Donderdag 07/07/2022

Eten

Huur eens een chef en doe zelf lekker niets

De chef geeft wat uitleg bij het gerecht. Beeld Joris Casaer
De chef geeft wat uitleg bij het gerecht.Beeld Joris Casaer

Een feestje thuis, helemaal op je gemak, en totaal geen gedoe. Zo’n rent-a-chef is een trend die nooit meer overgaat. Vraag maar aan onze twee culinaire journalisten.

Marian Kin en Femke Vandevelde

Marian liet chef Matthijs Mannaerts los in haar keuken.

17 uur: just another day at the office (of toch niet helemaal)

Een drukke werkdag aan het einde van de zomer. Ik hol van de ene vergadering naar de andere, maar beloof mezelf op tijd te stoppen om nog voor zes uur in mijn favoriete bloemenwinkel te raken. Want ik wil nog veldboeketjes samenstellen voor het feest, straks.

17.15 uur: bumperen op de ring

Kwart na vijf: laptop toe. Helaas, de Brusselse Ring zit potdicht en ook sluipwegen brengen geen soelaas. Hoewel ik weet dat er een uur later volk voor de deur zal staan voor een viergangendiner, heb ik toch geen stress. Want vanavond hoeven wij niks te doen. Bloemen haal ik dan maar bij Delhaize en als ik thuiskom, is Matthijs Mannaerts al volop bezig. Heerlijk, zo’n kok aan huis. De avond voordien heeft hij ons laten weten wat er op het menu staat, zodat mijn lief aangepaste wijnen kon klaarzetten.

18.15 uur: geen sprake van last­minutestress

Terwijl Matthijs nog even uitzoekt hoe onze oven functioneert en de eerste voorbereidingen doet, dek ik de tafel en trek een andere outfit aan. Er is nog tijd voor een babbeltje met onze jonge chef aan huis, die volop zijn cateringbedrijf Hemmat aan het uitbouwen is. Heeft altijd op een andere plek koken geen nadelen, vraag ik hem. “Het klinkt raar, maar eigenlijk zijn alle Belgische keukens op dezelfde manier ingericht. Ik vind overal gemakkelijk mijn weg”, klinkt het. “En natuurlijk heb ik het geluk om vaak in luxueuze, grote keukens te mogen werken. Maar in een kleine keuken wat creatiever zijn, lukt ook. Weet je, mensen zijn thuis veel meer ontspannen. Op restaurant bekijken ze je als personeel, en aan huis hoor je er toch een beetje bij.”

In het begin kookte Matthijs met het materiaal dat zijn klanten in huis hadden. Maar daar kwam hij snel van terug: “Ik heb al meegemaakt dat ik geen zout bij me had en dat mijn klanten dat ook amper in huis hadden. Of dat ik vis wilde bakken en geen deftige pan had, zodat die vis aan de bodem bleef kleven. Dan krijg je pas stress.” Dus neemt de chef nu alles mee, tot het afwassponsje toe.

Klinken op een geslaagde avond. Beeld Joris Casaer
Klinken op een geslaagde avond.Beeld Joris Casaer

19 uur: aperotime

Tijd voor bubbels, want onze gasten Kristel en Geert zijn gearriveerd. We kraken een flesje biologische champagne dat we zelf in Frankrijk gingen kopen. Ook dat is zo fijn aan dit concept: je kan al eens een goeie fles opendoen. Op restaurant betaal je de aankoopprijs maal drie, thuis gewoon de winkelprijs.

Vanavond wordt een intiem dinertje met vier. Dat is vrij uitzonderlijk, meestal komt Matthijs aan huis vanaf een gezelschap van pakweg acht. “Ik wil daarin nog groeien. Nu kan ik tot twintig personen tegelijk bedienen aan tafel. Of veertig als ze aan verschillende tafels zitten.” Ook walking dinners of grotere gezelschappen waarbij hij dan bijvoorbeeld hapjes voor een bepaald budget per persoon serveert, behoren tot de opties.

Matthijs Mannaerts in de keuken. Beeld Joris Casaer
Matthijs Mannaerts in de keuken.Beeld Joris Casaer

Over hapjes gesproken. De kok serveert zijn signatuurhapje: sushi van makreel met radijsjes en sojavinaigrette. Gevolgd door een slahart met truffelmayonaise en oude parmezaanse kaas. We installeren ons op het terras en zeggen tegen elkaar hoe zalig dit wel is. Bediend worden in je eigen huis, geen afwas, en als je wil, wordt zelfs de deur voor je gasten opengedaan. Jassen weghangen hoeft deze keer niet, de zon doet haar best.

Elk gerecht is tot in de puntjes verzorgd.  Beeld Joris Casaer
Elk gerecht is tot in de puntjes verzorgd.Beeld Joris Casaer

20 uur: komen eten!

Als we aan tafel gaan, vertelt Matthijs over zijn kookkunsten: “Heel puur, zonder tierlantijntjes, ik laat de producten voor zich spreken”. Bovendien probeert hij vaak te werken met producten uit eigen regio. Zoals de noordzeevis in zijn eerste gerecht: pieterman met gepofte koolrabi, bieslook, vinaigrette van gefermenteerde knolselder en haringkaviaar. In het tussengerecht, roodbaars met caponata, crème van artisjok en bouillon van geroosterde paprika, verwerkt hij courgette uit de moestuin van zijn schoonmoeder.

Het hele menu, bestaande uit vier gangen, twee hapjes, brood en koffiegarnituur, kost 70 euro per persoon. Afhankelijk van het aantal gasten neemt Matthijs ook nog extra personeel mee voor de bediening en de afwas, en die betaal je 30 euro per uur. “Gemiddeld zijn we vier à vijf uur ter plekke”, rekent de kok voor. Echt goedkoop is zo’n chef aan huis niet, maar voor een speciale gelegenheid wil een mens al eens sparen. “We worden vaak gevraagd voor intieme etentjes, zoals communies, doopfeesten, verjaardagen of een huwelijksfeest in beperkte kring. De gemiddelde leeftijd van mijn klanten? Zo rond de veertig jaar”, schat hij.

Smullen maar! Beeld Joris Casaer
Smullen maar!Beeld Joris Casaer

Op een keer waren ze net met de borden onderweg naar de tafel, toen een van de gasten door zijn knieën ging. Een huwelijksaanzoek. Er zat niks anders op dan rechtsomkeer te maken naar de keuken. “Maar bij zoiets betrokken worden, is wel een groot compliment.”

21.30 uur: de hoofdschotel bij zonsondergang

Voor zijn hoofdgerecht, barbarie-eend met kumquat, wortelen en boekweit, kreeg Matthijs al veel complimenten, en terecht. Mooi op karkas gebakken en dus vol van smaak. Dat verdient een mooie wijn, en lief Hans tovert een Brunello di Montalcino op tafel. Eend krijg je echter niet aan iedereen verkocht. Moet de kok vaak rekening houden met allergieën of mensen die vegetarisch willen eten? “Zeker. Mijn vrouw is ook vegetariër, dus maak ik daar zeker geen probleem van. Ik weet hoe belangrijk het voor haar is om niet gewoon het gerecht zonder vis of vlees te krijgen. Aan mij om daar creatief mee om te springen.”

22.30 uur: geen vuiltje aan de keuken

Omdat Matthijs graag werkt in functie van de seizoenen, is het dessert opgebouwd rond bramen, gecombineerd met rozemarijn, inaya-chocolade en balsamico. Zonder dat we het doorhebben, heeft hij ondertussen de hele afwas gedaan en is de keuken weer helemaal spic en span. We dragen samen met hem enkele dozen naar zijn auto en weg is hij. Aan niets merk je dat er net een uitgebreid diner heeft plaatsgevonden. Of toch: voor bij de koffie blijft er nog een schaaltje achter met daarop een pinda­brownie, en een kokosballetje gevuld met ananas en kokoslikeur.

Hoeveel kost deze chef? Voor twaalf personen moet je rekenen op 12 x 70 euro voor het menu + pakweg 9 werkuren (2 x 4,5 uur) x 30 euro = 1.110 euro. Homebase van de chef: Kapellen. Meer info via hemmatantwerp.com

Chef Karel Van Oyen geeft uitleg bij het gerecht.  Beeld Joris Casaer
Chef Karel Van Oyen geeft uitleg bij het gerecht.Beeld Joris Casaer

Femke mocht aanschuiven bij een homeparty met privéchef.

18 uur: stilte voor de storm

Mijn goede vriendin Margot droomde van een dinerparty onder vrienden, maar wilde als kersverse moeder extra kopzorgen vermijden. Gelukkig liep ze Karel Van Oyen tegen het lijf, die met het concept JUSTeATHOME zijn kookkunsten voor­t­aan ook aan huis aanbiedt. Ik ben blij als een kind met de uitnodiging.

Ik ontmoet Karel en zijn collega’s Tom De Poortere en Wendy Hoefman op een zomeravond, wanneer ze ten huize Decuyper de laatste briefing overlopen. Het valt me op dat ze er zelfs onder tijdsdruk even zorgeloos uitzien als Marcel, de jack russell van Margot. Tom en Wendy runnen Brasserie Juste, en Karel verdiende zijn sporen in de driesterrenkeuken van Hertog Jan, daarna stampte hij met Vinto een eigen restaurant uit de grond. Tegenwoordig werkt Karel als freelance chef, omdat het rechtstreekse contact met verschillende gezelschappen hem naar eigen zeggen sterk aanspreekt.

18.55 uur: kijk eens diep in het glas

Een chef die aan huis voor je kookt, hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Terwijl Wendy dertien glazen op vuilrestjes controleert, vertelt ze me meer over de formules van JUSTeATHOME: “De gasten kiezen een menu van zes (45 euro), negen (55 euro) of twaalf (65 euro) gangen, maar we kunnen evengoed inspelen op iemands specifieke wensen, ook voor de styling.” Vanavond schenkt ze een all-in drankenformule (van 33, 36 of 40 euro) met champagne of een alcoholvrij sapje, aangepaste wijnen, waters en koffies. Dat lijkt me verrassend goedkoop in verhouding tot het aantal gangen. “Dat arrangement is trouwens geen must”, gaat Wendy verder, “andere gasten grijpen de gelegenheid aan om zelf eens een topcuvée uit hun kelder op te diepen.”

Baby aan tafel? Geen probleem.  Beeld Joris Casaer
Baby aan tafel? Geen probleem.Beeld Joris Casaer

19.15 uur: babyproof aperitieven

Een kwartiertje later bots ik op Margot die verbaasd opkijkt van de beheerste bedrijvigheid in haar keuken. Zij loopt er heerlijk ontspannen bij en beslist dat het hoog tijd is om te klinken. Ik volg dat voorbeeld. De stijve etiquette die bepaalt dat er pas gedronken wordt wanneer iedereen aan tafel zit, gooien we samen met de eerste gasten gemakkelijk van ons af. Margot installeert zich intussen naast mij aan tafel. Op haar schoot zit baby Basiel die als een miniconnaisseur de eerste hapjes – zelfgebakken focaccia, een kruidenkaastaartje en diverse soorten charcuterie – inspecteert. “Ik zie het mezelf niet doen: uiteten gaan met een zeven maanden oude baby en toch nog aandacht overhouden voor onze vrienden”, vertrouwt ze me toe. Ook later op de avond zie ik hoe gezwind Margot naar de slaap­kamer stapt voor een kleine check-up van Basiel.

De chef en zijn medewerker aan het werk in de keuken van de gastvrouw. Beeld Joris Casaer
De chef en zijn medewerker aan het werk in de keuken van de gastvrouw.Beeld Joris Casaer
Een klein kunstwerkje.  Beeld Joris Casaer
Een klein kunstwerkje.Beeld Joris Casaer

20.30 uur: culinaire chirurgie

Honger! Karel komt zijn wereldse en hedendaagse bereidingen stuk voor stuk aan tafel toelichten. “Eigenlijk zijn mijn gerechten geïnspireerd op trektochten en reizen in Europa, Zuid-Amerika en Azië”, begint hij. Ook aan tafel zie je die kleuren en invloeden weerspiegeld. De glanzende kommetjes met lichte bijgerechten volgen elkaar snel op, zodat er steeds iets te knabbelen is. Nog volgens de heersende gastronomietrends houdt Karel vinger aan de pols met het seizoen en de lokale terroir. Zo proef ik van een Spaanse tortilla die Karel heeft afgewerkt met het gefrituurde pantser van grijze noordzeegarnalen – wat dan weer een typisch Japans gebruik is.

De tortilla aansnijden mogen we zelf – wat een leuke ijsbreker. Voor ik het goed besef, ben ik met Lorenzo verwikkeld in een gesprek over de mislukte plastische chirurgie van Courteney Cox, Monica uit Friends.

21.30 uur: smeuïge vibes

Karel weet hoe hij het spannend houdt voor een gezelschap. Zo kiest hij in sommige gerechten voor hoogwaardige combinaties – langoustines met koolrabi, yuzu en curry of scheermessen met soja en gepofte rijst – terwijl hij in de daaropvolgende gerechten zowel varkenskop, buikspek als ribbetjes creatief verwerkt. Gewaagd, maar geslaagd in smaken en in de sfeer die hij daarmee aan tafel oproept. Zo voel ik me pas na een kwartier verplicht om vriendin Lily te wijzen op de sausvlekjes die rond haar mondhoeken kleven.

23 uur: koffiegarnituur van oude sokken

Om plaats te maken voor de desserts strek ik even benen richting keuken. Voor chef Tom was het alvast een geslaagde avond. “Nog voor Wendy het hoofdgerecht serveerde, zag ik bijvoorbeeld al hoe iemand zijn schoeisel had uitgetrapt.” Tegenover een klassiek restaurantbezoek is die huiselijkheid misschien wel de meest onderscheidende factor, terwijl de prijskaartjes relatief vergelijkbaar blijven. Voor gastvrouw Margot is de avond snel voor herhaling vatbaar: “Je kan in je vertrouwde thuisomgeving plezier maken, lekker eten en van A tot Z bediend worden. Bovendien hoef je niet op te krassen wanneer de keuken sluit”, knipoogt ze. Inderdaad, terwijl onze vriendengroep richting de living verkast voor een slaapmutsje, zie ik dat Tom, Karel en Wendy druk in de weer zijn met het uitwissen van hun laatste sporen. De smakelijke herinnering, die blijft.

En wat mag dat feestje kosten?

Formules vanaf 45 euro per persoon op basis van minimaal zes personen, plus 30,25 euro per uur/personeelslid en kilometervergoeding (thuisbasis: Dikkelvenne). Onze avond was er een met een menu van 65 euro. Aanvragen voor private cooking via 0498 83 27 76 of hello@koye.be, meer info via justeathome.be

Nog meer rent-a-chefs

catering-cachette.be, Wingene

lustendust.be, Wondelgem

deliciousathome.be, Diksmuide

niek-ducheyne.be, Brugge

cn.be, Landegem

gastronomieaanhuis.be, Merelbeke

boxys.be, Sint-Martens-Latem

kokathome.eu, Herzele

sjbhomecooking.be, Watervliet

tuus.be, Veldegem

juliencatering.be, Wijnegem

homecookingalexander.be, Brasschaat

davydepourcq.be, Gent

commotiepopup.be, Gent

maeltijd.com, Gent

frederickdhooge.be, Wannegem-Lede

wimvandamme.be, Gent

cuisiniko.be, Dendermonde

blend-group.eu, Zeeland

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234