Coronacrisis
Huisarts slaat alarm over toestand in supermarkten: ‘Medewerkers moeten beter beschermd worden’
Wanneer we gaan winkelen in de supermarkt, zijn de tangen waarmee we brood en koeken nemen, de plexiglazen deurtjes waarachter die liggen gestapeld en de snijmachine plekken waarlangs het coronavirus zich kan verspreiden. Personeel dat mondmasker, noch handschoenen draagt en klanten te woord moet staan vanop te korte afstand: het zijn allemaal elementen die huisarts en voormalig politicus Patrick Vankrunkelsven de alarmbel doen luiden. De sector neemt extra maatregelen en doet net als experts een beroep op de burgerzin van de klant. Onthou vooral: aankomen is kopen.
Als docent huisartsgeneeskunde maakt Van Krunkelsven zich vooral zorgen over alle producten die niet verpakt zijn en door verschillende klanten worden bepoteld. De supermarkt noemt hij ‘het front’ waar we naartoe moéten, en het personeel verdient er volgens hem evenveel bescherming als gezondheidswerkers.
“Ik werk maar halftijds meer als huisarts en toch heb ik al drie patiënten gezien die in een supermarkt werken en met het coronavirus besmet zijn. Dit geeft toch aan dat zij in een gevoelige positie zitten. Hun situatie is vergelijkbaar met mensen die in de zorgsector werken. Medewerkers in supermarkten moeten beter beschermd worden. De supermarkten zijn momenteel slecht georganiseerd, terwijl de politie mensen vermaant die met de auto naar het bos rijden om er te wandelen. Terwijl het gevaar daar onbestaande is. De systemen van zelfbediening vind ik verontrustend.”
Verantwoordelijkheidszin
De socialistische bond BBTK meldt dat er de voorbije dagen al hevige discussies over de broodtangen zijn gevoerd. “Bij Aldi kregen we te horen dat de tangen om de vijf uur worden ontsmet en hun arbeidsgeneesheer stelt dat er enkel gevaar is mocht iemand aan zo’n tang likken. Bij Carrefour wordt elk brood en elke koek voortaan apart in papier verpakt”, aldus woordvoerster Carine Meuwis. Eenzelfde geluid bij Colruyt: “Het brood wordt grotendeels voorverpakt.”
Wat het aanraken van groenten en fruit betreft, hangen bij Colruyt in de versmarkt affiches van het voedselagentschap FAVV, waarop klanten worden aangemaand enkel aan te raken wat ze ook zullen kopen. “We doen ook een beroep op de verantwoordelijkheidszin van de klanten”, stelt Hanne Poppe van Colruyt. “Dit is een strijd die we samen moeten aangaan.”
Eenzelfde oproep tot burgerzin en gezond verstand doet Johan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid: “Iedereen moet de algemene maatregelen naleven. Het is een kwestie van goed burgerschap producten die je hebt aangeraakt niet terug te leggen. Dat is in normale omstandigheden al vies en verfoeilijk. De supermarkten leveren enorme inspanningen om alles smetvrij te houden, van winkelkarren tot handvatten van diepvrieskisten. Was je handen ook nadat je boodschappen hebt gedaan. Laad dan alles uit, haal alles uit de verpakkingen en was dan nog eens je handen.”
Plastic handschoenen voor klant?
Handelsfederatie Comeos benadrukt dat de supermarkten de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid strikt naleven. “Zo luidde het dat personeel geen mondmaskers hoeft te dragen. Zodra daarover een nieuwe richtlijn zou komen, zullen we die opvolgen”, aldus woordvoerder Hans Cardyn, die ook geruststelt wat het brood betreft. “De meeste supermarkten zullen brood in zakken verpakken, de tangen zullen verdwijnen of regelmatig ontsmet worden, net als de weegschalen voor groenten en fruit.”
Van Krunkelsven vindt het een goed idee elke klant bij het betreden van de supermarkt een paar plastic wegwerphandschoenen te geven. Comeos acht dit echter logistiek niet haalbaar. “Dat kan je niet organiseren. Je kan die handschoenen maar één keer laten gebruiken en je moet ze ook netjes kunnen weggooien”, aldus Cardyn. Ook daar een oproep tot burgerzin: “We vragen iedereen nadrukkelijk de handen te wassen voor het winkelen, niet te winkelen wanneer je ziek bent en afstand te houden van elkaar. De algemene richtlijn is ook dat je groenten en fruit wast voor je ze eet.”