Dinsdag 27/07/2021

Huisjesmelkers in groep voor Gentse strafrechter

Voor de correctionele rechtbank van Gent zijn 26 mogelijke huisjesmelkers verschenen tijdens een zogenaamd 'massaproces' tegen huisjesmelkerij. Ze moesten zich verantwoorden voor de uitbuiting van huurders in 35 huizen, appartementen en studentenkoten in het Gentse. Door de dossiers te bundelen hopen het parket en de strafrechter een voorbeeld te stellen. Eerder deelde dezelfde rechter strenge straffen uit aan 54 sluikstorters tijdens een gelijkaardig massaproces.

Gent

Van onze medewerker

Thomas Dierckens

'In onze grondwet staat duidelijk het recht op behoorlijke huisvesting. Dat grondrecht wordt geschonden door huisjesmelkers en omdat de regering van de aanpak ervan een prioriteit heeft gemaakt, willen we hier duidelijk stellen dat huisjesmelkerij niet kan." De procureur wond er gisteren geen doekjes om bij de aanvang van het proces tegen de 26 personen die verdacht worden om woningen te verhuren die niet conform zijn aan de Vlaamse Wooncode, het Kamerdecreet en de Vreemdelingenwet. Omdat elk dossier afzonderlijk maar weinig weerklank vindt bij het publiek, besloot het Gentse parket om de dossiers te bundelen. Die tactiek was alleszins geslaagd aangezien zowat alle media tijdens het proces aanwezig waren, terwijl een individuele huisjesmelker hoogstens op enkele lijnen aandacht kan rekenen.

In totaal stonden gisteren 26 vermoedelijke huisjesmelkers terecht die huizen bezitten in de Sleepstraat, de Bevrijdingslaan, de Brusselspoortstraat, de Wondelgemstraat, de Tolhuislaan en een twintigtal andere straten in Gent. Niet toevallig buurten die sterk bevolkt zijn door illegalen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen. Heel wat huisbazen stonden dan ook terecht voor inbreuk op de Vreemdelingenwet omdat ze abnormaal profijt halen door verhuring van een woning of kamer aan iemand die illegaal is of zich in een precaire toestand bevindt. Huisjesmelkers die zich schuldig maken aan inbreuken tegen die wet, riskeren zware straffen: tot vijf jaar gevangenisstraf, boetes tot 25.000 euro en verbeurdverklaring van hun huurinkomsten.

Twee andere wetten waaraan de beklaagden hun laars lapten zijn de Vlaamse Wooncode en het Kamerdecreet. Die leggen kwaliteits- en veiligheidsnormen op, gecontroleerd door de Vlaamse Wooninspectie en de politie. In de praktijk gaat het doorgaans om slechte waterverwarmingstoestellen, gevaar op co-intoxicatie, gebrekkige verluchting en gevaar voor elektrocutie of brand door verouderde elektriciteitsinstallaties.

Ook in de veertien dossiers die gisteren voorlagen waren dat de meest gehoorde klachten. Opmerkelijk daarbij was dat verscheidene verhuurders daarvoor met een beschuldigende vinger naar de huurders wezen. "Als ze zelf een flexibele gasleiding plaatsen en dat mag niet volgens de Vlaamse Wooncode, dan ben ik daar toch niet verantwoordelijk voor?", merkte een verhuurder op. Een andere had het over vuilniszakken die te lang bleven staan, waardoor het niet onlogisch is dat er dan kakkerlakken op af komen.

Ook de onderverhuring stond ter discussie. In verschillende panden trof de Gentse politie meer personen aan dan op het huurcontract waren ingeschreven. Ook hier legden de advocaten en hun cliënten de verantwoordelijkheid bij de huurders. "Hoe kan mijn cliënt nu weten of ze nu met tweeën of met zessen in zijn huis wonen?", zegt advocaat Filip Van Hende, die drie mogelijke huisjesmelkers verdedigde. "Mocht blijken dat de verhuurder daardoor meer geld opstrijkt, dan kun je inderdaad spreken van misbruik. Maar dat is lang niet het geval. Je kunt toch moeilijk verwachten dat elke verhuurder om de week controleert hoeveel personen er in zijn pand wonen?"

Verschillende advocaten drukten hun ongenoegen uit over het bundelen van de verschillende dossiers tijdens een themazitting. Sommige zaken hadden immers weinig te maken met huisjesmelkerij in de striktste zin van het woord. Zo was er een man die terechtstond omdat hij te lang had getalmd om een gasboiler te vervangen. Advocaat Van Hende: "Op zich heb ik niets tegen dergelijke massaprocessen, maar ik hou er niet van als alles en iedereen op een hoop wordt gegooid. Bij dit massaproces heb ik zeker dat gevoel. Zowel mijn cliënten als die van sommige collega's hebben niks met huisjesmelkerij te maken. De bedoeling van dergelijke themazittingen is duidelijk om veel pers te lokken en dat is gelukt. Begrijp met niet verkeerd: het is goed dat die thematiek de nodige aandacht krijgt, maar niet als lichtere misdrijven ook de stempel van huisjesmelkerij krijgen. Elke cliënt moet gelijke kansen krijgen."

Het openbare ministerie vorderde voor de meeste eigenaars geldboetes tot 500 euro en de verbeurdverklaring van de huurgelden. De vonnissen zelf worden verwacht op 6 juni. Aangenomen wordt dat de Gentse rechter Jan Van den Berghe niet mals zal zijn. Vorig jaar nog nam hij zeven huizen en 234.500 euro aan huurgeld af van een huisjesmelker en ook tijdens het massaproces tegen sluikstorters sprak hij strenge straffen uit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234