Donderdag 09/02/2023

GetuigenisHuiselijk geweld

Huiselijk geweld neemt gevoelig toe: ‘Hij sleurde me naar binnen en begon te kloppen’

null Beeld jenna arts
Beeld jenna arts

Waar hulpverleners voor vreesden, wordt bewaarheid. Sinds het begin van de lockdown zijn de oproepen rond huiselijk geweld de hoogte in gegaan. Amina* (35), een slachtoffer die uiteindelijk kon ontsnappen, doet nu haar verhaal.

Yannick Verberckmoes

“Het ging om niets, een klein woord”, zegt Amina. “Maar hij is echt beginnen slaan. Taper, taper, taper.

In de relatie die Amina al bijna een jaar had met haar man, was dat bijna een dagelijkse routine geworden. Maar op een vrijdag enkele weken geleden werd het erger. Ze gaat op zaterdag naar het ziekenhuis om haar verwondingen te laten onderzoeken en daarna naar de Brusselse noodhulp Samusocial.

Ze krijgt een berichtje van haar man, die zogezegd bij een vriend is. Ze besluit om thuis snel wat spullen te gaan ophalen. “Toen ik de deur open deed, zat hij me op te wachten in het donker”, vertelt Amina. “Hij heeft me naar binnen gesleurd en is beginnen kloppen. ‘Waar was je?’ zei hij. ‘Ik heb je toch gebeld?’

“Na de eerste slagen lag ik op de grond. Hij heeft me dan opgepakt en gezegd dat ik iets om te eten moest klaarmaken. Dat heb ik al wenend gedaan. En dan zei hij: ‘Nu kleed je je uit.’

“Dan heeft hij me met mijn benen gespreid vastgebonden aan twee stoelen en zo heb ik daar zes uur gezeten. Ik had overal pijn. Hij heeft mij dan losgemaakt en op één been laten staan. Telkens als mijn voet tegen de grond kwam, sloeg hij me met een riem.

“Van zaterdag tot maandagochtend kon ik niet uit het huis komen. Hij had mijn identiteitskaart, mijn telefoon, eigenlijk alles. Ik kon dus niet naar de hulpdiensten bellen. Pas maandagochtend kon ik een excuus vinden om buiten te gaan. En ik ben niet meer teruggekomen.”

Manipuleren en dreigen

Sinds die week verblijft Amina dankzij hulpverlening op een geheime locatie. Yamina Zaazaa, codirectrice bij het Centre de Prévention des Violences Conjugales et Familiales in Brussel, heeft de oproepen over huiselijk geweld sinds het begin van de lockdown sterk zien stijgen. Er zijn ook meer aanvragen om onderdak te krijgen. “Terwijl het vroeger misschien meer bij woorden bleef”, zegt Zaazaa, “gaat het nu sneller over in daden. De gevallen zijn dus veel ernstiger.”

Ook bij de hulplijn 1712, voor vragen rond geweld, misbruik en kindermishandeling, komen er meer oproepen binnen. In vergelijking met het begin van de lockdown is bij de hulplijn het aantal oproepen met 70 procent toegenomen. Ook de Antwerpse politie krijgt een kwart meer meldingen. Maar globale cijfers voor heel ons land zijn niet beschikbaar.

Om een goed overzicht te krijgen op de situatie is de UGent sinds deze week met een bevraging gestart. “In China, Italië en Frankrijk is er door corona een sterke stijging geweest in het aantal gevallen van huiselijk geweld”, zegt professor Ines Keygnaert, die het onderzoek leidt. “Uiteraard zet het verplicht en constant thuisblijven relaties onder spanning.”

Uit chatgesprekken van de Chatlijn na seksueel geweld blijkt volgens Keygnaert, die het team van chatpsychologen coördineert, dat het bij veel gezinnen verder gaat dan enkel op elkaars lip zitten. “Plegers van huiselijk geweld gaan hun slachtoffers verbieden om het huis te verlaten”, zegt Keygnaert. “Ze manipuleren of beginnen te dreigen. Omdat de slachtoffers toch niet het huis uit kunnen om hulp te zoeken, hebben de plegers veel meer impact.”

Bij Amina leidde een samenloop van de omstandigheden tot de escalatie. Zij kluste bij in een bar, maar verloor door de sluiting van de horeca haar job. Haar man moest ook werkloos thuisblijven. Geldgebrek maakte dat spanningen nog hoger opliepen dan anders.

“Hij had al een heel moeilijk karakter”, vertelt ze. “Soms kon het de hele dag goed gaan, maar vond hij vlak voordat we gingen slapen toch niets om zich kwaad over te maken. Hij gooide soms met een tafel, met borden, of glazen. En heeft me ook eens geraakt in mijn rug met een weegschaal. Uiteindelijk was ik gewoon heel de tijd bang. Maar ik heb nooit hulp gezocht. Ik zei steevast tegen mezelf dat het wel zou gaan.”

null Beeld jenna arts
Beeld jenna arts

Aangifte

Hulpverleners hebben er al op gewezen dat het door de lockdown voor slachtoffers van mishandeling moeilijker is geworden om te bellen, omdat ze steeds met hun dader opgesloten zitten. Even naar buiten lopen om aangifte te doen bij de politie is ook minder evident. Ondertussen zijn er initiatieven gestart om het voor slachtoffers makkelijker te maken om zich te melden, maar bij elk idee kan je ook weer vraagtekens zetten.

De politie in de Brusselse zone Noord probeert slachtoffers proactief te benaderen door iedereen te telefoneren die in de maanden voor de lockdown klacht heeft neergelegd. Maar dat kan volgens Zaazaa ook repercussies hebben, omdat de pleger zich dan meer bedreigd gaat voelen.

In navolging van Frankrijk en Spanje zijn apotheken en het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) onlangs gestart met het ‘Masker 19'-project. Dat is een codewoord waarmee slachtoffers zich in de apotheek kunnen melden, zodat de apotheker dan de hulpverlening kan inschakelen. “Maar zijn apothekers wel goed genoeg opgeleid om daarmee om te gaan?”, vraagt Keygnaert zich af. “En hebben ze tijd en ruimte om slachtoffers bij te staan?”

Wat Amina nu in de eerste plaats wil doen, is haar leven weer op de rails krijgen. Een goede job zoeken, maar ook daar zit de lockdown in de weg. “Ik wil alles achter mij laten”, zegt ze. “Ook al is dat niet simpel. Zelfs nu mis ik hem soms nog. Dat gaat zo als je iemand graag hebt gezien. Maar ik hou mijn hart ook vast voor als hij me zou terugvinden.”

*Amina is een schuilnaam.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234