Zaterdag 07/12/2019

'Humans of...' geeft wereld een gezicht

Na New York verovert fotograaf Brandon Stanton (30) de wereld met 'Humans of', een straatblog met foto's van mensen die hij ontmoet op straat. De Amerikaan geeft zichzelf 50 dagen om met portretten uit 10 landen de wereld een gezicht te geven.

Stel, je maakt een fotoboek met foto's van alle mensen die je dagelijks tegenkomt. Hoe zou dat boek eruit zien?

Die vraag stelde de Amerikaan Brandon Stanton zich, toen hij in 2010 begon met zijn blog 'Humans of New York'. Het is een verzameling van quotes en portretten van mensen die Stanton ontmoet heeft op straat - ook te bezichtigen op de gelijknamige Facebookpagina.

Nu, vier jaar en negen miljoen volgers later, breidt Stanton zijn horizon uit. Sinds vorige week woensdag reist hij 50 dagen en zo'n 40.000 kilometer lang rond de wereld. Tien landen staan op de agenda. Na Irak - dat hij bezocht op vraag van de Verenigde Naties -, is sinds gisteren Jordanië aan de beurt. Daarna gaat het richting Democratische Republiek Congo, India en Vietnam. Ook El Salvador en het Amazoneregenwoud in Ecuador en Haïti staan op de agenda.

Doel van de reis is om aandacht te vestigen op de Millenniumdoelstellingen, het project van de VN waarvoor in 2000 VN-leden toezegden om tegen 2015 in de wereldwijde strijd tegen armoede acht doelen te bereiken zoals de halvering van het aantal mensen dat honger lijdt.

Hoewel statistieken aantonen dat het de goede kant op gaat met de strijd, vrezen hulporganisaties en VN-vertegenwoordigers dat de cijfers de toestand verbloemen. "We hebben heel wat vooruitgang geboekt met de Milleniumdoelen", stelt VN-adviseur Gabo Arora in The Atlantic. "Maar we hebben nooit de verhalen opgetekend van de mensen die achter de doelen schuil gaan. Onze wereld is geobsedeerd door het kwantificeren. Achter die cijfers schuilt evenwel steeds een gezicht."

Vooral luisteren

Om de wereld dat gezicht te tonen, nam Arora contact op met Stanton. Een fotograaf die het leven van gewone mensen in woord en beeld kan vastleggen, op een manier die respect en openheid uitademt.

Zo is het Stanton die een stijlvolle blondine met pilotenbril op de neus kan fotograferen en kan laten vertellen over de drie honden die ze vasthoudt: "Dit is de bezorgde moeder, deze de onafhankelijke hippie, en dat is de baas." Maar het is ook Stanton die een jong meisje in de Koerdische hoofdstad Erbil portretteert met de quote: "Ze spreekt meer talen dan eender wie in de familie, omdat ze op straat met alle kinderen speelt."

Die veelzijdigheid is een deel van de verklaring voor het succes van Stantons blog, die inmiddels navolging geniet in ettelijke steden, van Berlijn tot Teheran. Zijn nuchtere en open benadering van de mensen die hij portretteert doet de rest. Niet zelden zijn het diep persoonlijke verhalen die mensen met Stanton delen. Verhalen waarin volgers vaak iets van zichzelf herkennen.

Het maakt de huidige reis door zwaar getroffen gebieden als Irak des te aangrijpender, zo vertelt Stanton aan The Independent. "Hier heb ik mogelijk de meest tragische verhalen gehoord die ik ooit ben tegengekomen. Het is een zaak om te horen over een humanitaire crisis op het nieuws, het is een andere om de verhalen te horen in persoon, een voor een en in het kleinste detail", aldus de fotograaf.

Meer nog dan het kijken naar beelden draait 'Humans of' voor Stanton om het luisteren naar mensen. "Het doel van deze reis is niet om 'iets' te zeggen over de wereld", zo schrijft hij op de blog, "Maar om ver gelegen plaatsen te bezoeken, en te luisteren naar zo veel mogelijk mensen."

---

BIO

Brandon Stanton (30, New York)

Amerikaanse blogger en fotograaf

Start na zijn ontslag als bankier in 2010 met de straatblog 'Humans of New York'

Scoort in 2013 een bestseller met het boek Humans of New York

Heeft inmiddels 9 miljoen volgers en reist nu de wereld rond voor 'Humans of The World', een project gesteund door de VN

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234