NieuwsScholen
Huiswerk tegen maandag voor ministers van Onderwijs: een ‘doortastend plan’ tegen corona op school
De ministers van Onderwijs hebben huiswerk gekregen. Maandag moeten ze met nieuwe voorstellen komen om de virusverspreiding binnen de schoolmuren in te dammen.
De scholen waren hét discussiepunt op het Overlegcomité. Na de bedrijven vormen scholen de grootste besmettingshaarden.
Uiteindelijk werd de paasvakantie niet verlengd, maar werd wel beslist om de ministers van Onderwijs opnieuw naar de tekentafel te sturen. “We vragen om maatregelen uit te werken die meteen moeten ingaan, en niet pas na de vakantie”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) na afloop. De ministers moeten maandag “een gedetailleerd en doortastend plan” voorleggen.
Eerder deze week had de Vlaamse onderwijswereld al beslist om een mondmasker te verplichten vanaf het vijfde leerjaar en de scholieren van de tweede graad toch pas na de paasvakantie voltijds naar school te laten gaan. Maatregelen die het Overlegcomité als ‘onvoldoende’ bestempelde.
‘Scholen blijven open’
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) blijft er van overtuigd dat een verlenging van de paasvakantie niet aan de orde is. Volgens Weyts is een deel van het werk dan ook al gedaan. “Aan Vlaamse kant hebben we gedetailleerde draaiboeken klaar met verschillende scenario’s. Ik zal die bespreken met de Franstalige en Duitstalige collega’s.”
Het streefdoel is om op 19 april, na de paasvakantie, alle scholen volledig te heropenen en overal contactonderwijs opnieuw mogelijk te maken. “Ik hoop dat we het er nog altijd allemaal over eens zijn dat onze kinderen en jongeren, onze scholen, onze prioriteit zijn”, zei Weyts bij VTM Nieuws. “Zeg nooit ‘nooit’, maar in de huidige omstandigheden houden we de scholen open. Zij zijn en blijven het slachtoffer van het virus, niet de motor.”