Vrijdag 17/09/2021

Huishoudelijke taken maken Vlaamse mannen depressief

De nieuwe man bestaat (nog) niet in Vlaanderen. Een onderzoek aan de universiteit van Gent heeft aangetoond dat de meeste mannelijke Vlamingen ongelukkig zijn doordat hun partner uit werken gaat. Als de heren hierdoor meer huishoudelijke taken moeten uitvoeren, kunnen ze zelfs depressieve klachten ontwikkelen.

De Gentse onderzoekers bevraagden 1.054 heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 18 en 65 jaar, dat meldt de nieuwsdienst van de openbare omroep VRT. Ze vergeleken de mentale toestand van koppels waarbij de vrouw thuis blijft met die van koppels waarbij beide partners de kost verdienen. Daaruit blijkt dat mannen onbewust nog steeds problemen hebben met een vrouw die uit werken gaat. En ze zijn nog ongelukkiger wanneer zij meer verdient dan zijzelf.

"Ook bij tweeverdieners gaat de voltijdse tewerkstelling van de vrouw samen met een minder goede mentale gezondheid van hun partner, maar dan enkel wanneer de vrouw een loon heeft dat hoger is dan dat van haar partner." Voor vrouwen daarentegen lijkt een onevenwicht in inkomen hun mentale gezondheid niet nefast te beïnvloeden.

Huishouden
Uit het onderzoek blijkt verder dat mannen meer depressieve klachten rapporteren naarmate ze een groter deel van het huishouden op zich nemen, terwijl vrouwen net minder klachten vertonen wanneer zij het grootste deel op zich nemen. "Dit laatste is vooral het gevolg van het feit dat vrouwen gevoeliger zijn voor de mentale gezondheid van hun partner. Er is immers een sterke associatie in het voorkomen van klachten van depressiviteit bij beide partners. Mannen die meer huishoudelijke taken op zich nemen dan hun partner melden meer klachten en dit maakt dat ook hun partner zich minder goed in haar vel voelt."

De onderzoekers besluiten dat beide bevindingen duidelijk maken dat mannen in hun relaties gevoelig zijn voor een verlies van status, zeggenschap en autonomie.

Klachten en oplossingen
Onderzoeker aan de universiteit van Gent Piet Bracke: "We gingen bij de aanvang van het onderzoek ervan uit dat we tegenwoordig in een maatschappij leven waarbij mannen en vrouwen op gelijke voet staan. Nu blijkt dat toch niet zo te zijn. De moderne variant van het traditionele gezin is een man die voltijds werkt en een vrouw met een halftijdse job. Ook binnen dit model zijn mannen vaker depressief. De klachten van mannen die moeten helpen in het huishouden zijn gespannenheid, rusteloosheid en een verminderde eetlust. Hoe meer taakjes ze voor hun rekening nemen, hoe slechter ze zich voelen."

De problemen zijn groter bij de hogere leeftijdscategorieën omdat deze personen in de jaren 70 met andere verwachtingen aan hun relatie zijn begonnen. Maar ook jonge mannen ervaren deze problemen; zij voelen zich slecht door een werkende vrouw.

Hoe kunnen koppels nu dit soort problemen oplossen? Bracke meent dat ze niet veel meer kunnen doen dan de strijd op te geven en te leren leven met een vrouw die meer verdient en meer competent is.

De onderzoekers baseerden zich op een dataset uit 2001, maar benadrukken dat hun analyse in 2014 standhoudt. Ze merken op dat het aantal gezinnen waarin zowel de man of vrouw deeltijds of voltijds tewerkgesteld zijn, nog steeds blijft toenemen. De resultaten van het onderzoek verschijnen binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift Health Sociology Review.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234