Donderdag 20/02/2020

Huren wordt fors duurder: stijging tot 10 procent voor nieuwe huurcontracten?

Beeld photo_news

Een woning huren wordt in de toekomst gevoelig duurder. De koepelorganisatie van verhuurders denkt eraan een prijsstijging van 10 procent door te voeren voor nieuwe huurcontracten. Zo willen de verhuurders hun hogere kosten doorrekenen. Dat blijkt uit een bevraging bij 1.800 verhuurders waarover het VRT-programma 'De vrije markt' bericht.

Uit een rondvraag van Invest Immo bij 1.800 verhuurders blijkt wel dat ze onvoldoende rendement halen uit hun investering. Driekwart geeft te kennen dat ze de komende jaren verdere lastenverhogingen zullen doorrekenen aan hun huurders.

Kopzorgen
"Het gaat niet enkel om de verwachte kosten, die andere kwaliteitseisen of energienormen met zich meebrengen. Zo zal men tegen 2020 geen pand meer mogen verhuren waarvan het dak niet geïsoleerd is. Dubbele beglazing is intussen ook verplicht", zegt Katelijne D'Hauwers, directeur van de Verenigde Eigenaars. "Een verhuurder haalt momenteel 3,27 procent rendement uit zijn investering. Dit is laag in verhouding tot de kopzorgen die verhuren met zich meebrengen."

Tien procent
Een prijsstijging van zo'n de 10 procent noemt D'Hauwers "zeker niet onrealistisch". "Al zijn verhuurders er zich terdege van bewust dat een dergelijke prijsstijging vaak zal leiden tot betalingsproblemen bij de huurders".

Betaalbaar?
Precies die betaalbaarheid baart Joy Verstichele van het Vlaams huurdersplatform zorgen. "Er is niks mis mee dat verhuurders streven naar een bepaald rendement. Maar het is de vraag of het wel realistisch is om te streven naar een rendement van 4,6 procent. Vergeleken met andere beleggingsproducten vandaag, lijkt me dat heel hoog", meent Verstichele.

"Als kosten van verhuurders gewoon worden doorgerekend in de huurprijs, dan ontstaat een probleem van betaalbaarheid. Eén op de drie huurders houdt vandaag al niet genoeg over om menswaardig te kunnen leven nadat de huur werd betaald."

Minimale kwaliteitsnorm
Bij de afsluiting van een nieuw huurcontract staat het verhuurders volledig vrij om een bepaalde prijs vast te leggen. Volgens Verstichele moet bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) dringend de zogenoemde "minimale kwaliteitsnormen" van een huurwoning vastleggen. "Als er extra energiebesparende ingrepen worden uitgevoerd, waaruit de huurder ook voordeel haalt, moeten we bekijken in welke mate die worden doorgerekend."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234