Woensdag 19/02/2020

Huilende Obama stelt strengere wapenwet voor

Barack Obama heeft in een emotionele toespraak striktere regels voor wapenverkoop aangekondigd. Hij zal die doorvoeren zonder het Congres te raadplegen, dat weigerachtig staat tegenover een verstrenging. 'Deze slachting moet stoppen', aldus de Amerikaanse president.

Omringd door slachtoffers en familieleden van slachtoffers heeft Obama met betraande ogen een speech tegen wapengeweld gehouden. Hij kondigde aan nieuwe maatregelen door te voeren zonder het Congres te consulteren.

Hij zei dat hij met zijn uitvoerende macht als president de bestaande wetgeving verstrengt. Hij viseert de ongecontroleerde wapenverkoop en meer bepaald de wapenverkopers die zich niet geregistreerd hebben. Verkopers moeten voortaan een vergunning aanvragen voor hun handel en het wordt verplicht om grondiger achtergrondonderzoek te doen naar kopers.

De Amerikaanse recherchedienst FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en personeelsleden aanstellen voor die antecedentenonderzoeken. Dat is een verdubbeling van het team dat daar nu voor verantwoordelijk is.

Daarnaast komen er middelen voor onderzoek naar veiligheidstechnologie. "We hebben technologie waardoor je je smartphone enkel met de juiste vingerafdruk deblokkeert, waarom hebben we dat niet voor wapens? Als een kind geen flesje aspirine kan openkrijgen, mag het ook de trekker van een geweer niet kunnen overhalen", aldus de president.

30.000 doden per jaar

Hoewel hij af en toe een traan laat, zoals vorige week nog tijdens een concert van Aretha Franklin, moet het een van Obama's meest emotionele speeches ooit geweest zijn.

Vooral wanneer hij uitgebreid verwees naar plaatsen die in de VS synoniem zijn geworden voor wapentragedies zoals Blacksburg, Tucson, Columbine en Newtown en San Bernardino rolden de tranen over de wangen van de president. Ook het bloedbad in een basisschool in Connecticut in 2012, toen een gewapende man twintig kinderen doodde, vernoemde hij. "Telkens wanneer ik aan die kinderen denk word ik kwaad. En trouwens, dit gebeurt ook dagelijks in de straten van Chicago", aldus Obama.

En de jongste jaren stapelen de schietincidenten in de VS zich op. Jaarlijks komen zo ongeveer 30.000 mensen om het leven.

Daarom acht de president het "tijd om de politieke spelletjes over het thema te staken. Het Congres wil de strengere wapenwetten tegenhouden, omdat zij de verkiezingen willen winnen. Maar als de kiezer duidelijk maakt dat hij het niet eens is met de gang van zaken, moet zelfs het Congres heroriënteren. De wapenlobby kan het Congres gegijzeld houden, maar ze kan de VS niet gijzelen. We aanvaarden deze slachting niet langer", zo motiveert hij zijn omzeiling van het Congres.

Hij is er naar eigen zeggen van overtuigd dat hij het recht en de overgrote meerderheid van de bevolking achter zich heeft. Publieksenquêtes geven hem gelijk.

In overeenstemming met grondwet

De Republikeinen die in het Congres de meerderheid hebben en de pro-wapenlobby steunen kregen een veeg uit de pan. Zij blokkeren iedere aanpassing van de wapenwetgeving en verwijten de president het Tweede Amendement, dat zelfverdediging garandeert, te negeren.

"Ik heb grondwettelijk recht gegeven, ik ken dat nogal goed. Ik geloof dat we manieren kunnen vinden om wapengeweld te verminderen die in overeenstemming zijn met het grondwettelijke recht op wapenbezit", aldus Obama. De president onderstreepte verder dat de nieuwe regels niet zijn bedoeld om "ieders wapens weg te nemen".

De Republikeinen hebben zich al uitgesproken tegen de maatregelen en ze plannen die ook nu weer aan te vechten. Maar volgens Obama past zijn plan binnen zijn bevoegdheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234