Vrijdag 24/05/2019

Jemen

Humanitaire ramp dreigt in Jemen: "Zeker 250.000 mensen kunnen alles kwijtraken, inclusief hun leven"

Jemenitische strijdkrachten, gesteund door Saudi-Arabië, verzamelen zich voor de aanval op de havenstad Hodeidah. Beeld EPA

De Saudische coalitie begon een offensief bij havenstad Hodeidah. Hulporganisaties waarschuwen dat hierdoor de humanitaire crisis in het land dreigt te escaleren. Miljoenen Jemenieten zouden gevaar lopen.

Hodeidah is een havenstad aan de Rode Zee en is in handen van Houthi-rebellen. De stad geldt als belangrijkste aanvoerpunt van voedsel en medicijnen in Jemen. Gisterochtend is de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië een belegering van de stad begonnen. 

Hongersnood en een tekort aan medicijnen door de afsluiting van de haven vormen een acuut gevaar voor de levens van miljoenen mensen, stelt Muhsin Siddiquey, landendirecteur van Oxfam Novib in Jemen. Zeker 70 procent van de toevoer van voedsel en medicijnen in Jemen loopt via de haven van Hodeidah, terwijl twee derde van de in totaal 27 miljoen Jemenieten afhankelijk is van hulpgoederen.

Aanvoer hulpgoederen

Voor 8,4 miljoen inwoners was het al slecht gesteld en voor hen dreigt een humanitaire ramp. "Jemen staat aan de vooravond van een massale hongersnood", meent Siddiquey. Als de gevechten aanhouden, droogt de aanvoer van hulpgoederen grotendeels op.

Hodeidah staat al sinds het begin van het ruim drie jaar durende conflict op het Arabisch Schiereiland onder controle van de Houthi-rebellen. De milities vechten met steun van Iran tegen de internationaal erkende regering, en de door Saudi-Arabië aangevoerde militaire alliantie. Riyad steunt de Jemenitische regering van de in ballingschap verkerende president Hadi.

De coalitie had de rebellen een ultimatum gesteld om de havenstad te verlaten dat gisterochtend afliep. Toen hier geen gehoor aan werd gegeven, ging zij over op operatie 'Gouden Overwinning'. Volgens Siddiquey wordt de stad vanaf zee en uit de lucht bestookt, daarnaast omsingelen grondtroepen de kustplaats.

Cholera

Volgens de VN wonen er rond 600.000 mensen in en rondom de havenstad. "Zeker 250.000 mensen kunnen alles kwijtraken, inclusief hun leven", zo liet een VN-woordvoerder weten aan persbureau AP. Siddiquey hoopt dat de internationale gemeenschap druk uitoefent op de strijdende partijen. "Er moet snel een einde komen aan de gevechten, voordat er duizenden doden vallen."

De gevolgen zijn volgens Siddiquey niet te overzien als de kritieke aanleveringroute over zee wordt afgesloten. "Er zal er nog meer honger zijn en de heersende cholera-epidemie zal zich verder uitspreiden."

De oorlog in Jemen heeft tot nog toe 10.000 dodelijke slachtoffers geëist. Nog eens 2 miljoen mensen zijn hun huizen ontvlucht en het land wordt geteisterd door een cholera-epidemie en voedseltekorten. De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië oogst internationaal veel kritiek door de vele burgerslachtoffers die er de afgelopen jaren vielen tijdens lucht- en raketaanvallen op Jemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.