Dinsdag 29/11/2022

'Hun koffietje drinken ze hier nog, voor de sigaretten rijden ze verder'

'Vroeger kregen wij alleen toch al minstens een bus of drie Britse toeristen per dag over de vloer. En nu?' Michel van de tabakswinkel Best Tobacco in Adinkerke zucht. 'Ze komen hier nog een koffietje drinken als ze komen tanken. Dat vinden ze gezellig. Maar dan rijden ze door naar Luxemburg, of naar Sluis in Nederland. Door de accijnsverhogingen en de devaluatie van de pond is het hier te duur geworden hé.' Hij ziet het somber in. 'Onze omzet is zeker met een derde afgenomen.'

Adinkerke

Van onze verslaggeefster

Nathalie Carpentier

Big Warehouse. Tobacco Inside'. De wapperende Britse vlaggen aan het eetcafé Terminus pal tegenover het station zeggen genoeg. Ook in Adinkerke-dorp zijn ze sinds enkele maanden voorzien op sigarettentoeristen. Boven de toog hangt een geïmproviseerde lijst met het scala tabaksproducten. "Vroeger verkochten we geen sigaretten", zegt baas Johnny. "Maar we hadden al veel Britse klanten. Sommigen kwamen hier al jaren. Tja, hoe gaat dat? Je begint een praatje en ze zeggen dat het toch makkelijk zou zijn als wij ook sigaretten zouden verkopen. Dan is de beslissing snel genomen."

Amper vijf maanden ver en het gaat al wat minder, zucht zijn compagnon Gino. "Onlangs zijn de accijnzen verhoogd. En ook de waarde van het pond is afgenomen. Als we niet duurder willen worden dan de boten, moeten we minder aanrekenen in ponden. Anders steken ze het kanaal niet meer over, hé. We verkopen nog niet met verlies, maar veel winst schiet er toch niet over."

Dat laat zich ook voelen onder het dertigtal tabakswinkelts dat Adinkerke rijk is. "We komen regelmatig samen om de prijs te bespreken", zegt Johnny. "Dat gebeurt met de beste bedoelingen. Maar als je je allemaal aan de prijs houdt en je ziet plots dat heel wat Britse toeristen met hele dozen uit dezelfde winkel stappen. Dan begin je je vragen te stellen. Waarom komen ze niet bij mij? Blijkt dat de winkel om de hoek de prijs met een half pond heeft laten zakken. Als er elke dag nog 500 toeristen zouden langskomen, was dat geen probleem. Maar nu betekent dat miserie."

Hij begint zich op te winden. "De staat haalt in Adinkerke een miljardenomzet aan accijnzen. Maar als het zo voortgaat, zullen er veel winkeltjes moeten stoppen. Dan staan er tweehonderd mensen op straat." Al moet Johnny eerlijkheidshalve toegeven dat het in zijn zaak voorlopig nog meevalt. "Als ik geen tabak meer kan verkopen aan de Engelsen, dan verkoop ik mijn pintjes nog, hè. Over de brug zullen ze het harder voelen. Daar stoppen de bussen toeristen niet meer."

"In de zomer is het altijd wel wat kalmer, maar dit is niet meer normaal." Michel van Best Tobacco, een van de vele tabakswinkeltjes langs het kanaal, schudt zijn hoofd. "Een slof sigaretten kostte vorig jaar nog 18,5 pond. Met de accijnzen en de lagere pond moet je nu 25 pond betalen. En in Engeland is de prijs niet opgeslagen. Dat is het probleem. Nu rijden ze voort naar Nederland en Luxemburg. Twee keer per week gaan ze ernaartoe."

Het hangt uit in de meeste shops: 16 sloffen sigaretten, 200 sigaren en 3 kilogram tabak. Op topdagen kregen sommige winkels gemakkelijk 400 klanten over de vloer, die allemaal het maximum meenamen. Nu is het een stuk minder. Maar terwijl er in maart van een merk nog pakweg 220 sloffen over de toonbank gingen, waren het er in juni nog maar 61. Winkeltjes zonder personeel redden het wel, "maar voor anderen is het niet meer leefbaar. Die zitten in de problemen."

"Nee, zoveel toeristen zie je hier niet meer", vindt ook de Britse Christine. Samen met haar vriendin Linda steekt ze elke zes weken het Kanaal over om een voorraadje sigaretten in te slaan. De prijsstijgingen merken ze meteen. Ze diept een pakje L&M-sigaretten op uit haar tas. "De prijs is vier pond hoger geworden in een maand tijd. Maar ach, het blijft nog altijd goedkoper dan bij ons."

Maar ook niet iedereen voelt het even hard, blijkt bij een klein winkeltje. "Ik heb er niet zoveel last van. Wij krijgen niet zoveel toeristen over de vloer. Bij ons komen vooral echte smokkelaars, dat compenseert wel." Anderen laten er geen gras over groeien. Eén winkelier verspreidt in Adinkerke al foldertjes met reclame voor een ander tabakswinkeltje. The Bordershop in Sluis.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234