Maandag 24/02/2020

Sinterklaas

Hulpsinten vertellen: “Er zijn ouders die Sinterklaas al eens durven te verwarren met een soort babysit”

Sint Geert en zijn team rijden Vlaanderen rond in een mobilhome.Beeld ID/ Ivan Put

Ze investeren in dure habijten en scepters, huren rustige schimmels in en zoeken de beste lijm voor hun baarden. Maar wie zijn rol als hulpsint of piet een beetje serieus neemt, kan een aardige duit bijverdienen. “Al draait het uiteraard in de eerste plaats om de kinderen.”

“Regel één voor een goede Sinterklaas? Niet dronken aankomen.” Aan het woord is Geert, een hulpsint uit Herselt. De Morgen kon hem nipt strikken na een bezoek in een school in Antwerpen. Op scholen is er geen verleiding om een jenever of pintje mee te drinken. Maar hulpsinten die op huisbezoek gaan, kunnen maar beter neen leren zeggen op de vraag of ze iets kleins willen drinken.

Geert neemt jaarlijks een paar weken verlof om kinderharten sneller te doen slaan. Bedrijfsfeestjes, verenigingen die de sint willen ontvangen en huisbezoeken, sint Geert en zijn team van pieten doen het allemaal. Sinds Sinterklaas op 17 november aanmeerde in Antwerpen is hij bijna elke dag onderweg met zijn team. “Vroeger beginnen we niet. Je moet je rol een beetje serieus nemen.”

Dan ligt niet drinken voor de hand, maar hoe gedraagt een waardige sint zich voor de rest?

De Sint-Nikolaasgemeenschap organiseert om de twee jaar een opleiding voor sinten en pieten. Daar leren kandidaat-sinten bijvoorbeeld dat de goede man nooit ofte nimmer zal lopen. “De sint schrijdt voort”, zegt Raf Rumes, die zelf 40 jaar ervaring heeft als hulpsint. “Lopen is beneden zijn waardigheid.” Rumes doet zijn habijt nog maar een keer per jaar aan. “U mag niet onderschatten hoe vermoeiend dat is. Onder die habijt is het heet, waardoor je enorm zweet. Bovendien is drinken en plassen haast onmogelijk.”

Andere hulpsinten bevestigen, praktisch is Sinterklaas’ uitrusting niet. “Ik vraag altijd wat water met een rietje zodat er niks in mijn baard blijft hangen”, vertelt Koen Hallaert, bijna 25 jaar Sint.

Deugnieten

Alle gecontacteerde sinten vertellen met veel trots over hun rode werkplunje. Zo liet Marnix Decloedt uit Zedelgem zijn uitrusting helemaal op maat maken. “Dan ben je al snel 1.000 euro kwijt, de baard niet meegerekend.” Die kost nog eens een goede 1.300 euro als het om een baard gaat die van echte haren is gemaakt. “Ik stuur die jaarlijks op naar Nederland om te laten wassen en onduleren (met een soort krultang opnieuw volume in de baard brengen, FE).”

“Soms zie ik collega’s van wie ik denk: heeft die nu een schaap aan zijn kin hangen?”, vertelt Geert. Hij vindt ook dat je maar beter veel aandacht besteedt aan die baard. “Er zijn altijd wel een paar deugnieten die proberen om er eens aan te trekken.”

Deugnieten zijn zeker niet de grootste uitdaging voor de sint en zijn pieten. Kinderen die geloven in Sinterklaas vertrouwen hem hun grootste geheimen en diepste angsten toe. “Wie Sinterklaas zegt, denkt aan een kinderfeestje bouwen”, zegt Geert. “Maar wanneer een meisje op schoot vraagt of je haar overleden mama kan terugbrengen, dan vergt het concentratie en improvisatie om niet uit je rol te vallen.” Hij vertelde het meisje dat zelfs de sint dat niet kon beloven. Hij zou haar wel de groeten doen als hij haar tegenkwam in de hemel. “Je hoopt dat die woorden troosten, en anders doet een vrolijk Sinterklaas-lied dat misschien wel.”

Boek van de fiscus

Sommige sinten kiezen voor pure improvisatie tijdens hun bezoek, anderen bedenken een tot in de details uitgewerkte show. Wie voor een hoog showgehalte gaat, weet dat die elk jaar een nieuwe variant in elkaar moet boksen. Koen Hallaert bedacht dit jaar samen met zijn gezin een versie waarin de sint ziek is. “Kinderen moeten dan met behulp van mijn pieten een medicijn maken om de sint erboven op te helpen. Nadien kunnen we met de cadeautjes beginnen.”

Over prijzen die een bezoek van de goede mannen kost, is de ene sint al iets transparanter dan de andere. Zo zijn er hulpsinten die zelf liever niet in het grote boek van de fiscus terechtkomen. Anderen hebben een eenmanszaak opgericht om niet van de roe te krijgen. Voor een show met een aantal pieten rekent u best al op een budget tussen de 450 en 800 euro. Wie graag wil dat de sint een intrede doet op een witte schimmel, voorziet best een extra budget tussen de 75 en 200 euro.

Ook huisbezoeken variëren: de ene sint komt al voor 30 euro over de vloer, de andere houdt het op 60. “Maar je moet duidelijk zijn dat het maar voor een halfuurtje zal zijn. Er zijn ouders die Sinterklaas al eens durven te verwarren met een soort babysit”, zegt een sint die liever anoniem blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234