Dinsdag 06/12/2022

Huisartsentekort in vier op de tien gemeenten

Vier op de tien gemeenten in ons land kampt met een tekort aan huisartsen, ondanks de financiële stimulansen van de overheid. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv. Minister van Volksgezondheid Vandeurzen (CD&V) erkent de problematiek.

Volgens het Rijksinstituut voor ziekte-en invaliditeitsverzekering (Riziv) kampen 232 van de 589 gemeenten in ons land met een tekort aan huisartsen. Het gaat om 111 gemeenten in Vlaanderen, 111 in Wallonië en 11 van de 19 Brusselse gemeenten. Daarmee is het aantal gemeenten met een tekort aan huisartsen in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Vorig jaar waren er 206 gemeenten met een tekort, tegenover 'amper' 125 in 2008. Verrassend genoeg kampen niet alleen kleine plattelandsgemeenten met een tekort, maar ook grotere steden zoals Maaseik, Geraardsbergen, Lokeren en Mortsel.

Extraatjes

Het stijgende tekort is opmerkelijk, aangezien de overheid al sinds 2006 subsidies uitkeert aan beginnende huisartsen. Zo krijgen de artsen een premie van 20.000 euro als ze hun praktijk vestigen in een gemeente waar er een tekort heerst. Vorig jaar werden er 68 premies uitgekeerd, tegenover 73 in 2009. "Maar de artsen krijgen ook heel wat extraatjes", zegt Ludwig Moens van het Riziv. "Huisartsen krijgen bijvoorbeeld goedkope leningen en een financiële ondersteuning tot 16.500 euro per jaar voor de loonkosten van een werknemer die de administratie doet."

Maar die financiële stimulansen werpen weinig vruchten af. "Terwijl de bevolking blijft aangroeien, zien we dat het aantal huisartsen stagneert. Studenten specialiseren zich liever, omdat ze dan meer regelmatige werkuren hebben." Dat huisartsen sinds enkele jaren een hogere prijs mogen aanrekenen voor bezoeken na zes uur 's avonds, kan volgens Moens niet baten. "Veel oudere huisartsen behouden zelfs hun erkenning, terwijl ze nog amper consultaties houden of deelnemen aan de lokale wachtdienst."

Samenwerkingsplatform

Toch nuanceert het Riziv de onheilspellende berichten over zijn cijfers. "De tekorten werden heel arbitrair opgemeten. Je kunt bijvoorbeeld in een huisartsenzone wonen met een tekort aan artsen, maar toch ook dicht bij een huisarts van de aanpalende zone." Ook Marc Moens, voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), relativeert de Riziv-cijfers. "In stedelijke gebieden spreekt men van een huisartsentekort vanaf minder dan één huisarts per 1.111 inwoners en in minder bevolkte gebieden vanaf minder dan één huisarts per 800 inwoners. Dat criterium is veel te laag. In Nederland hanteert men bijvoorbeeld één huisarts per 2.000 inwoners."

Het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen (SVH) stelt zich dan weer vragen bij de lijst van van de gemeenten. Volgens ondervoorzitter Rufij Baeke klopt er iets niet met het huisartsenkadaster van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). "Het kadaster dat minister Onkelinx aan ons heeft getoond, is onvolledig, onjuist en dus onbruikbaar. Er zou een correct huisartsenkadaster moeten komen met een duidelijk overzicht van waar een huisarts werkt en hoeveel werk hij of zij doet." Baeke pleit voor een apart kadaster per gemeenschap op basis van de gegevens van de huisartsenkringen. Op het kabinet van Onkelinx was gisteren niemand beschikbaar om te reageren.

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) kent naar eigen zeggen de knelpunten. "In september zal ik bijkomende beleidsmaatregelen bespreken met het Samenwerkingsplatform Eerstelijnsgezondheidszorg, dat in de startblokken staat." Maar de minister wijst ook op de eigen verantwoordelijkheid van de artsen. "De laatste jaren is de interesse van studenten in de opleiding tot huisarts opnieuw gestegen, maar is er nood aan kwaliteitsvolle stageplaatsen. Ik roep de huidige huisartsen dan ook op om hun kennis en ervaring door te geven aan de dokters van morgen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234