Donderdag 13/08/2020

Huysentruyt eerste niet-Franse chef in prestigieuze boekenreeks

'Met uitgevers heb je altijd last, niet?' Alain Ducasse, de wereldberoemde Franse chef-kok annex ondernemer, begon dan maar zelf een uitgeverij. In zijn serie 'Best of' komt ook Piet Huysentruyt aan bod, als eerste niet-Fransman.

Met 27 toprestaurants in onder meer Parijs, Londen, Japan en Qatar kan hij een twintigtal Michelinsterren achter zijn naam schrijven. Daarnaast geeft hij lessen en runt hij de uitgeverij Alain Ducasse Publishing. "J'aime le partage", zegt de chef, "Ik wil mijn kennis delen." Hij heeft enkele journalisten samen met Piet Huysentruyt en uitgever Lannoo uitgenodigd voor een lunch in het chique hotel Le Meurice in Parijs. Huysentruyt heeft Ducasse nog maar één keer gezien en staat nerveus te wachten. Maar eenmaal aan tafel, hebben de twee koks gespreksonderwerpen genoeg.

Ducasse begon de uitgeverij om zijn Grand Livre de la Cuisine uit te geven, een manifest en encyclopedie van de hedendaagse keuken. "Maar boeken verkopen is moeilijk", zegt Ducasse. "Niet wanneer je eenmaal met je kop op televisie bent gekomen", antwoordt Huysentruyt, die er zelf drie miljoen aan de man heeft gebracht.

Michelin

Het jongste werk verschijnt in de reeks 'Best of'. Daarin doet een Franse chef telkens elf signatuurgerechten stap voor stap uit de doeken, in foto's, acht pagina's per gerecht. Ducasse opende zelf de reeks, gevolgd door o.a. Bocuse, Robuchon en Thierry Marx. "De recepten moeten makkelijk doenbaar zijn, erg visueel", zegt Ducasse. "Ik bemoei me met alles, de typografie, de papiersoort en de vormgeving." Het was Lannoo dat op zijn beurt voorstelde om Huysentruyt in de reeks op te nemen. Nu hij in de Ardèche zijn Likoké heeft, mag hij in het rijtje van de Franse chefs staan. Het gesprek komt op Michelin, en sterren. "Ik spreek daar nooit over", zegt Ducasse. "Ik heb niets met Michelin." Waarop Huysentruyt: "Als je in het hol van Pluto zit, zoals ik met Likoké, betekent zo'n ster wél wat. Sinds ik ze heb, rijden klanten anderhalf uur vanuit Valence, Avignon of Nîmes om bij mij te komen eten."

Ducasse vertelt enthousiast over zijn nieuwste restaurant in Doha, Qatar ("geen varken, wel pastei van jonge kameel") en zijn volgende, in Peking. En over afgestudeerden van de hotelschool van Koksijde, die zo goed zijn. Eén van hen heeft hij extra goed onthouden, Pieter Verheyde (ex-Hof van Cleve): "Die kon een fles water verkopen als Château Pétrus. En de klanten waren nog tevreden ook."

Best of Piet Huysentruyt, uitg. Lannoo, 108 p., €14,99. In het Nederlands verschenen in deze reeks ook Alain Ducasse en Pierre Hermé

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234