Zaterdag 20/07/2019

Standpunt

Hulde aan Sleurs en Geens als het lukt seksueel geweld strenger te bestraffen

Opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Wie de aangrijpende getuigenis van Dirk Segers in Zeno leest, beschikt beter over een sterke maag. Zelden heeft iemand zo openlijk inzicht gegeven in wat het doet met een mens, om jarenlang slachtoffer te zijn van zeer verregaand kindermisbruik.

Voor het misbruik van Dirk Segers gaat de dader – de in andere misbruikzaken genoemde en veroordeelde jeugdauteur Gie Laenen – vrijuit, omdat de feiten verjaard zijn. Met zijn expliciete getuigenis wil meneer Segers precies dat aanklagen. Volgens hem zou het beter zijn om bij seksueel misbruik geen verjaringstermijn meer toe te passen. Wie het levensverhaal van Dirk Segers leest, zal snel geneigd zijn de roep te ondersteunen. Hier is een misdrijf begaan dat niet ongestraft zou mogen blijven.

Onderdeel van strafwet

De verjaringstermijn bij seksuele delicten zoals kindermisbruik verdient een stevig debat. Het is verheugend dat leden van het federale parlement, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen, zich daarvan bewust zijn. Eerder al werd de verjaringstermijn voor misbruik van minderjarigen verschoven van tien naar vijftien jaar, te beginnen bij de achttiende verjaardag van het slachtoffer.

Uit cases, zoals die van Dirk Segers, blijkt dat die termijn wellicht nog niet ruim genoeg is. Toch blijft voorzichtigheid geboden. Voorbij de steekvlam van zeer menselijke emoties blijft verjaring een essentieel onderdeel van de strafwet.

Zwaard boven het hoofd

Op een bepaald moment moet het zwaard van vervolging kunnen verdwijnen van boven het hoofd van wie iets misdaan heeft. Dat is ook in het voordeel van het slachtoffer. Hoe korter de tijdspanne tussen misdrijf en vervolging, hoe hoger de kans op een rechtvaardig verdict. Slachtoffers werpen wel terecht op dat de termijnen nu vaak te nauw zijn, waardoor de dader in het voordeel blijft. Ervaring leert dat slachtoffers pas twintig, vijfentwintig jaar later klaar zijn om recht te zoeken. Het zou goed zijn om de verjaringstermijn aan te passen aan die realiteit.

Hulde daarom aan Elke Sleurs, staatssecretaris voor Gelijke Kansen (N-VA), die zich dit punt ter harte neemt. En hulde aan justitieminister Koen Geens (CD&V), die er zich toe engageerde om de bestraffing van seksueel geweld te verstrengen in de strafwet. Als dat lukt, dan is dat een zeer belangrijke maatschappelijke hervorming waarvoor deze regering krediet verdient.

Terzijde: het is geen toeval dat zowel in de regering als in de Kamer zo goed als alle voortrekkers vrouwen zijn. Het is een mooi voorbeeld van het belang van genderevenwicht. Mede daarom is het zo verschrikkelijk jammer dat vrouwen zo beschamend ondervertegenwoordigd zijn in de federale regering.   

Staatssecretaris Sleurs en justitieminister Koen Geens willen de verjaringstermijn van seksueel misbruik verlengen: "Enkel dader heeft baat bij verjaring."

Lees de getuigenis van danser Dirk Segers, die als kind verkracht werd door ex-jeugdauteur Gie Laenen: "Die weeë geur van Nivea vergeet ik nooit meer." (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden