Maandag 30/01/2023

Verkiezingen VS

Huma Abedin: vernederd door haar man, vereerd door Clinton

Huma Abedin Beeld ap
Huma AbedinBeeld ap

Op Bill Clinton na weet Huma Abedin (40) het meeste over Hillary. Als adviseur, regelneef en vertrouweling is de moslima overal waar Clinton verschijnt.  Maar ze is ook omstreden. Abedin verleende hand-en-spandiensten voor de in opspraak geraakte Clinton Foundation. Veel Amerikanen kennen haar vooral als de vrouw wiens man seks-smsjes verstuurde, het gevallen Congres-lid Anthony Weiner. Nu is hij opnieuw verwikkeld in een 'seksting'-schandaal.

Stieven Ramdharie

Al twintig jaar verkeert ze in de directe omgeving van Hillary Clinton. Altijd telefonerend, altijd fluisterend in het oor van de vrouw die ze dit jaar precies twintig jaar bijstaat. 'Clintons schaduw', zo wordt Huma Mahmood Abedin vaak genoemd.

Hoogstwaarschijnlijk heeft Huma Abedin in die twee decennia meer tijd doorgebracht met 'H', zoals ze Clinton noemt, dan wie ook, ook Bill Clinton. 'Een Zwitserse zakmes', zo noemt oud-burgemeester Gavin Newsom van San Francisco haar deze maand in Vogue. Abedin, vicevoorzitter van Clintons campagne, wijkt nooit van de zijde van Hillary. Maar ook als de twee fysiek gescheiden zijn, waakt Abedin over het wel en wee van Clinton.

Huma Abedin en Hillary Clinton Beeld AP
Huma Abedin en Hillary ClintonBeeld AP

Zoals in januari 2013. Zo'n zeventig minuten voor een gesprek met de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Fabius, herinnert ze Clinton per mail aan de afspraak. Clinton is dan nog minister van Buitenlandse Zaken. 'Doe een dutje', adviseert Abedin. 'Ik zal het proberen', antwoordt Clinton een halfuur later.

Clinton vertrouwt als minister volledig op haar vice-chef staf. Voor informatie over wat ze tegen de Palestijnse president Abbas moet zeggen tot het tijdstip van een interview voor het programma van Oprah Winfrey. Het is ook Abedin die wordt gevraagd te interveniëren als de liefdadigheidsinstelling van de Clintons, de Clinton Foundation, iets nodig heeft. Zoals in 2009 voor Casey Wasserman, een belangrijke sportdonor van de stichting. Een Engelse voetballer had visaproblemen en kwam de VS niet in.

Seksting verslaafde man

Nu, minder dan drie maanden voor de presidentsverkiezingen, zorgt Abedin mede ervoor dat Clintons campagne gladjes verloopt. Abedin wordt al genoemd als Clintons toekomstige stafchef, een van de machtigste functies in het Witte Huis. Haar invloed is inmiddels zo groot, dat Clinton zich bij het nemen van belangrijke beslissingen naar verluidt afvraagt wat Huma er allemaal van vindt.

Voor Abedin én Clinton valt dan te hopen, als Donald Trump wordt verslagen, dat manlief Weiner zijn 'seksting'-verslaving kan bedwingen. Want deze maand was het opnieuw raak. Na Abedin in 2011 en 2013 al vernederd te hebben door seksueel getinte boodschappen aan vrouwen te sturen, inclusief een foto via Twitter van zijn geslachtsdeel verviel Weiner in Los Angeles en thuis in zijn oude gewoonten. Ondanks jarenlange therapie.

Vanuit zijn hotelkamer liet hij een vrouw, die in het echt een man bleek te zijn die Weiner in de val probeerde te lokken, weten dat hij 'bedrieglijk sterk was, net als een stokstaartaapje'. Na vier dagen sms'jes sturen, wilde Weiner wel met 'haar' afspreken. Nadat hij betrapt was, zei Weiner dat hij wist van de val en gewoon het spelletje meespeelde. Weinigen geloofden hem. Afgelopen zondag werd het schandaal nog groter. De tabloid berichtte dat Weiner in 2015 een foto van zijn kruis had gestuurd naar een vrouw, met naast zich zijn 4-jarige zoon.

Hoe deze twee nieuwe affaires in huize-Abedin, tot een paar jaar terug nog een van New Yorks veelbelovende powerkoppels, deze dagen is gevallen is niet bekend. Het komt op een zéér slecht moment, zo vlak voor de verkiezingen. Weiner, ooit een veelbelovend Democratisch Congreslid, wordt nu in de partij gemeden als de pest als gevolg van 'Weinergate'. Een groter contrast met Huma, die dagelijks verkeert in de machtigste kringen, is niet mogelijk.

null Beeld AP
Beeld AP

Stageplek

En dan te bedenken dat Abedin, geboren in Kalamazoo (Michigan), nooit tot zo'n grote hoogte was gestegen als ze in 1996 haar zin had gekregen. Als student van de George Washington-universiteit wilde ze eigenlijk stage lopen bij de woordvoerder van het Witte Huis. Sinds de middelbare school woonde ze weer in de VS. Toen ze twee jaar was, vertrokken haar ouders naar het Saoedische Jeddah waar haar inmiddels overleden Indiase vader kon doceren aan een universiteit. Haar moeder is een Pakistaanse feministe.

Abedin droomde van een journalistieke loopbaan en CNN's Christiane Ammanpour was haar grote voorbeeld. De gedroomde stageplek bij president Bill Clintons woordvoerder ging niet door en ze kwam terecht bij de staf van de First Lady, Hillary Rodham Clinton. Het klikte meteen tussen het tweetal. Clinton werd voor haar een tweede moeder.

Abedin maakte onder andere van dichtbij het schandaal mee rond Monica Lewinsky, de Witte Huis-stagair voor wie president Bill Clinton viel. Die jaren in het Witte Huis legden de basis voor een hechte relatie die nooit onderbroken is. In 2000, toen Clinton kandidaat was voor het senatorschap, schopte Abedin het tot haar persoonlijke assistent. Ook in de Senaat en tijdens Clintons eerste presidentscampagne, in 2008, was ze haar 'body woman': de regelneef die voor alles moest zorgen.

Dochter

In 2009, toen Clinton minister van Buitenlandse Zaken werd, beloonde ze Abedin voor haar werk en jarenlange trouw. De voormalige stagair werd plaatsvervangend chef staf van de minister. Overal waar Clinton verscheen, in de landen die ze bezocht of tijdens hoorzittingen in het Congres, was ook Abedin te zien. Ze liet een glaasje water aanrukken, onderhield het contact met het Witte Huis en ze zorgde ervoor wie wel en wie niet in contact kwam met haar baas.

'Ze is een van de bekwaamste en meest zelfverzekerde personen bij de overheid', aldus Clinton deze maand in het Vogue-artikel over Abedin. 'Haar kennis en nederigheid waren ongeëvenaard toen ik haar zag groeien van assistent tot adviseur en nu tot een van de mensen in de top van mijn campagne.' In 2010, toen het joods-islamitische koppel Weiner-Abedin trouwde, voltrok Bill Clinton het huwelijk. 'Ik heb één dochter', zei Hillary toen. 'Maar als ik een tweede zou hebben, zou het Huma zijn.'

Vanwege haar nauwe relatie met Clinton, werd Abedin ook het mikpunt van de Republikeinen. Ze moest verschijnen voor de Benghazi-commissie die de dood van Amerikaanse diplomaten in Libië onderzocht. Ze werd gehoord door FBI-rechercheurs vanwege het e-mailschandaal rond Clinton. In 2012 riepen vijf Republikeinse parlementariërs in een brief aan Clintons ministerie dat de Moslimbroederschap, via Abedin, was geïnfiltreerd in de Amerikaanse overheid

null Beeld AP
Beeld AP

Achtervolgen

Dit verhaal blijft haar achtervolgen. Het Institute of Muslim Minority Affairs in Jeddah, opgericht door haar inmiddels overleden vader en nu geleid door haar moeder, zou banden hebben met de Moslimbroederschap. Het blad van het instituut, waaraan Abedin van 1996 tot 2008 was betrokken als adjunct-hoofdredacteur, zou radicale islamitische ideeën propageren. Haar broer en zus zijn er nog steeds aan verbonden.

Vorige week herhaalde The New York Post de beschuldigingen opnieuw, gevolgd door andere rechtse media. Klopt niets van, oordeelde The Washington Post, die het onderzoeksverhaal van de tabloid vier Pinokkio's gaf. Het was het maximale aantal.

Abedin zweeg over de kwestie, zoals ze zo vaak doet. Interviews geeft ze nauwelijks, net als haar baas. Bevreesd als ze is dat Weinergate, waarover dit jaar een documentaire verscheen met het tweetal, weer ter sprake komt. Waarom ze bij hem bleef, vragen veel Amerikanen zich al jaren af. Ze houdt nog van hem. En ze deed het voor hun zoontje. 'Ik dacht lange tijd: "Ik. Begrijp. Het. Niet", zei ze in 2013 tegen de The New York Times. 'Het duurde een lange tijd voor ik naast hem op de bank kon zitten en kon zeggen: "Oké, ik begrijp het en ik vergeef je." Het was voor mij de juiste beslissing. Maar het was geen makkelijk besluit.' Of het huwelijk nog lang stand houdt, na de nieuwste schandalen, is nog maar de vraag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234