.

Bedrijfswagens

Subsidies voor tankkaarten (222 miljoen euro per jaar), stookolie (1,1 miljard) en kerosine (210 miljoen) zitten er bijvoorbeeld wel in, gratis uitstootrechten die via Europa naar bedrijven gaan niet. Evenmin zijn de belastingvoordelen voor bedrijfswagens, geschat op minstens 900 miljoen euro per jaar, meegerekend. “We kijken enkel naar de directe brandstofconsumptie, dus de tankkaart”, klinkt het.

Tel je concreet de subsidie voor zowel tankkaarten als bedrijfswagens samen, dan stimuleert ons land het gebruik van bedrijfswagens nog altijd vijf keer meer dan het openbaar vervoer. Een Belgisch huisgezin met een bedrijfswagen geniet daardoor gemiddeld 493 euro per maand aan belastingvoordelen, terwijl er per maand en per gezin 94 euro subsidie gaat naar openbaar vervoer.

Het belastingvoordeel voor kerosine ligt jaarlijks op 210 miljoen euro. “Daardoor kost een retour Brussel-Nice 120 euro maar betaal je voor hetzelfde traject met de trein zeker 290 euro. Ja, dit is een internationale kwestie”, zegt expert Julie Vandenberghe van WWF. “Maar België blokte wel een taks op vliegtuigtickets af.”

Stookolie wordt gesubsidieerd met 1,1 miljard euro per jaar. “Per huishouden is er dus 3,5 keer meer overheidssteun voor stookolie dan voor renovatie en isolatie”, stelt WWF.

Vergelijkingen met andere Europese landen zijn complex, maar Climact stelt wel dat België een van de EU-landen is die consumptie van fossiele brandstof “sterk subsidieert”.

Aanbevelingen

WWF doet de volgende aanbevelingen: de fiscale steun voor stookolie geleidelijk afbouwen tegen 2025, maar wel met sociale compensatie voor de laagste inkomens. Ook pleit de natuurorganisatie voor meer steun voor renovatie en isolatie, groene verwarming, de ontmanteling van de steun voor bedrijfswagens en tankkaarten, belastingen op kerosine en vliegtickets en meer investeringen in openbaar vervoer.

“Ja, die subsidies zijn hypocriet als je het klimaatakkoord van Parijs tekende”, reageert fiscalist Michel Maus (VUB). “Maar dit is complex. Vorig jaar genereerden accijnzen op fossiele brandstof 5,5 miljard euro staatsinkomen. En met duurdere vliegtickets of kilometerheffingen straf je vooral lagere inkomens. Ecologische normen voor auto’s en vliegtuigen en thuiswerken stimuleren lijken mij slimmer.”

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) reageert dat de afbouw van steun voor stookolie en verhoogde steun voor renovatie, isolatie en groenere verwarming voorzien zijn in het interfederale energiepact 2030-2050. Ze zegt ook gunstig te staan tegenover de ontmanteling van de steun voor bedrijfswagens.

Haar Vlaamse collega Lydia Peeters (Open Vld) noemt negen maatregelen voor renovatie en isolatie, zoals de renteloze energielening. “We moeten geen steentje maar een grote steen bijdragen om het energieverbruik te verlagen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234