Vrijdag 23/07/2021

Update

Hulpoperaties komen op gang in Haïti

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Bij de aardbeving in Haïti werden de Unicef-kantoren in de hoofdstad Port-au-Prince verwoest maar de VN-organisatie stelt alles in het werk om de hulp aan de getroffen bevolking op gang te krijgen. Ook andere hulporganisaties starten acties.

"Momenteel wordt nog een stand van zaken kan opgemaakt van de humanitaire situatie. Het is echter duidelijk dat de meest dringende noden op dit ogenblik zich situeren op het vlak van gezondheidszorg, zuiver water en hygiëne en de bescherming van kinderen", zo luidt het.

Luchthaven operationeel
De luchthaven van Port-au-Prince is operationeel en de hulp kan dus weldra aankomen. Dat heeft Alain Leroy, bevoegd voor de vredesoperaties van de Verenigde Naties, in New York gezegd.

Beaucourt en B-Fast vertrekken vanavond
Van op de luchthaven van Melsbroek vertrekt vanavond een ploeg van B-Fast aan boord van een Airbus naar Haïti. Het laden van het vliegtuig is voorzien vanaf 20.00 uur, het opstijgen omstreeks 22.00 uur. Dat meldt de FOD Buitenlandse Zaken. Ook de medische hulpmissie van dokter Luc Beaucourt vliegt mee met de Airbus. Concreet gaat het om een ploeg van zo'n dertien vrijwilligers, die bestaat uit drie of vier artsen, een aantal verpleegkundigen en enkele brandweerofficieren die instaan voor de logistiek. In eerste instantie wil Beaucourt zich niet richten op de hoofdstad Port-au-Prince, maar eerder op de omliggende gebieden. De bedoeling is om daar dringende medische humanitaire hulp te bieden. Het Waals gewest en de Franse gemeenschap hebben 400.000 euro noodhulp vrijgemaakt voor Haïti.

Dominicaanse Republiek
Unicef coördineert de hulpactiviteiten op het vlak van water en sanitaire voorzieningen en bescherming van kinderen. Gezien de schade aan de Unicef-kantoren in Port-au-Prince gebeurt de coördinatie van de hulpacties vanuit het Unicef-kantoor in de Dominicaanse Republiek.

Kinderen
Haïti is een van de armste landen ter wereld en kampt al vele jaren met de gevolgen van geweld, onveiligheid en opeenvolgende natuurrampen. De kinderen in de regio kennen ernstige tekorten op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs, bescherming en zuiver water.

Artsen Zonder Grenzen
Vanuit Brussel vertrekken de komende uren ook hulpverleners en hulpgoerderen van Artsen Zonder Grenzen naar Haïti. Ook het ziekenhuis van AZG in Port-au-Prince werd getroffen door de aardbeving.

Spanje
Spanje zal als voorzitter van de Europese Unie de Europese hulp aan het door een aardbeving getroffen Haïti coördineren. Achttien Spaanse reddingswerkers vertrekken vandaag nog naar het Caribische land. Ze nemen onder andere zeven speurhonden mee. De Spaanse regering en het Rode Kruis sturen ook hulp via de Dominicaanse Republiek en Panama.

De Gucht
Eurocommissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp Karel De Gucht (Open Vld) heeft drie miljoen euro noodhulp vrijgemaakt voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Drie miljoen euro is het maximale bedrag dat de Europese Commissie in een eerste schijf kan vrijmaken. Het geld zal volgens de woordvoerder van de Gucht besteed worden aan de verdeling van water, medische voorzieningen en communicatiemiddelen. Volgens de Commissie zou België onder meer teams voor waterzuivering en 'search and rescue' sturen.

Verenigde Naties
De Verenigde Naties hebben hun netwerk van onderzoeks- en hulpverleningsteams in geval van catastrofen aangesproken. Dertig internationale teams zullen naar Haïti afreizen om er de slachtoffers van de aardbeving van dinsdag te helpen.

Het gebouw in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince waarin de VN-blauwhelmen ondergebracht zijn, is ingestort. "Normaal gezien werken daar 200 à 250 mensen, maar we weten niet exact hoeveel mensen zich op het moment van de aardbeving in het gebouw bevonden", aldus de woordvoerster. "Het moet snel gaan. Er is geen elektriciteit of drinkbaar water. De prioriteit nu is de gewonden te evacueren." (belga/gb/eb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234