Dinsdag 31/01/2023

Hulpeloos

Ze gaf haar geld aanmusea, daklozencentra, bibliotheken, enz. Ruim 200 miljoen dollar in totaal

Als ik in New York ben, kan het weer bij jullie me doorgaans weinig schelen, maar tijdens de hittegolf in juli ging ik verschillende keren per dag op mijn computer kijken naar het Belgische weerbericht. De reden is dat mijn moeder in een verzorgingstehuis zonder airco verblijft. De verplegers en mijn broers drukten me op het hart dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Ik moet hen wel geloven. Het alternatief is om, zoals een perfecte dochter zou doen, naar België terug te keren en zelf bij te springen.

"Brussels, 14h30, 21 degrees Celsius", las ik daarnet. Oef. In New York kunnen we nu eieren bakken op het asfalt. Veertig graden en een vochtigheidsgraad die iedereen doet blinken van het zweet. De stad heeft 400 cooling centra geopend voor mensen die geen airco hebben. "Please check on your elderly neighbors", vroeg de burgemeester op het nieuws. Een goede raad, want veel oudjes kunnen zich niet beredderen, of ze nu arm of rijk zijn. De laatste week werd het lokale nieuws gedomineerd door een dispuut over de zorg voor de 104-jarige Brooke Astor. Het is niet alleen omdat ze zo oud en zo rijk is dat de media zoveel belangstelling hebben voor haar lot. Mrs. Astor is ook de laatste grande dame van de high society, de queen mum van New York, die 40 jaar lang presideerde over galabals en haar dagen vulde met geld weggeven. Ze gaf het aan musea, bibliotheken, daklozencentra, bejaarden- tehuizen, de dierenbescherming, noem maar op, ruim 200 miljoen dollar in totaal. Ze stond erop elk project dat ze steunde te bezoeken, in royale stijl met chauffeur en piekfijn gekapt en gekleed: een haute-couturejurk, een breedgerande hoed, parelsnoeren rond de hals, hoge hakken. Zo was ze ook gekleed tijdens haar laatste publieke verschijning, op haar eeuwfeest. Sindsdien werd ze nog zelden gezien. Ze bleef in haar paleisachtige appartement op Park Avenue met haar schoothondjes Boysie en Girlsie. Haar verstand begon te vervagen. Ze herkende geen mensen meer. Haar enige zoon Anthony, intussen ook al 82, hield toezicht over haar zorg. Hij is er nu van beschuldigd dat hij zich van het fortuin van zijn moeder heeft bediend om te investeren in Broadwayproducties en intussen als een gierige vrek bespaard heeft op haar verzorging. Hij zou medicijnen hebben laten wegvallen, zelfs geweigerd hebben haar nieuwe sokken te kopen. De beschuldiging doet pijn, want ze komt van zijn eigen zoon, Philip. Die vroeg aan de rechtbank om de voogdij over Brooke over te dragen aan haar vriendin Annette, de vrouw van modeontwerper Oscar de la Renta. Tot genoegen van de tabloids mengden andere iconen van de high society zoals David Rockefeller zich in de strijd aan de kant van Philip en Annette. Vader Anthony kreeg dan weer de steun van Brookes pastoor. Hij noemt de aantijgingen onzin en zegt jaarlijks 2,5 miljoen dollar aan zijn moeder te besteden. Natuurlijk zeggen beide partijen dat ze alleen de beste bedoelingen hebben. Net zoals in het Midden-Oosten. Anthony beweert dat hij niet begrijpt wat zijn zoon drijft. Laat me raden. Net als in het Midden-Oosten zou het wel weer eens over eigendom kunnen gaan. Brooke staat met één been in haar praalgraf en het getouwtrek over haar fortuin is begonnen.

Maar goed dat ze zelf niet meer beseft wat er rond haar gebeurt. Het schaamrood zou haar naar de steevast gerougede wangen stijgen. De rechtbank heeft nu voorlopige voogdij toegekend aan Annette de la Renta, die het verschrompelde oudje heeft versluisd naar een van haar kastelen ten noorden van de stad. "De frisse plattelandslucht zal haar deugd doen", zei Annette. Gezien de hitte in de stad lijkt het een wijze beslissing. Wat er ook met haar fortuin gebeurt, ik hoop dat Brooke zo comfortabel mogelijk kan wegglijden. Al is ze een symbool van old money, ze was een vrouw van simpele komaf die al veel watertjes doorgezwommen had toen ze met haar derde huwelijk de hoofdvogel afschoot: Vincent Astor, de oudste zoon van de rijkste familie van New York. Het Astorfortuin was vergaard met het bedriegen van indianen (pelshandel), drugsverkoop (opium) en het uitmelken van duizenden huurders van krotwoningen. Voeg er nog spoorweg- en vastgoedspeculaties aan toe, strooi er wat frauduleuze leningen over, et voilà: the family that owned New York, zoals de Astors in een nieuw boek worden beschreven. Het strekt Brooke tot eer dat ze een flink deel van de buit heeft teruggegeven. Je kan haar enkel een zachte zonsondergang toewensen. n

U wilt reageren?

Stuur een e-mail naar jgoossens@si.rr.com.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234