Dinsdag 13/04/2021

Update

Huiszoekingen Operatie Kelk nietig

Speurders vielen op 24 juni 2010 onder meer binnen op het aartsbisdom in Mechelen. Beeld BELGA
Speurders vielen op 24 juni 2010 onder meer binnen op het aartsbisdom in Mechelen.Beeld BELGA

De huiszoekingen die onderzoeksrechter Wim De Troy op 24 juni 2010 liet uitvoeren in het aartsbisschoppelijk paleis en in de privéwoning en het kantoor van kardinaal Danneels, zijn nietig. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling vandaag beslist. Al het materiaal dat bij die huiszoekingen in beslag werd genomen, moet dan ook terugbezorgd worden.

De huiszoekingen kaderden in 'Operatie Kelk', het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en een mogelijke doofpotoperatie daarrond binnen de katholieke kerk. Van ere-magistrate Godelieve Halsberghe, die tijdlang hoofd geweest van het orgaan binnen de kerk dat klachten van slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken moest behandelen, had de onderzoeksrechter informatie gekregen dat het aartsbisdom dossiers over kindermisbruik zou verborgen houden.

Daarom liet De Troy op 24 juni 2010 speurders van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) binnenvallen bij het aartsbisdom, in de Sint-Romboutskathedraal en in de kantoren en privé-woning van kardinaal Danneels in Mechelen. Tegelijkertijd werden huiszoekingen gehouden in Leuven bij de Commissie Adriaenssens, de opvolger van de commissie Halsberghe onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, en in Brussel bij het Rijksarchief, waar oud-magistrate Halsberghe een aantal dossiers had ondergebracht.

Gecontesteerde huiszoekingen
De huiszoekingen deden veel stof opwaaien, tot in het Vaticaan, onder meer omdat alle Belgische bisschoppen en de pauselijke nuntius die dag een vergadering hadden in het aartsbisschoppelijk paleis. De advocaat van het aartsbisdom en van kardinaal Danneels, meester Fernand Keuleneer, vocht de huiszoekingen in Mechelen aan en schreef tegelijkertijd een brief aan het Brusselse parket-generaal. Dat parket-generaal besloot daarop de huiszoekingen bij de Commissie Adriaenssens aan te vechten.

In een arrest van 13 augustus oordeelde de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling dat de huiszoekingen bij de Commissie onwettig waren en dat alle inbeslaggenomen dossiers moesten teruggegeven worden. Op 9 september nam de KI een gelijkaardige beslissing over de zoekacties in de kathedraal, in het aartsbisschoppelijk paleis en bij kardinaal Danneels.

Meesters Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche, die een aantal slachtoffers van misbruik door geestelijk verdedigden, trokken naar het hof van Cassatie omdat zij in de procedure voor de KI niet gehoord waren. Het hoogste hof vernietigde op 12 oktober beide arresten, zodat de KI opnieuw moest oordelen. Op 22 december besliste de KI dan dat enkel de huiszoekingen bij de Commissie Adriaenssens nietig waren maar dat die in de kathedraal, het aartsbisschoppelijk paleis en bij kardinaal Danneels wettig waren. Een dag eerder had het Brusselse hof van beroep een wrakingsverzoek van meester Keuleneer tegen onderzoeksrechter De Troy afgewezen.

KI in de fout
Ditmaal ging meester Keuleneer tegen beide beslissingen in cassatie. Over het wrakingsverzoek kreeg hij ongelijk maar over de huiszoekingen besliste het hof van Cassatie op 5 april voor de tweede maal dat de KI in de fout was gegaan. De Brusselse KI moest zich wel nog enkel buigen over de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis en de woning en kantoren van kardinaal Danneels.

In tussentijd werd ook een tweede wrakingsverzoek tegen onderzoeksrechter Wim De Troy afgewezen. Dit was van de hand van socioloog Jan Hertogen, zelf slachtoffer van seksueel misbruik.

In maart 2011 kwam 'Operatie Kelk' in handen van het federaal parket en sindsdien beperkte onderzoeksrechter De Troy zich tot een onderzoek naar feiten van schuldig verzuim terwijl de lokale parketten bevoegd werden voor de feiten van seksueel misbruik.

Op 24 oktober 2011, toen de Brusselse KI zich voor de derde keer over de huiszoekingen in Mechelen boog, vroeg het federaal parket om ze geldig te verklaren. Dinsdag heeft de KI echter beslist dat ze nietig zijn.

De verklaringen van ere-magistrate Godelieve Halsberghe, waarop de onderzoeksrechter zich had gebaseerd, gingen immers enkel over de Sint-Romboutskathedraal en niet over het paleis of de kardinaal, zodat er geen reden was om daar binnen te vallen. Van alle huiszoekingen van Operatie Kelk blijven nu enkel die bij het Rijksarchief en in de Sint-Romboutskathedraal geldig. (belga/mvdb/vsv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234