Dinsdag 21/03/2023

Coronamaatregelen

Huwelijken en begrafenissen voortaan in (nog) kleinere kring: dit zijn de nieuwe maatregelen

Bij huwelijken mogen enkel de getuigen de ceremonie bijwonen. Beeld AFP
Bij huwelijken mogen enkel de getuigen de ceremonie bijwonen.Beeld AFP

De dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben een update gekregen. In het Staatsblad verscheen een aangepaste versie van het ministerieel besluit. Een overzicht van de wijzigingen.

Karen Van Eyken

Telecomwinkels

Naast voedingswinkels (met inbegrip van nachtwinkels), dierenvoedingswinkels, apotheken, krantenwinkels en tankstations mogen nu ook telecomwinkels (beperkt) openen. Ze mogen evenwel enkel de deuren openen voor noodgevallen, waarbij ze slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak. Telecomwinkels die enkel accessoires verkopen, blijven dicht.

Winkels voor medische hulpmiddelen

Voor winkels voor medische hulpmiddelen geldt dezelfde beperking als voor de telecomwinkels. Ze mogen enkel open voor noodgevallen, waarbij ze eveneens slechts één klant per keer mogen ontvangen en dit op afspraak.

Voedingswinkels

Voedingswinkels mogen open blijven volgens de gebruikelijke dagen en uren. Er staat dus geen limiet op de openingsuren.

Meerdaagse schooluitstappen

Schooluitstappen zijn al niet aan de orde tot minstens 19 april. Meerdaagse schooluitstappen kunnen dit schooljaar (tot 30 juni) helemaal niet meer.

Lees ook: In het Hasseltse Jessa Ziekenhuis: ‘Voor we mensen in slaap brengen, vragen ze: ‘Ga ik nu dood?’’

Huwelijken

Burgerlijke huwelijken kunnen nog doorgaan, maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand. Religieuze huwelijken kunnen eveneens plaatsvinden, maar daarvoor gelden dezelfde voorwaarden: dus enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst.

Dit betekent dat bijvoorbeeld de ouders van het koppel de huwelijksplechtigheid niet kunnen bijwonen.

Begrafenissen

Begrafenisceremonies mogen plaatsvinden indien er maximaal 15 personen aanwezig zijn - met een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon. Het lichaam van de overledene mag niet worden blootgesteld.

Wandelen of fietsen met huisgenoten

Hier zijn de regels verduidelijkt. Personen van hetzelfde gezin of huisgenoten die samen gaan wandelen of fietsen, hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

Reizen

In de vorige versie van het ministerieel besluit stond al dat niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden. Nu is daar aan toegevoegd dat ook niet-essentiële reizen naar ons land niet zijn toegestaan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234