Zaterdag 10/12/2022

Hugo Claus rijdt zaterdag naar Ruiselede, waar of niet waar?

"Ons grootste probleem is dat Sappho 98 plaatsvindt in een boerengat dat alleen de vijfduizend inwoners weten liggen," zegt organisator Luc De Leer-snyder. In dat 'boerengat' Ruiselede wordt momenteel alles in gereedheid gebracht om volgende zaterdag hoog literair bezoek te ontvangen.

Het Centrum Polenplein zal te klein zijn voor zo veel ronkende namen, en hopelijk ook voor het talrijk opgekomen publiek... Over Hugo Claus wordt in de wandelgangen gefluisterd dat hij nog slechts twee dingen niet op zak heeft: de Nobelprijs literatuur en... een rijbewijs. De kans dat de heilige man alsnog met Nobel in Oslo aan tafel mag is wellicht groter dan dat hij ooit met een automobiel leert rijden. Al bestaat voor dat laatste, praktische probleem wel een oplossing: Piet Piryns, die de literaire avond zal inleiden, heeft stellig beloofd dat Hugo Claus zaterdag zijn passagier mag zijn. Samen hopen ze dan de weg naar Ruiselede te kunnen vinden, alwaar ze zullen worden opgewacht door - gaat u nu vooral niet zelf uit de bocht! - Jan De Wilde & zijn Combo, dichteres Lut De Block en dichters Bernard Dewulf, Mark Naessens, Geert van Istendael (deze man is werkelijk nooit meer thuis te vinden) en Victor Vroomkoning.

"Hugo Claus moet op de een of andere manier toch wel onder de indruk zijn gekomen van onze voorgaande edities, Sappho 96 en 97, toen onder anderen wijlen Herman de Coninck, Luuk Gruwez, Miriam Van hee, Eriek Verpale, Benno Barnard en Eddy Van Vliet onze gasten waren," aldus Luc De Leersnyder.

Piet Piryns (redacteur bij Knack) zal het ijs breken met een korte intro over de Griekse dichteres (7de eeuw v. Chr.) die haar naam gaf aan dit festival, Sappho van (het eiland) Lesbos. De Griekse filosoof Plato noemde haar zijn 'tiende muze'; ze was de eerste vrouw die haar intiemste gevoelens in verzen wist uit te drukken. In haar tijd werd poëzie voorgedragen en gezongen en vervulde de dichter ook een uitgesproken maatschappelijke rol. Hopelijk zal alleen Jan De Wilde op zaterdag zingen!

Lut De Block debuteerde in '84 met Vader en won in '88 de Nationale Poëzieprijs van de stad Poperinge. Bernard Dewulf kreeg in '96 de ASLK-prijs voor het literaire debuut met zijn bundel Waar de egel gaat. Marc Naessens won diverse prijzen en is vooral bekend door zijn bundel Met twee Messen. De in Nederland wonende Victor Vroomkoning schreef onder het pseudoniem Stella Napels de bundel Lippendienst; hij heeft het over de onderworpenheid van de vrouw versus de onverbiddelijke drift van de man. Van Geert van Istendael is dan weer geweten dat hij over alles zijn onverbloemde mening zegt; als hij eigen gedichten voorleest, doet ie dat zoals altijd met heel veel passie. In Humo verklaarde Jan De Wilde dat de kleinste optredens meestal ook de mooiste zijn. Dat belooft voor zaterdag.

Sappho 98, een poëziefestival opgeluisterd door Jan De Wilde & Combo. Zaterdag 21 november om 20 uur in Centrum Polenplein in Ruiselede. Info: Luc De Leersnyder, tel. 051/68.71.93 (na 19 uur). Voorverkoop: 400/350 frank; kassa: 450/400 frank. Reservatie door overschrijving op nummer 001-2971612-93 van Sappho, p.a. Bruggesteenweg 5, 8755 Ruiselede.

Hugo Claus. (Foto Filip Claus)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234