Woensdag 20/10/2021

Hulpactie Haïti Lavi 12-12 verzamelde al bijna 20 miljoen euro, Artsen Zonder Grenzen al 2,7 miljoen Belgen schenken gul aan Haïti

De Belgische donoren doen gulle schenkingen aan de noodhulpinitiatieven voor Haïti. De actie Haïti-Lavi 12-12 heeft al 19.190.000 euro ingezameld. ‘Ondanks de crisis is er grote solidariteit met de Haïtianen’, zegt Erik Todts, voorzitter van het Belgisch Consortium voor Noodsituaties, ‘zonder dat het ten koste gaat van andere goede doelen.’

Brussell Ook Artsen Zonder Grenzen is erg tevreden. Zij verzamelden in België al 2,7 miljoen euro, globaal meer dan 70 miljoen euro.

Eén maand na de aardbeving hield Haïti gisteren een dag van nationale rouw. Overal vonden er herdenkingsplechtigheden plaats voor de meer dan 212.000 doden die tijdens de zware aardbeving vielen. In België steunden tienduizenden mensen de Haïtianen in de voorbije maand al door geld te geven aan noodhulporganisaties, die gisteren spraken van een ‘ongezien succes’.Bij Haïti Lavi, het Belgisch Consortium voor Noodsituaties, waarin Unicef, Oxfam Solidariteit, Handicap International, Caritas International en Dokters van de Wereld zich verenigden, klokte de teller gisteren al af op 19.190.000 euro. Een onverhoopt succes, omdat aanvankelijk 8 miljoen euro was gevraagd. “Schenkingen zijn altijd erg moeilijk voorspelbaar,” zegt Erik Todts van Haïti Lavi. “De geefcurve is deze keer anders dan we gewoon zijn. Doorgaans krijgen we één serieuze piek en gaat het dan pijlsnel omlaag. Nu was er een piek op 21 en 22 januari, en deint het maar zeer langzaam uit. Dagelijks krijgen we nog altijd een zeer groot bedrag aan giften binnen. We zullen zeker de kaap van 20 miljoen euro overschrijden.” Het leeuwendeel van het geld werd rechtstreeks gestort aan Haïti Lavi. Zo’n 2,5 miljoen euro werd met dat doel rechtstreeks aan de lidorganisaties geschonken.De onverhoopte inkomsten zullen volgens Todts in Haïti zeker goed worden aangewend. “De 8 miljoen euro was berekend op de behoeftes van onze lidorganisaties voor de eerste zes maanden noodhulp. Hoe meer middelen we nu krijgen, hoe meer we ook op lange termijn in Haïti kunnen blijven werken”, zegt Todts. “Terwijl er nu nog wordt geïnvesteerd in noodhulp zoals veldhospitalen, medicijnen, voorlopige noodprotheses, drinkwatervoorziening, waterzuivering, tenten, dekens of een vaccinatiecampagne, zal op lange termijn meer geld vloeien naar de heropbouw.”Daarin zal Haïti Lavi volgens Todts zeker een rol spelen. “Bouwen is niet onze stiel maar we zullen er wel bij betrokken worden, hetzij niet voordat er een duidelijk masterplan is voor de nieuwe urbanisatie van de stad Port-au-Prince.”Onder meer voor dat doel zal volgens Todts ongeveer een derde van de giften aan Haïti Lavi gestort worden in een ‘Fonds voor Complementaire Hulp-verlening’. “Momenteel bestaat er een principieel akkoord om hiervoor voorrang te geven aan Belgische organisaties die al actief waren in Haïti voor de aardbeving, zoals Broederlijk Delen, SOS Kinder-dorpen en Plan International. Zij zullen bij ons projectaanvragen kunnen indienen. Door hun lokale werking hebben zij beter voeling met duurzame sociaalecono-mische ontwikkeling, waar we in Haïti zo snel mogelijk aan moeten beginnen.” Dat de genoemde organisaties lid zijn van de ngo-koepel 11.11.11 is geen toeval. Todts: “Dat zal wellicht een van de voorwaarden worden, omdat het ook de controle op de projecten vergemakkelijkt.”

Ook Artsen Zonder Grenzen toonde zich gisteren erg tevreden met de gulheid van de publieke opinie. “De steun van het publiek aan de slachtoffers van de aardbeving was ongezien”, zegt AZG-woordvoerder Koen Baetens. De medische noodhulporganisatie ontving in België 2,7 miljoen euro, wereldwijd meer dan 70 miljoen euro. “Deze fondsen stellen onze teams in staat om medische, psychologische en logistieke steun te bieden aan de meest getroffen bevolking”, zegt Baetens.“Eind februari 2010 zal AZG in Haïti al 20 miljoen euro hebben uitgegeven aan medische noodhulp. De komende weken en maanden zullen ons toelaten om een beter zicht te krijgen op onze interventie na de noodhulpfase, gebaseerd op de medische noden ter plaatse. We zijn vastberaden om de Haïtiaanse bevolking bij te staan zolang dat nodig is.”De werkingsmiddelen schommelen afhankelijk van de interventie. “Globaal gezien schommelt die kost altijd rond de 10 procent”, zegt Baetens. “De werkingskosten blijven beperkt tot 5 à 6 procent, de bewustmakings- en fondsenwervingskosten tot 4 à 5 procent.”Globaal werd volgens de Verenigde Naties door de internationale gemeenschap al 1,8 miljard dollar hulp uitgegeven aan hulp in Haïti. Daarenboven werd nog eens 903 miljoen dollar officieel toegezegd. De investeringen zijn afkomstig van staten, VN-agentschappen zoals het Wereldvoedselprogramma, de Wereldbank, het bedrijfsleven en allerlei ngo’s.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234