Dinsdag 09/08/2022

Schandalen ngo's

Hulporganisaties al 10 jaar geleden ingelicht dat kinderen voedsel kregen in ruil voor seks

Port au Prince, Haïti, 2010: hulpdiensten verzamelen om slachtoffers van de aardbeving te redden en ondersteunen.  Beeld Photo News
Port au Prince, Haïti, 2010: hulpdiensten verzamelen om slachtoffers van de aardbeving te redden en ondersteunen.Beeld Photo News

Hulporganisaties, waaronder Oxfam, werden tien jaar geleden al gewaarschuwd dat kinderen seksueel werden misbruikt op Haïti. Kinderen van nog geen 7 jaar kregen voedsel en andere goederen in ruil voor seks, zo citeert de Britse krant The Independent een rapport van Save the Children.

Rob Vreeken

Het rapport uit 2007 meldt grootschalig misbruik tijdens 23 hulp-, vredes- en veiligheidsoperaties in Haïti, Ivoorkust en het toenmalige zuidelijk Sudan. Het zou gaan om "elke vorm van seksueel kindermisbruik dat voorstelbaar is", waaronder verkrachting, prostitutie, pornografie, seksuele slavernij en mensenhandel.

In het rapport staat niet bij welke organisaties de daders werkten. Volgens auteur Corinna Csaky gaat het om het "volledige spectrum" van hulporganisaties, vredesmachten en VN-organisaties. "Het verraste me dat het een probleem was voor alle organisaties, ongeacht wat ze deden." Het rapport werd ter waarschuwing naar een groot aantal organisaties gestuurd, waaronder Oxfam.

Het 'anekdotisch bewijs' in het rapport bevat een verklaring van een meisje van zes jaar dat seksueel werd misbruikt. Een ander meisje, dakloos, zei dat ze een dollar kreeg van een hulpverlener voordat ze werd verkracht en ernstig gewond. "Degenen die ons verkrachten zijn dezelfden als de mensen op het kantoor", zei een meisje op Haïti.

Topje van ijsberg

De kinderen deden geen aangifte, omdat ze niet wisten waar ze heen konden of omdat ze de autoriteiten wantrouwden. Het rapport is van drie jaar voor de incidenten in Haïti waardoor Oxfam nu in opspraak is geraakt. Medewerkers van de hulporganisatie zouden na de aardbeving in 2011 jonge prostituees hebben ingehuurd.

Dat was slechts "het topje van de ijsberg", aldus de Haïtiaanse president Jovenel Moise in een interview met persbureau Reuters. "Het is niet alleen Oxfam, er zijn andere niet-gouvernementele organisaties in dezelfde situatie, maar zij houden de informatie voor zichzelf."

Volgens Moise moet er een onderzoek komen naar alle hulporganisaties die sinds 2010 in het land hebben gewerkt. "Artsen Zonder Grenzen (AZG) bijvoorbeeld heeft zeventien medewerkers teruggetrokken wegens wangedrag waar nooit uitleg over is gegeven."

Schandvlek

Het is niet duidelijk waar de president op doelde. Een woordvoerder van AZG in Genève zei Moises opmerking te zullen onderzoeken. Vorige week liet de organisatie, met wereldwijd 40.000 medewerkers, weten dat de afgelopen jaren 19 mensen zijn ontslagen wegens seksueel wangedrag. Waar dat is gebeurd werd er niet bij gezegd.

Het hoofd van de Britse tak van Oxfam, Mark Goldring, noemt de mate van kritiek op de organisatie "buiten proportie". Hij zegt dat in een interview met de Britse krant The Guardian, waarin hij overigens ook zijn verontschuldigingen aanbiedt voor het seksueel misbruik. "Maar door de intensiteit en felheid van de aanvallen vraag ik me af: wat hebben we gedaan? Hebben we baby's in hun wiegje vermoord?"

Volgens Goldring lijken alle excuses die de organisatie maakt de zaken er alleen maar erger op te maken. "We worden afgeslacht. Alles wat ze zeggen wordt gemanipuleerd." De directeur zegt de afgelopen zes nachten niet te hebben geslapen.

Oxfam benoemt een onafhankelijke commissie die 'de cultuur en de praktijken' van de organisatie gaat onderzoeken en gaat bekijken. Internationaal directeur Winnie Byanyima heeft dat vrijdag gezegd. "Wat op Haïti is gebeurd is een schandvlek die ons nog jaren zal blijven achtervolgen, en terecht."

De Britse regering zal de subsidie aan Oxfam voorlopig stopzetten. Volgens staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt heeft de organisatie ermee ingestemd niet langer een beroep te doen op geld van de belastingbetaler totdat aan alle eisen van de regering voor gedragsverbetering is voldaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234