Woensdag 16/10/2019

Hybris komt voor de val

Niemand, maar dan ook niemand op heel onze aardbol is zo goed dat hij of zij 8 miljoen euro per jaar mag krijgen

Geert van Istendael ziet hoe toplonen de Franse verkiezingen domineren

Je bent in Frankrijk. De cafébaas, de marktkramer, de radio, ze hebben het allemaal over één onderwerp: wie wordt president? Meneer Rechts of mevrouw Links? Of wint onverwacht toch de derde, meneer Middelmaat, ik bedoel François Bayrou?

Eén probleem leek de discussie de laatste dagen te domineren: de astronomische vergoedingen die bedrijfsleiders beuren, de hebzucht zonder maat of rede van de CEO's, zoals ze heten bij de Angelsaksische volksstammen. In Frankrijk hebben ze een iets weidsere benaming bedacht: président-directeur-général of - Fransen zijn nu eenmaal dol op afkortingen - pdg, spreek uit peedeezjee.

De ex-pdg van Alcatel kreeg in 2006 meer dan 8 miljoen euro. De pdg van L'Oréal 7 miljoen. Er zijn er meer, veel meer. Bij Airbus, bij EDF, enzovoort. Zelfs meneer Rechts, Nicolas Sarkozy, vindt dat toch wat al te gortig. François Bayrou, die zeker niet bij links gerekend mag worden, vraagt la moralisation van de allerhoogste vergoedingen. Hij bedoelt: zoveel geld kun je niet langer ethisch verantwoorden.

Op de radio hoor ik hoe de voorzitter van de Franse werkgevers, mevrouw Laurence Parisot, iedereen die het waagt kritiek te leveren op de geldhonger van de grootste pdg's beschuldigt van onwetendheid en populisme. Wij weten toch niet, zegt mevrouw Parisot, of er geen goede of dwingende redenen waren om die sommen uit te betalen.

Ik ben geen bedrijfsleider. Ik heb economie alleen als bijvak gestudeerd. Toch weet ik honderd procent zeker dat er nooit een dwingende of zelfs maar een goede reden bestaat om iemand 8 miljoen euro uit te keren. Bedrijfsleiders en economen noemen dergelijke faraonische emolumenten normaal. Betaal je die niet, dan gaan de besten naar het buitenland. Wie goed is, moet worden vergoed.

Boosaardige onzin is het. Erger, het is hoogmoed. Hoogmoed is zo oud als de mensheid. Hybris, zeiden de antieke Grieken. Wie verblind raakte door hybris stortte altijd reddeloos in de diepste afgrond. Niemand, maar dan ook niemand op heel onze aardbol is zo goed dat hij of zij 8 miljoen euro per jaar mag krijgen. Of 7. Of zelfs maar 1. Niemand is dat geld waard. Geen enkel menselijk wezen verdíént zoveel per jaar. Krijgen, ja. Roven, zeker. Maar verdienen? Bestaat niet.

Misschien, ja misschien was Mozart in aanmerking gekomen. Johann Sebastian Bach. Dante. Jan van Eyck. Aristoteles. Einstein. Ignaz Semmelweis, die de verwoestende kraambedkoorts bedwong. De oermens die ons het wiel gaf. Maar een pdg? Een CEO? Wat meten die heren zich aan?

O, ik kan bij mijn reeks Mozarten en andere genieën op eenzame hoogte er meteen een enkele meer fantaseren, ware weldoeners der mensheid. De man of de vrouw die erin slaagt over tien jaar de globale opwarming van de aarde te stuiten. De man of de vrouw die erin slaagt over tien jaar de honger voorgoed uit de wereld te verbannen. Of alzheimer te genezen. Wie dat kan, mag een veelvoud van 8 miljoen euro opstrijken. Voor wat, hoort wat. Maar de eerste de beste lakei die kruiperig een handvol aandeelhouders op hun wenken bedient? Nee toch.

Geert van Istendael is schrijver in Brussel. Voor De Gedachte schrijft hij om

de twee weken een opiniestuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234