Coronavirus
Huisartsen moesten vernieuwde teststrategie via de media vernemen
Huisartsenvereniging Domus Medica is niet te spreken over het feit dat de huisartsen de vernieuwde coronavirusteststrategie via de media hebben moeten vernemen. Ze noemt de manier van communiceren over een onderwerp met verstrekkende gevolgen “absoluut ontoelaatbaar”. Ook de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) vindt de gang van zaken ‘ongehoord’.
“Huisartsen staan al een hele tijd onder ongelooflijke druk. Het was voor ons belangrijk om te evolueren naar een aangepaste teststrategie. De voorgestelde maatregelen zijn voor ons de enige juiste op dit moment. De manier van communiceren is echter absoluut ontoelaatbaar. Het is een kaakslag aan alle huisartsen die al maanden in de vuurlinie staan”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.
Het was de bedoeling, vanuit het Coronacommissariaat, om eerst naar de huisartsen te communiceren. Domus Medica stelde samen met de huisartsen maandagavond vast dat de gewijzigde teststrategie echter gelekt werd. “De persoon die verantwoordelijk is voor het lek, veroorzaakt op dit moment een ongeziene chaos bij de huisartsen en hun patiënten”, klinkt het. De telefoon bij heel wat huisartsen staat roodgloeiend met patiënten die tal van vragen en bezorgdheden hebben over nauwe contacten, terugkeer uit het buitenland, mogelijke symptomen of positieve testresultaten. Sciensano heeft zich vanochtend bij de huisartsen geëxcuseerd voor het perslek.
“Het is niet de eerste keer dat de huisartsen niet op voorhand zijn ingelicht of werden gewaarschuwd. Huisartsen zijn al maanden in de weer om de juiste zorg aan te bieden aan hun patiënten en zijn mentaal moe. Dit moet echt de laatste keer zijn om dergelijke wijzigingen eerst in de publieke opinie te gooien”, aldus Domus Medica. “De juiste weg is simpel: eerst de huisartsen informeren zodat zij zich kunnen voorbereiden en daarna de publieke opinie.”
Slecht figuur
Ook voor BVAS is deze gang van zaken niet voor herhaling vatbaar. “Om te vermijden dat huisartsen tegenover hun patiënten een slecht figuur slaan, is het cruciaal dat zij als eerste geïnformeerd worden over nieuwe richtlijnen”. BVAS kan zich vinden in deze nieuwe strategie die nodig is om de werklast van huisartsen te verlichten. “De aanpassing is ook logisch aangezien er al dagen een tekort is aan reactieven, apparatuur en personeel voor de afnames. Hoe sneller men dus de afnames limiteert, hoe beter.”
“De 500.000 antigeen sneltesten die via spoedprocedure werden aangekocht, komen volgende week ook ter beschikking. Maar niemand durft vandaag met zekerheid te zeggen wat hun plaats en impact zal zijn binnen de bredere teststrategie”, aldus nog BVAS.