Huisontwerper
Terwijl de bruid niet alleen ja zegt tegen haar partner, maar ook tegen de jurk, blijft het trouwkostuum van de man op
Sinds 2000 worden de re-edities van de Deense ontwerper Finn Juhl geproduceerd onder de noemer OneCollection. Omdat die naam een beetje verwarrend was, heet het merk vanaf nu House of Finn Juhl. Dit najaar brengen ze nog een nooit gezien ontwerp van wijlen Juhl op de markt. In 1948 schreef het New Yorkse museum MoMA een wedstrijd uit voor een goedkoop produceerbare stoel. Juhl was eigenlijk gespecialiseerd in elegante, handgemaakte, houten meubels, maar hij waagde toch zijn kans. Uiteindelijk won niet hij, maar wel het intussen wereldberoemde kuipje van Ray & Charles Eames. Nu, 70 jaar na dato, krijgt de 'Modern Art Chair' toch een tweede kans. Wie goed kijkt, ziet zeker overeenkomsten met het Eames-kuipje.
Houseoffinnjuhl.com
Niets gaat verloren
Ken je dat Gentse verhaal van Ikea en de Kringwinkel? De één zit met een stoffenoverschot en de ander met een hoop getalenteerde naaisters die geen job vinden. Samen maakten ze 2.500 keukenschorten, kussenslopen, placemats en mandjes. Deze gelimiteerde Återställa-collectie is sinds deze week te koop in de Ikea in Gent. 'Återställa' is Zweeds voor 'herstellen'. En onder die naam groepeert Ikea al zijn duurzaamheidsinitiatieven, zoals hergebruik, maar evengoed sociaal engagement. Ikea hoopt ook in andere steden gelijkaardige microcollecties op poten te zetten.
Prijzen tussen 4,99 euro voor een placemat tot 9,99 euro voor een schort of kussenovertrek, ikea.be
Architecturaal bestek
Hij ontwierp de Erasmusbrug in Rotterdam, het Mercedes-museum in Stuttgart en een warenhuis in Seoul. Maar de Nederlandse architect Ben van Berkel ziet het niet altijd groots. Voor het Italiaanse label Alessi ontwierp hij een 14-delig bestekset. De vloeiende vormgeving heeft iets weg van een van zijn recente realisaties: het spacey treinstation in Arnhem. Zelf ziet de man van UNStudio de vorken en messen eerder als architectuur op miniatuurschaal: een verhaal waarin balans, ergonomie en dynamiek centraal staan.
Eén set (vork, mes, lepel, dessertvork) kost 51 euro, alessi.com
Back to the future
Vijf jaar geleden herlanceerde Molteni&C een reeks ontwerpen van de Milanese topdesigner Giò Ponti. Daar voegen ze nu nog diens hangende boekenkast aan toe. Maar de Italiaanse meubelgigant - waar 'onze' Vincent Van Duysen artistiek directeur is - gaat nog een stap verder en begint een heuse 'heritage'-collectie. In hun archieven duikelden ze allerhande unieke stukken op die een tweede leven krijgen, waaronder twee meubels uit de fifties: een Japans geïnspireerd ladekastje van de Zwitser Werner Blaser en een boekenkast van de Japanner Yasuhiko Itoh. Ook de 'Miss'-stoel van Afra en Tobia Scarpa maakt Molteni nu opnieuw.
Meer info via molteni.it
Poëtische ontwerpen
Oki Sato moet een van de meest getalenteerde ontwerpers van het moment zijn. De stuwende kracht achter het Japanse collectief Nendo verbluft met ingetogen, poëtische designs. Vorige maand, tijdens de meubelbeurs in Milaan, presenteerde hij nog een betoverende installatie in de Jil Sander-winkel met wondermooie, kwal-achtige flessen. Ben je fan, of gewoon benieuwd naar het werk van Nendo? Ga dan naar CID, het vroegere Grand Hornu Images, vlak bij Mons. Daar opent morgen zijn tentoonstelling Invisible Lines: een indrukwekkende bundeling van dik tweehonderd werken, allemaal rond het thema van contouren en outlines.
Van 21 mei tot 1 oktober, cid-grand-hornu.be
Strak in 't pak
Volgens tailoring designerRon McDonald van Premium by Jack & Jones kun je dit trouwseizoen niets verkeerd doen als je gaat voor een blauw pak. "Dit seizoen springen marineblauw en het meer gedurfde Napoli-blauw eruit als trendkleur. Die kleur is meteen ook het veelzijdigst om ook na je trouw nog te dragen." Combineer met een andere broek of hemd en je maatpak krijgt een tweede leven. Je vrouw, met haar witte bruidsjurk, kan alleen jaloers toekijken.
Wel melanges
"Een kostuum dragen op je trouw is best intensief", vertelt Bruno Van Gils, oprichter van Café Costume. "Het is een spannend moment en je kunt het al snel te warm hebben. Daarom geloven wij in kostuums waarvan de samenstelling een combinatie is van verschillende stoffen, zoals bijvoorbeeld wol, linnen en katoen. Die melange zal ervoor zorgen dat je stof textuur heeft, dat je er eventueel een kleurenmengeling in kunt terugvinden, maar vooral dat je pak niet te warm is en luchtig aanvoelt."