Maandag 17/05/2021

Gezondheid

Huisartsen dreigen met acties: "Wachtposten hebben meer middelen nodig"

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De subsidies die wachtposten krijgen, zijn te krap. Dat klagen Vlaamse huisartsen aan. Ze zijn het beu om voortdurend zelf bij te passen en denken aan acties. "Brandweermannen bekostigen hun kazernes toch ook niet zelf?"

Een van de grootste huisartsenwachtposten – waar patiënten terecht kunnen voor “dringende medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van hun huisarts” – van ons land trekt aan de alarmbel. De post in Leuven, verantwoordelijk voor 210.000 inwoners van Oost-Brabant, vindt het niet kunnen dat hij zijn eigen artsen wellicht nog maar eens 200 euro extra lidgeld moet vragen. “Maar alleen zo kunnen we de tekorten opvangen”, stelt verantwoordelijke Thierry Op De Beeck.

Wachtpost Oost-Brabant draait al jaren op subsidies die het RIZIV voorziet voor 100.000 inwoners en 100 artsen. “Maar we zijn niet alleen met 210.000 inwoners. We hebben ook nog eens 50.000 studenten die regelmatig gebruik maken van de post. In totaal tellen we 300 artsen.” Het gevolg is een jaarlijks deficit van zo’n 60 à 70.000 euro. “We dragen zelf een zeer groot deel bij aan onder meer de informaticaprogramma’s, de huur van het gebouw en de coördinatie van onze post.”

Slecht voor patiënt

De verantwoordelijke weet naar eigen zeggen niet hoelang huisartsen de post nog mee financieel willen ondersteunen. “Het gaat niet over het bedrag van 400 euro dat straks mogelijk 600 euro wordt. Dit is vooral een principekwestie. Wij willen niet de oplossing zijn voor een structureel probleem.” Als dit probleem niet opgelost raakt, dan zou het volgens Op De Beeck best kunnen dat zijn wachtpost op den duur sluit. “Dat is allesbehalve goed voor de patiënt. Die zou dan weer in het oude systeem belanden en tijdens weekends en avonden zelf op zoek moeten naar een huisarts van wacht.”

“Als zo’n post zou sluiten, dan raken de spoeddiensten ook weer meer onder druk”, reageert de overkoepelende vzw Wachtposten Vlaanderen. Daar kennen ze het probleem van ondersubsidiëring al lang. “Bij de ene post is dat al problematischer dan bij de andere”, stelt Stefan Teughels.

De onredelijke verdeling is al vaker bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aangekaart. De wachtposten overwegen volgens Teughels acties, als er niet snel een aangepaste standaardisering volgt. Aan wat voor acties de vzw denkt, kan nog niet verduidelijkt worden. “Staken doen we het liever niet, want dan zetten we onze patiënten in de kou.”

Volgens Teughels is het in de standaardisering van subsidies dat jaren geleden al fouten zijn geslopen. “Die maakt dat bijvoorbeeld 16.000 euro voor de informatica is voorzien, ongeacht of een post 50 of 300 artsen telt.”

Stakende huisartsen: Roel Van Giel, voorzitter van vakvereniging Domus Medica, ziet het nog niet meteen gebeuren. Desalniettemin heeft ook hij het over een onhoudbare situatie. “Een wachtpost verleent een dienst aan de bevolking. De omkadering daarvan moet voorzien worden door een overheid, niet door huisartsen zelf. Brand­weer­mannen bekostigen hun eigen kazernes toch ook niet?”

Minister De Block laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van “de bezorgdheden van enkele wachtposten.” Ze werkt volgens haar kabinet aan “een regelgevend kader om de werking, beschikbaarheid en toegankelijkheid van de huisartsenwachtdienst te uniformiseren.” Ook de financiering wordt herbekeken, klinkt het. Dat nieuwe model wordt verwacht in de loop van volgend jaar.

De Vlaamse wachtposten weten dat, zegt Teughels. “Maar het gaat heel langzaam. En een voorbeeldpost als die in Leuven heeft hier nu ook geen boodschap aan. Die blijft met het mes op de keel staan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234