Zaterdag 28/05/2022

Vier vragen

“Huisdieren zijn voor mensen in armoede vaak de enige steun. Maar ze kunnen ze niet betalen”

Corry Van den Brande richtte in 2018 met haar man Frank dierenvoedselbank Poezewoef op. Beeld vzw Poezewoef
Corry Van den Brande richtte in 2018 met haar man Frank dierenvoedselbank Poezewoef op.Beeld vzw Poezewoef

Begin 2018 richtten Corry Van den Brande en haar man Frank in hun garage in Wilrijk dierenvoedselbank Poezewoef op om mensen in armoede te helpen om hun viervoeters te blijven onderhouden. Een jaar later is dat een overweldigend succes.

Ann Van den Broek

Hoeveel mensen helpt u vandaag?

Van den Brande: “127 al. Er zijn er vandaag net nog twee bijgekomen. Het idee is ontstaan eind 2017. We wilden met Kerstmis samen met een buurvrouw iets doen voor daklozen en besloten dierenvoeding in te zamelen. Er bestaan namelijk al voedselbanken voor de mensen, maar dieren kunnen hier nergens terecht. Inzamelacties zijn steevast voor de honden in Roemenië of Spanje. Wij wilden iets doen voor de diereneigenaars bij ons die de eindjes niet aan elkaar geknoopt krijgen.

“De respons die we toen kregen was fenomenaal, dus zijn we doorgegaan. In januari vorig jaar gingen we van start met Poezewoef, nu verdelen we wekelijks zo’n 75 à 100 kilo dierenvoeding. Onze garage wordt stilaan zelfs te klein, daarom zijn we nu in gesprek met de stad Antwerpen om een lokaal te krijgen in het gebouw van de voedselbank. En omdat er zoveel vraag is van over het water, gaat er wellicht ook een filiaal van start in Beveren.”

Waarvoor kunnen diereneigenaars bij u terecht?

“Wie kan aantonen financiële problemen te hebben, krijgt van ons iedere week een pakket met droge en natte voeding, snoepjes en af en toe wat speelgoed. Wie een nieuwe kattenpaal of een hondenbank nodig heeft, kan dat melden en dan gaan wij op zoek naar een gratis exemplaar. Sinds januari zijn we ook gestart met castraties bij de dierenarts, op onze kosten.

“We geven expres maar kleine pakketten mee. We willen dat onze leden vaak langskomen. Dat zijn mensen in isolement: wij zetten hier koffie, thee, een paar stoelen en maken voor iedereen tijd. Voor sommigen is dat hun enige babbel van de week. Mensen komen met een somber gezicht binnen, maar gaan met een hele andere neus weer buiten.”

Hoe geraakt u aan de middelen?

“Van de stad hebben we net een subsidie van 8.000 euro gekregen voor de castraties. Daarmee betalen we de helft van de dierenartskosten voor wie binnen binnen Antwerpen woont, de andere helft betalen wij. Voor baasjes van buiten Antwerpen dragen we de kosten nu volledig.

“Om aan voldoende geld te geraken organiseren we evenementen en knutselen onze leden bijvoorbeeld zakjes kattenkruid die we verkopen. Voor de rest zijn wij volledig afhankelijk van donaties, vooral in natura. We doen inzamelacties bij een aantal dierenspeciaalzaken en krijgen veel gedoneerd van sympathisanten via onze Facebook-pagina.”

Van waar komt uw engagement?

“Wij hebben zelf ook in de problemen gezeten vroeger. Ik weet uit ervaring dat wanneer je het niet breed hebt, een depressie niet ver weg is. Mijn poes Pruts was toen mijn grote steun en toeverlaat. Dat is vaak zo voor mensen in armoede, alleen kunnen ze die huisdieren niet onderhouden. En dan zeggen beleidsmakers: ze hadden maar geen dieren moeten kopen. Ze vergeten dat die dieren er meestal al waren voordat de financiële problemen begonnen.

“Mijn boodschap aan de bureaucraten is daarom: doe alsjeblieft wat vaker een beroep op ervaringsdeskundigen. En kijk eens naar uw beleid, want als ik zo rondom mij kijk, geef ik het op een briefje: doe zo voort en de armoede zal alleen maar toenemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234