Woensdag 27/10/2021

Hugo Claus

Het Huis van de Liefde

Bloemlezing

Uitgeverij De Bezige Bij

ISBN 90 2344 787 5

59 pagina's * 500 frank (12,4 euro)

Weerspannige liefdespoëzie in een fluwelen jasje

Valentijn staat voor de deur en dat zullen we geweten hebben. De Bezige Bij brengt voor de gelegenheid een bloemlezing op de markt met liefdespoëzie van Hugo Claus. De bloemlezing (met twee nieuwe gedichten) kreeg een roodfluwelen kaft, maar verwacht geen zeemzoete versjes. Bij Claus is de liefde een subliem gevecht tussen de smachtende man en de onaantastbare vrouw. Of tussen de aangetaste vrouw en de versmachte man. En ook al druipt Oedipus van elke pagina, ook al komt de zoveelste variatie op het zelfde thema je soms de strot uit: het wérkt. Het (nieuwe) titelgedicht bewijst bovendien dat het blijft werken. Maar het allerleukste aan de liefdespoëzie van Claus is dat je er stilaan een eindeloze verzameling synoniemen voor het vrouwelijke geslachtsorgaan uit kunt puren: van 'koele glinsterende wonde' over 'haar gouden berm' tot de 'natte roze blaadjes van haar beweeglijke vleesetende bloem'. Maar welke oen heeft het in zijn hoofd gehaald om van de cyclus Nu nog enkel de sensuele kwatrijnen (naar 'De Dief van Liefde', het Sanskriete meesterwerk van Bilhana) op te nemen, zonder de contrasterende abstracte beschouwingen die er onlosmakelijk deel van uitmaakten in de bundel Alibi? Paul Claes moet dringend een protestbrief sturen!

Medische thriller

Harry Stein

Kind van oneindigheid

Zwarte Beertjes

ISBN 90 4492 747 7

317 pagina's * 250 frank (6,2 euro)

Sally is in de wolken wanneer ze verneemt dat ze zwanger is. De 35 jaar oude journaliste uit New Hampshire droomde al lang van een kind. Maar haar geluk wordt al snel big business wanneer iemand een paar stokoude graven leegrooft op het kerkhof. De politie denkt eerst aan een zieke tiener en probeert Sally ervan te weerhouden de zaak te onderzoeken. Maar de journaliste ontdekt een verband tussen de verschillende grafschendingen: alle 'doden' die werden geroofd zijn voorvaderen van haar. Al snel blijkt dat de familie van Sally drager is van een gen dat een mens langer doet leven. Niet alle generaties hebben het gen, maar haar toekomstige kind wel. Infinity's Child is de derde thriller van Harry Stein. Die is in de VS bekend om zijn column over ethische kwesties in Esquire, maar weet zijn kritische voetnoten bij de 'medische vooruitgang' in een razend spannend verhaal te gieten.

Psychologie

Frits Boer

Een gegeven relatie

Ooievaar Pocket

ISBN 90 5713 323 7

316 pagina's * 300 frank (7,4 euro)

"Boers en zussen hebben niet om elkaar gevraagd, maar toch zullen zij jarenlang deel uitmaken van elkaars leven. Hun contact is niet alleen maar hartelijk. Men moet niet alleen de aandacht van de ouders, maar ook de in het gezin beschikbare middelen delen. Dat geeft nogal eens aanleiding tot competitie, vandaar dat de onderlinge relatie (in elk geval in de jeugd) met rivaliteit gepaard gaat." Dat schrijft de beroemde kinderpsycholoog Frits Boer in wat de Haagsche Courant "een fascinerend, toegankelijk en overzichtelijk boek" noemde. Boer heeft aandacht voor de broer-zusrelatie in al haar facetten: zowel in een traditionele gezinssituatie, als bij echtscheiding of adoptie of wanneer een van beiden gehandicapt is. Fascinerend is ook het hoofdstuk waarin Boer stelt dat de huidige - westerse - broer-zusrelatie pas in de negentiende eeuw ontstaan is.

Vertaalde literatuur

Gilbert Sinoué

De weg naar Isfahan

Geuzenpocket

ISBN 90 5226 625 5

475 pagina's * 300 frank (7,4 euro)

De Arabische arts Avicenna, die bijna duizend jaar geleden in Isfahan overleed, wordt beschouwd als de 'vorst der geneesheren', zowel in het Oosten als in West-Europa. In dit boek maken we kennis met Jozjani, Avicenna's leerling. Die vertelt het leven van zijn leermeester met wie hij meer dan 25 jaar optrok. Gilbert Sinoué - die zich eerder al in de kijker schreef met Het saffieren boek, waarin een Arabische filosoof, een rabbijn en een katholieke monnik op zoek gaan naar 'Het Boek der Boeken' - baseerde zich op het authentieke logboek van Obeid el-Jozjani. Dat werd bijna duizend jaar geleden gebruikt door de Perzische kaliefen tijdens bijeenkomsten van vrome mannen die elkaar stichtende verhalen vertellen. Maar Sinoué maakte van dit historische heiligenleven een spannende avonturenroman.

Filatelieboek 1998

Uitgeverij Davidsfonds Leuven

ISBN 90 6152 669 8

54 pagina's * 595 frank (14,7 euro)

Toegegeven, het wil maar niet winteren. Met uw postzegelverzameling zal het dus, bij gebrek aan koude winteravonden, al even slecht gesteld zijn als de mijne. Laat dat u niet tegenhouden om het Filatelieboek 1998 aan te schaffen. Daarin geeft De Post een overzicht van de postzegels die vorig jaar zijn uitgekomen. Verschillende auteurs (journalisten, vakbondsleiders, wetenschappers) geven commentaar. Zo zijn er bijdragen over het eeuwfeest van het ABVV, over 75 jaar Sabena, over Torhout/Werchter, Félicien Rops, René Magritte, Gerard Walschap enzovoort. Op de keper beschouwd kun je zo'n filatelieboek ook gebruiken als een naslagwerk; een jaarboek dat een overzicht geeft op de officiële (gecanoniseerde) topgebeurtenissen van 1998. Het boek is schitterend uitgegeven, en bevat - naast afbeeldingen van postzegels uiteraard - nog veel bijkomend illustratiemateriaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234