Maandag 25/01/2021

Huurders leggen kloof tussen sp.a en VLD bloot

De Vlaamse socialisten verwijten de VLD inconsequent te zijn. In de Vlaamse regering zijn VLD en CD&V niet te vinden voor het systeem van huurcommissies waar de federale regering mee afkwam.

Door Liesbeth Van Impe

BRUSSEL l Pas in de vroege uurtjes van het laatste begrotingsoverleg van Verhofstadt II werd tussen de paarse partijen een compromis bereikt over de huurcommissies. Dat compromis schoof de eigenlijke beslissing door naar de gewesten.

De sp.a vindt het "eigenaardig" dat de VLD niet wil weten van de huurcommissies. De gewesten mogen die oprichten als ze dat willen. VLD-voorzitter Bart Somers antwoordt dat hij geen problemen heeft met zulke commissies zolang ze geen blokkeringen van de huurprijzen doorvoeren. In de lopende proefprojecten kunnen de commissies de prijzen voor negen jaar bevriezen.

Blokkeringen van de huurprijzen zijn een oude PS-eis die in verschillende gradaties door de andere meerderheidspartijen weggewuifd wordt. In de laatste rechte lijn naar de beleidsverklaring was het weer zover: aan de deur van de Wetstraat 16 kondigde vicepremier Laurette Onkelinx (PS) aan dat de eis opnieuw op tafel lag. Zodra de deur dichtviel, leidde dat tot een hoogoplopende woordenwisseling tussen Onkelinx en Karel De Gucht (VLD).

De liberalen vinden de hele idee van huurblokkeringen nefast. Zij zetten veeleer in op fiscale ondersteuning van zowel huurders als verhuurders, onder meer met huursubsidies. De sp.a had dan weer alle eieren in het mandje gelegd van het Huurwaarborgfonds, een idee van Freya Van den Bossche dat huurders toelaat de huurwaarborg te spreiden.

Het compromis liet voldoende vaagheid om iedereen tevreden te stellen: het Huurwaarborgfonds komt er, fiscale premies voor renovatiewerken ook en de gewesten mogen beslissen of ze de bestaande projecten met huurcommissies uitbreiden buiten Gent, Brussel en Luik. Lees: als de PS controle wil uitoefenen op de huurprijzen, moet ze dat in Wallonië en Brussel vooral niet laten. Op vraag van de gewesten kan er federaal ook aan een wettelijk kader gewerkt worden.

Veel verwondering kon het dus niet wekken toen VLD-fractieleider Fons Borginon liet weten dat er in Vlaanderen wat de VLD betreft geen extra huurcommissies komen. Ook CD&V is niet voor het systeem te vinden. Sp.a en Spirit lieten echter weten wél voor te zijn. "Als je voor huurcommissies bent, moet je die toch ook iets laten beslissen, ook over referentieprijzen", zegt sp.a-woordvoerster Vivi Lombaerts. Vlaams fractieleidster Caroline Gennez noemt de houding van de VLD "eigenaardig" omdat die de "maatregel eerst federaal goedkeurt om die dan aan Vlaamse kant dezelfde dag nog volledig af te keuren en zelfs te blokkeren".

Bart Somers reageert van zijn kant gepikeerd. "Wij zijn niet tegen de commissies, maar wel tegen huurrichtprijzen. We vrezen dat ze een averechts effect hebben en pleiten voor huursubsidies zoals Marino Keulen ze succesvol doorvoert." Ook de woordvoerder van Guy Verhofstadt reageert verbaasd: "Er is niet eens een federaal akkoord over huurblokkeringen, dus kan de VLD zichzelf niet tegenspreken. De VLD heeft altijd duidelijk gemaakt de blokkering van prijzen niet te zien zitten. Het is aan de gewesten om uit te maken wat ze op dat vlak willen doen."

Verschillende onderhandelaars fronsen de wenkbrauwen bij de kritiek van sp.a op de VLD. "Tijdens het begrotingsoverleg heeft sp.a nooit duidelijk de kant van de PS gekozen en ze stonden zelfs achter het compromisvoorstel van de premier over meer huursubsidies. Pas toen de PS ook dat niet aanvaardde, werd de oplossing uitgewerkt zoals ze nu voorligt", klinkt het.

Er is niet eens een federaal akkoord over huurblokkeringen, dus kan VLD zichzelf niet tegenspreken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234