Donderdag 08/12/2022

Huiszoekingen Agusta-perslekken waren onwettig

Journalisten halen gelijk in Straatsburg

Brussel

Eigen berichtgeving

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft de Belgische staat veroordeeld tot het betalen van 2.000 euro schadevergoeding aan vier journalisten, die in 1995 getrakteerd waren op huiszoekingen. Het gerecht was destijds op zoek naar perslekken in het Agusta/Dassault-smeergeldonderzoek. Volgens het Hof waren de huiszoekingen een inbreuk op het recht op vrije meningsuiting.

De redacties en privé-woningen van Martine Ernst (RTBF), Philippe Brewaeys (Le Soir Illustré), Walter De Bock (De Morgen), Alain Guillaume en René Haquin (Le Soir) waren op 23 juni 1995 het doelwit van een reeks huiszoekingen, die werden uitgevoerd op bevel van Eliane Liekendael, de toenmalige advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie. De acties maakten deel uit van een onderzoek naar mogelijke schending van het beroepsgeheim door magistraten bij het hof van beroep in Luik en hadden alles te maken met de corruptiezaak rond Agusta en Dassault. Een van de redenen voor de heksenjacht op perslekken was de zelfmoord van generaal Jacques Lefebvre, een voormalige stafchef van de luchtmacht die nadien als lobbyist voor de Franse luchtvaartindustrie ging werken. Volgens Liekendael was de zelfmoord van Lefebvre het gevolg van "een lynchpartij door de media".

Bij de huiszoekingen werden tientallen dossiers, diskettes en harde schijven in beslag genomen, ook over zaken die niets met de Agusta-affaire te maken hadden. "Het huiszoekingsmandaat was een blanco volmacht", zei toenmalig De Morgen-hoofdredacteur Yves Desmet. "Het document was in uiterst vage termen opgesteld en preciseerde niet waarom de huiszoeking plaatsvond en wat er precies werd gezocht. Dat druist in tegen de normale regels en zet de deur open voor willekeur." De geviseerde journalisten voelden zich het voorwerp van intimidatie en verklaarden dat de "tegen hen gerichte huiszoekingsmandaten illegaal waren, onder meer door de flagrante vaagheid van de motivering". Er volgde een klacht tegen onbekenden wegens illegale huiszoekingen. Het Hof van Cassatie oordeelde evenwel dat particulieren in dit geval over geen rechtsmiddelen beschikken. Daarom besloten vier van de vijf journalisten en de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten (AVBB) naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. Gisteren werd het arrest bekendgemaakt, waarin het Hof verklaart dat de huiszoekingen een schending zijn van artikel 10 van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens en de Belgische staat veroordeelt tot het betalen van een schadevergoeding. Volgens de AVBB is de uitspraak "van essentieel belang, niet alleen voor de persvrijheid, maar ook voor het beroep van journalist, zowel in België als in de lidstaten van de Raad van Europa". (GT)

Journalistenbond: 'Uitspraak van essentieel belang voor persvrijheid'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234