Donderdag 09/02/2023

Hugo Claus twee keer in longlist Gouden Uil

Op 27 maart worden voor de vijfde keer de Gouden Uilen uitgereikt voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige boeken van 1998. Net zoals andere jaren wordt een onderscheid gemaakt tussen fictie (proza én poëzie), non-fictie en kinder- en jeugdboeken. De drie winnaars ontvangen ieder 750.000 frank (18.592 euro). De jury voor non-fictie las 198 verschillende titels, de jury voor kinder- en jeugdliteratuur 109 en de jury voor fictie 253. De juryvoorzitters zijn dezelfde gebleven als vorig jaar: respectievelijk Ludo Simons en DM-medewerkers Annemie Leysen en Jos Borré. Op 15 februari wordt de shortlist bekendgemaakt. De longlist met genomineerde titels werd gisteren bekendgemaakt. Het gaat om drie keer twaalf werken.

Bij de categorie fictie valt de dubbele nominatie op van Hugo Claus, zowel voor Het laatste bed als voor Onvoltooid verleden. De andere kanshebbers zijn H.M van den Brink (Over het water), Renate Dorrestein (Een hart van steen), Jef Geeraerts (De PG), Eva Gerlach (Niets bestendiger), Esther Jansma (Hier is de tijd), Atte Jongstra (Disgenoten), Geerten Meijssing (Tussen mes en keel), Cees Nooteboom (Allerzielen), Barber van de Pol (Er was wat met Meneer Maker & Mevrouw Maker) en Manon Uphoff (De fluwelen machine). In het verleden werd al vaker opgemerkt dat de poëzie in deze categorie in de verdrukking komt en het uiteindelijk nog nooit haalde. In de longlist zitten twee dichtbundels, namelijk de werken van Gerlach en Jansma.

In de categorie non-fictie werd een relatief groot aantal Vlamingen genomineerd, namelijk vijf: Frans Denissen (De gigolo van Irma Ideaal. André Baillon, of een geschreven leven), Kristien Hemmerechts (Taal zonder mij), Leen Huet (Oud papier), Diane de Keyzer (De keuken van meesters & meiden. Klassenverschillen aan tafel 1900-1960) en Johan Verberckmoes (Schertsen, schimpen en schateren. Geschiedenis van het lachen in de Zuidelijke Nederlanden). Het lijstje wordt aangevuld met Klaas van Berkel (Citaten uit het boek der natuur. Opstellen over Nederlandse wetenschapsgeschiedenis), Martin Bossenbroek en anderen (Het mysterie van de Verdwenen Bordelen. Prostitutie in Nederland in de negentiende eeuw), Hans Fels (In het landschap van mijn ouders), Gerrit Komrij (In Liefde Bloeyende. De Nederlandse poëzie van de 12de tot en met de 20ste eeuw), E.H.Kossmann (Familiearchief. Notities over voorouders, tijdgenoten en mijzelf) en ten slotte Jan van der Putten (Italianen).

Eva Gerlach werd ook genomineerd in de categorie kinder- en jeugdboeken, voor Hee meneer Eland. Eveneens opgenomen in deze longlist: Carli Biessels (Twee druppels water), André Boesberg (Koka), Harm de Jonge (Jesse 'ballewal-tsjí), Dirk Nielandt en Marjolein Pottie (Wie), Toon Tellegen (De verjaardag van alle anderen), Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing (Vos en Haas), Edward van de Vendel (Gijsbrecht), Joke Van Leeuwen (Bezoekjaren), Ted van Lieshout (Stil leven), Tjibbe Veldkamp (De bezwering) en Rita Verschuur (Jubeltenen). (AB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234