Zaterdag 19/10/2019

Hypes en tips voor 2005

Een aantal jonge hypes delen een haast kinderlijk heldere theatertaal waarmee ze niet alleen in het jeugdtheater ontroer(d)en. Ze moeten dus in elk geval in het oog gehouden worden.

Neem nu Joris Van Den Brande en Joris Hessels. Van Den Brande ontwikkelde als acteur én auteur, bijvoorbeeld in Zolderling (Bronks) of George Totale (Action Malaise), een taal die even ingetogen, melancholisch als grappig is. Hessels geeft in zijn speelstijl, zoals in Stoksielalleen (Bronks), blijk van een uniek samengaan van guitigheid en kwetsbaarheid. Van den Brande zal in 2005 Miss Mie (Bronks) schrijven en spelen, samen met Sarah Vangeel. Hessels is te zien in Raven Ruëlls Caligula (Theater Antigone).

Geheimtip Miet Warlop verzorgt de scenografie van Caligula. Met de levende installatie (een tentoonstelling van zeven tableaux vivants) Huilend hert/Aangeschoten wild, die ze zelf een foto met 30 minuten sluitertijd noemt, en met de scenografie van Hersenkronkels (Villanella), verbindt ze zich tot Ruëlls taal: ontroeren met heldere beelden die herinneren aan alledaagse taferelen. Tijdens Theater aan Zee 2005 zal ze ook een stadion inpalmen met een nieuwe levende installatie De sportband.

Tweede geheimtip is ex-Rosas-danseres Iris Bouche. Met Lilium (Fabuleus) bewees ze dat de confrontatie van fysiek gezonde en gehandicapte jongeren tot een uitgekiende, bloedmooie (jongeren)danscreatie kan leiden. In 2005 maakt ze Blauwdruk (PriSMA/WP Zimmer): een dialoog tussen twee grafici en twee danseressen. (EVS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234