Woensdag 23/10/2019

Hugo Coveliers: 'Ik eis een publieke Wiedergutmachung'

Bindt Hugo Coveliers in, nu de VLD-leden Bart Somers tot nieuwe voorzitter van hun partij hebben gekroond? Neen dus. De Antwerpse senator ging gisteren gewoon door met zijn oorlog tegen de partijtop. Volgens Coveliers kan de nieuwe VLD-voorzitter niet anders dan stevig rekening houden met de sterke uitslag van Jean-Marie Dedecker. "Ik eis een Wiedergutmachung, ik wil opnieuw fractieleider in de Senaat worden", zegt Coveliers.

U bent tevreden met de score van Dedecker?

Hugo Coveliers: "Natuurlijk, het is een succes voor Dedecker én voor mezelf. Als ik het goed begrepen heb, had Bart Somers een honderdtal stemmen op overschot. Indien men de stemmen die nog op mij zijn uitgebracht, had meegeteld (Coveliers' naam stond nog op de formulieren, RG), dan zou hij zelfs niet aan 50 procent zijn geraakt. Maar goed, daar gaan we niet over zeveren... Ik stel vast dat Somers, die gesteund werd door de hele partijtop, door alle ministers en parlementsleden, zelfs door Herman De Croo, met moeite 50 procent haalt. En Jean-Marie, die alleen op mijn steun kon rekenen, haalt 38 procent. En dan vermoed ik dat die percentages nog dichter bij mekaar liggen bij de VLD-leden die uit desinteresse niet zijn gaan stemmen."

Schaart u zich achter de nieuwe voorzitter nu de uitslag er ligt?

"Wanneer zijn de verkiezingen eigenlijk écht afgesloten? Ik keek net naar VTM en daar was dien tiep uit Berlare (Karel De Gucht, RG) al opnieuw tegen mij aan het uitvaren. Als hij zo doorgaat, moet men hem dringend voor de statutaire commissie laten verschijnen. Hoe durft die man trouwens over een communiezieltje spreken? Van de communie weet hij niets af en een ziel heeft hij niet. Neen, ik neem geen woord terug van wat ik allemaal gezegd heb de afgelopen maanden. Ik ga het ook niet opnieuw oplossen met een polleke voor de camera's, zoals in januari. Ik wil eerherstel."

De kans lijkt groter dat er een klacht tegen u wordt ingediend bij de statutaire commissie.

"Dat zou dan onterecht zijn. In tal van interviews heb ik de voorbije weken gelezen dat VLD'ers zeiden dat men mij in het verleden vaak schandalig heeft behandeld. Ik heb die artikels allemaal bijgehouden. Ik eis een Wiedergutmachung. De partijtop moet heel duidelijk en heel publiek zeggen dat er een fout is gemaakt tegenover mij."

Maar schaart u zich achter de nieuwe voorzitter?

"Als die voorzitter mij eerherstel geeft. Ik wil opnieuw fractieleider in de Senaat worden, of iets in die aard."

Wat als dat niet gebeurt?

"Hoe schrijft u dat nu weer? Dat ik 'verzuurd' ben. Wel, als men het niet goed maakt, zal ik nog verzuurder worden. Verkrampt. Gefrustreerd. Dan kan men maar beter opletten. Misschien kan ik zelfs eens een klacht indienen tegen De Gucht. Of neen, eigenlijk is die man te irrelevant. Ik ga tegenover hem dezelfde grootsheid aan de dag leggen als Joseph Kabila. (giert het uit) Grapje! Boutade!"

Wat zult u doen als ze u buiten zetten?

"Dan ga ik in de Senaat zetelen als onafhankelijke. En dan begin ik aan de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. We hebben in Antwerpen nood aan een democratisch, rechts en liberaal alternatief. Als dat met de VLD kan: des te beter. Als dat niet gaat, dan trek ik met een andere lijst naar de kiezer. En dan zal in 2006 de volgende afrekening volgen. Ik ben in ieder geval bereid om dan met het Vlaams Belang te praten. Maar eerst is het woord aan de nieuwe VLD-voorzitter." (RG)

Antwerpse VLD'er wil na goede uitslag van Dedecker opnieuw fractieleider in Senaat worden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234