Maandag 23/05/2022

Hulporganisaties in België worden overspoeld met soms onbruikbare giften voor Kosovo

Veel mensen willen de hulp zelf ter plaatse brengen, de ngo's dringen aan op financiële bijdragen

Brussel.

van onze medewerker

Om de noodhulp voor Kosovo en Albanië vanuit België in goede banen te leiden, bundelden Artsen zonder Grenzen, Balkanactie, Caritas, Oxfam, het Rode Kruis en Unicef een goede week geleden de krachten. Vele miljoenen werden inmiddels ingezameld en de stortvloed van weggeschonken spullen is nog amper te stuiten. "Iedereen wil wat doen, van gewone mensen uit de straat, bedrijfjes, vzw's tot verenigingen. We worden overspoeld."

Op het kantoor van Balkanactie in Antwerpen, opgericht na de strubbelingen in Roemenië in 1989, staat de telefoon roodgloeiend. Pas op 24 april plant de ngo een nationale inzamelactie in het hele land, maar inmiddels wakkerden de schrijnende beelden uit Kosovo en Albanië zowat overal het liefdadigheidsinstinct aan.

"Zonder dat we een oproep hebben verspreid", zegt Erik Peeters van Balkanactie. "Zo overweldigend is de bereidheid iets te ondernemen dat wij het amper kunnen bijhouden. We worden overspoeld, ook met onbruikbare spullen. Om te vermijden dat we straks met een afvalberg van vooral kledij achterblijven, willen we meer gericht gaan werken. Want wij kennen de specifieke behoeften op het terrein zelf. Kleren hebben we niet nodig, voedsel en hygiënisch materiaal des te meer. Maar uiteindelijk is financiële hulp de beste. Dan kunnen wij, veel goedkoper dan particulieren overigens, kopen wat nodig is. Voor het transport hoeven we amper te betalen. Vele vervoersbedrijven hebben gratis trucks ter beschikking gesteld."

Oxfam blijft desondanks de acties op kledij toespitsen. "Een beetje onder druk van het publiek, dat massaal kledij schenkt in al onze vestigingen", zegt Erik Todts. "Naar gelang van de plaatselijke behoeften gaan we die dan beetje bij beetje naar ginds brengen."

Wie zijn steentje wil bijdragen om de humanitaire ramp in Albanië wat te ontlasten, is zo goed als verplicht daarvoor een beroep op ngo's te doen. En niet tot ieders tevredenheid: sommige bellers staan erop rechtstreeks hulp te verstrekken en de goederen zelf ter plekke te brengen. Erik Peeters van Balkanactie: "Wat dus niet kan, en niet enkel om veiligheidsredenen. Wie hulp wil bieden ter plaatse moet als ngo geregistreerd staan."

Bij Artsen zonder Grenzen willen ze die mensen toch een eind tegemoet komen. Woordvoerder Daniël Deschrijver: "Wij gaan vanaf volgende week om voedselpakketten vragen. Die zijn bedoeld voor de Albanese gezinnen die Kosovaren opvangen, want straks komen die in grote problemen." De pakjes, die verzameld zullen worden tijdens de inzamelcampagne van Balkanactie op 24 april, moeten twee kilo bloem, één kilo zout, twee kilo pasta en een pakje koffie bevatten.

"Die koffie is belangrijk", zegt Deschrijver. "In Albanië en Kosovo is het zowat een symbool voor gastvrijheid. Geneesmiddelen daarentegen kunnen we missen als kiespijn. Negentig procent van wat we binnenkrijgen is onbruikbaar. Voor medicamenten kopen we zelf, veel goedkoper bovendien dan particulieren."

De voorbije dagen verzamelden de verscheidene organisaties bijna 30 miljoen frank. Zowat overal heet de boodschap, om logistieke redenen: geld storten. Bij Caritas is het niet anders. "Samen met Wereldmissiehulp brengen wij wel veldbedden en dekens naar Albanië, maar onze politiek bestaat erin om geld te verzamelen."

Ook het Rode Kruis beperkt zich tot zoveel mogelijk geld bijeenharken. Velen stelden zich de voorbije dagen nochtans kandidaat om vluchtelingen uit Kosovo in huis op te nemen.

Rode-Kruiswoordvoerder Tuur Hoste: "Maar dat willen we niet coördineren. Niet alleen spreken die vluchtelingen enkel de eigen taal, ze zijn ook in een psychologische knoop verstrikt en hebben professionele begeleiding nodig. En daarvoor is thuisopvang nu eenmaal niet de beste oplossing." (FL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234