Dinsdag 22/10/2019

'Hun enige doel was slachtoffers van oorlogsleed te schofferen'

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft de revisionistische broers Siegfried en Herbert Verbeke veroordeeld tot één jaar voorwaardelijk en een boete van 2.500 euro. Ze zijn ook voor tien jaar hun burgerrechten kwijt. Beide extreem-rechtse activisten hielden zich al decennialang bezig met de verspreiding van negationistische literatuur die de volkerenmoord op de joden door de Duitse nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog minimaliseert, ontkent of goedkeurt.

Brussel / Antwerpen

Eigen berichtgeving

De broers Verbeke werden vervolgd voor inbreuken op de racismewet en de anti-negationismewet. Hun proces is het gevolg van een klacht die het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) zes jaar geleden indiende tegen de zogenaamde werkgroep Vrij Historisch Onderzoek (VHO). Dat Vlaams holocaustontkennersclubje werd in 1985 opgericht door de broers Verbeke. Ze zijn allebei afkomstig uit de inmiddels verboden extreem-rechtse knokploeg Vlaamse Militanten Orde (VMO) en waren ooit lid van het Vlaams Blok.

Volgens haar statuten wilden de broers Verbeke met het VHO "een publiek debat aanzwengelen over de holocaust", maar in de praktijk hielden ze zich vooral bezig met het laten drukken en verspreiden van negationistische pamfletten. Bij huiszoekingen op adressen van het VHO nam het parket meer dan 20 ton pamfletten en boeken in beslag, waarvan vele teksten strijdig zijn met de wet op het racisme en negationisme. De revisionistische literatuur werd gedrukt door de Antwerpse firma Quickprint van Siegfried Verbeke en wordt via de VHO-website en anonieme postbusadressen verspreid over heel Europa.

In haar vonnis verwijt de rechtbank de beide broers een totaal gebrek aan respect voor de oorlogsslachtoffers en de nabestaanden daarvan. De vrijheid van meningsuiting kan volgens de rechtbank onderworpen worden aan bepaalde restricties. "Beide broers waren er met hun pamfletten alleen op uit de slachtoffers van oorlogsleed te schofferen", aldus de rechtbank. Siegfried Verbeke toonde tijdens de zitting geen enkel schuldbesef. Meer nog, hij beschouwt zichzelf als het slachtoffer van de beperking op de vrije meningsuiting. Siegfried zat overigens als enige in de beklaagdenbank. Zijn broer Herbert is officieel spoorloos, maar zou wegens geestesziekte gecolloqueerd zijn, uit een instelling ontsnapt zijn en momenteel in Parijs verblijven.

De openbare aanklager had de maximale straf geëist voor de broers Verbeke, omdat ze volgens hem "onverbeterlijk" zijn. De inhoud van de producten van het VHO omschreef de openbare aanklager eerder al als "mensonterend, getuigend van een totaal misprijzen voor de slachtoffers van de holocaust, puur antisemitisch, onvervalst racistisch en een hallucinant gegoochel met cijfers in een poging de minderwaardigheid van het joodse ras te bewijzen en het bestaan van gaskamers te ontkennen". In één van de pamfletten staat zelfs letterlijk: "Zeggen dat de holocaust heeft bestaan, is een leugen. Maar als men bedrogen wil worden, is dat ieders recht."

Siegfried Verbeke liep in Nederland in 1992 al een veroordeling op wegens inbreuken op de racismewetgeving. In eigen land stond hij voor de eerste keer terecht. Onrechtstreeks werd Verbeke wel al eens veroordeeld wegens plagiaat na een klacht van de stad Antwerpen, omdat hij het logo van de stad had misbruikt in een negationistische brochure.

Het CGKR en de Auschwitz Stichting stelden zich in deze zaak burgerlijke partij. Ze kregen allebei 1 euro schadevergoeding toegewezen. Toch heerst er bij het CGKR geen hoera-stemming. "We zullen geen feestje bouwen, want het is eigenlijk droevig dat die zaken moeten gebeuren. Wij hebben in ons bestaan al een aantal klachten gehad omtrent negationisme, maar de zaak-Verbeke was veruit het grootste dossier." Momenteel is bij het centrum nog één klacht hangende. (SS)

Siegfried Verbeke beschouwt zichzelf als slachtoffer van de beperking op de vrije meningsuiting

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234