Zondag 25/10/2020

'Huurwet is ramp voor kwetsbare Brusselaars'

Donderdag zullen armoedeverenigingen actie voeren voor het Brussels hoofdstedelijk parlement. Ze hopen op die manier nog iets te kunnen veranderen aan het ontwerp van de huurwet.

Christian Boone is 86. Sinds een paar jaar woont hij op een plek waar hij zich goed voelt en zich niet blauw betaalt. Zijn appartementje in Molenbeek, op het gelijkvloers en met tuin, kost hem maandelijks 500 euro. "Een goede prijs voor een man met mijn pensioen", zegt hij. Christian krijgt 1.000 euro uitgekeerd. "Met de rest probeer ik zo goedkoop mogelijk groente en fruit te kopen."

500 euro voor een stek als de zijne, inclusief kosten, is een grote uitzondering voor wie in de hoofdstad woont, weet hij. "Voor die prijs zit je bij een huisjesmelker al snel in een kelder zonder licht en verwarming." Dat hoort Christian toch van mensen die in een financieel lastige situatie zitten. "Ik heb het geluk dat ik geholpen ben door een sociaal verhuurkantoor." Hij kwam met zo'n kantoor in contact in de jaren 90, nadat hij plots zijn bedrijf moest sluiten. Geen evidentie met twee dochters op kot. Bij het OCMW belandde hij voor jaren op de wachtlijst. "Ik heb een paar weken bij het Huizeke(buurthuis in de Marollen, FVG.) geslapen. Zij hebben mij in contact gebracht met de juiste mensen."

Christian mag dan de juiste mensen hebben ontmoet, lang niet alle Brusselaars kunnen hetzelfde zeggen. Er zijn nog altijd te veel stedelingen die in dure woningen van slechte kwaliteit verblijven, stelt het Brusselse Platform Armoede (BPA), dat zeven verenigingen overkoepelt. "In Brussel worden nog altijd huurwaarborgen van twee maanden in cash gevraagd. En voor 500 euro vind je op de private markt hoogstens een studio. Toch zijn er veel mensen die daar noodgedwongen met hun hele gezin intrekken", stelt Jasmyne Vanslembrouck van vzw Buurtwinkel.

Haar vereniging sluit zich aan bij de actie van de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW). Samen zullen ze donderdag de ontwerptekst voor een Brusselse huurwet aan de kaak stellen. Die wordt dan in de commissie besproken. "We hadden gehoopt dat de tekst tegemoet zou komen aan de vele aanbevelingen die we de afgelopen jaren hebben gedaan", stelt Werner van Mieghem van BBRoW.

De toegang tot huisvestiging wordt volgens hem steeds moeilijker voor kwetsbare mensen. Hij haalt er cijfers bij: ongeveer een derde van de inwoners moet zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens. "Het aantal mensen op de wachtlijst voor een sociale woning is de afgelopen tien jaar verdubbeld", zegt Van Mieghem. Hij wijst ook op de slechte kwaliteit van woningen: ongeveer 22 procent van de Brusselse huishoudens sprak in de Gezondheidsenquête in 2013 over vochtproblemen, overbezetting of gebrek aan verwarming.

Publiek huurwaarborgfonds

Een van de aanbevelingen van de verenigingen is een publiek huurwaarborgfonds. Daarin zouden alle Brusselse huurders hun waarborg moeten storten. "Het fonds zou mensen die het moeilijk hebben vervolgens hun waarborg kunnen voorschieten. Enkel bij schade moet het worden terugbetaald", legt Van Mieghem uit. Hij pleit ook voor een betere omkadering van de huurprijzen, zodat Brusselaars kunnen zien of ze te veel betalen, en dit aanklagen.

Geen van die voorstellen is in de ontwerptekst terug te vinden. Van Mieghem: "We zien nu dat de minister verhuurders wel de mogelijkheid geeft om kortdurende contracten sneller op te zeggen. Wie een jaar een appartement huurt, zou er na drie maanden proef kunnen worden uitgezet. Met zo'n maatregel worden de rechten van de huurders net afgezwakt: wie gaat er nog durven te klagen over problemen of aandringen op herstellingen?"

Van Mieghem hoopt dat de actie donderdag nog iets kan veranderen. "Zo niet, dan wordt de wet een ramp voor kwetsbare Brusselaars."

Minister van Huisvesting Céline Fremault (cdH) was gisterenavond niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234