Woensdag 07/12/2022

Huisarts wordt knelpuntberoep

Het beroep van huisarts is onaantrekkelijk geworden. Terwijl in 1999 nog 209 huisartsen afstudeerden, startten er in september 2006 amper 92 met de vervolgopleiding huisartsgeneeskunde. Professor Jan De Maeseneer van de Universiteit Gent besluit dan ook dat er dringend actie moet worden ondernomen om het dreigende tekort aan huisartsen aan te pakken.

Enkele jaren geleden voorspelde De Maeseneer een algemeen tekort aan huisartsen tussen 2011 en 2014. Sommige regio's hebben nu al een huisartsentekort. In 2003 waren er 17.543 algemeen geneeskundigen, 14.453 erkend en 10.752 bijgeschoold (geaccrediteerd). De helft van de geaccrediteerde huisartsen zijn mannelijke vijftigplussers. Omdat jonge artsen minder willen werken, groeit de kloof tussen het aantal huisartsen en het aantal beschikbare voltijdse equivalenten. Bovendien neemt de vraag toe. Epidemiologische ontwikkelingen zouden het aantal contacten met de huisarts met 3 à 5 procent doen stijgen. Ook verschuivingen in de zorgorganisatie leiden tot een toename van de vraag.

De planningscommissie laat jaarlijks driehonderd huisartsen starten, maar dat contingent wordt niet ingevuld. Een van de oorzaken is het inkomensverschil tussen huisartsen en specialisten. De Maeseneer vraagt zich af waarom die inkomensspanning er is. "De taken van huisartsen en specialisten zijn complementair en even belangrijk", zegt hij in De Huisarts.

Volgens de professor is het niet verstandig om een deel van de opleidingsplaatsen voor huisartsen aan specialisten af te staan. "Dat geeft het signaal dat huisartsen niet echt nodig zijn in de gezondheidszorg en kan in de toekomst tot een belangrijke scheeftrekking in het zorgaanbod leiden", besluit De Maeseneer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234