Donderdag 05/08/2021

HUGO CAMPS

Het instituut staat op instorten. RSCA is op weg naar de ruïne. En zoals het altijd gaat met verlies en verval wordt naar zondebokken gezocht. In dit geval: John van den Brom.

Ik erger me zeer aan de gemakzucht in het crisisdenken van Anderlecht. De coach heeft ongetwijfeld fouten gemaakt. Misschien was hij zelfs karakterieel contraproductief voor de Brusselse club. John is van de provincie, waar de ratten nog voor het blote oog voorbijkomen. Niet achter de rug, zoals bij Anderlecht. FC Stiekem. Transparantie nul, communicatie uit de hoogte, achter de schermen opbod van ego's.

Op deze duisternis is Van den Brom niet gebouwd. Hij weet ook niet hoe ermee om te gaan. Zijn teksten na alweer een verliespartij zijn gestamelde brokstukken. John is van de Bible Belt, en daar mogen emoties niet getoond worden. Emoties horen de Here toe, niet doordeweekse stervelingen.

Anderlecht wist dat Van de Brom nooit een topclub had getraind. Van tweedeklasser Amersfoort naar ADO Den Haag en Vitesse.

Denk aan Westerlo in betere tijden.

Het wordt in literaire kringen graag ontkend, maar er is wel degelijk sprake van een grens tussen Vlaanderen en Nederland. Adrie Koster redde het niet bij Club, Stanley Menzo houdt zich nauwelijks overeind bij Lierse, en voor Mario Been was het ook goed dat hij opstapte.

De hitte van de mens is anders in Nederland dan in België, en het zou demagogisch zijn om dat exclusief Nederlandse voetbaltrainers aan te wrijven. Er was natuurlijk Aad de Mos die alles wist van de Zestien, en vrijwel niets van de mens, maar die kom je overal tegen.

Nogmaals: John van den Brom is niet de ultieme kneus van Anderlecht. Dat is vooral het bestuur en in het bijzonder manager Herman Van Holsbeeck.

Ik heb de goede man nog gekend als manager van Lierse SK. Aan vlijt ontbrak het hem niet, aan voetbalkennis des te meer. Ook toen had hij reeds de reputatie van een slijmbal. Gevoelig voor zogenaamde society.

Bij Anderlecht is hij helemaal ontspoord, mede door het vacuüm dat in bestuurskringen was ontstaan. Voorzitter Roger Vanden Stock wou wat afstand nemen van de dagelijkse va et vient in het Astridpark. Hij delegeert bij het leven. In dat gat sprong Van Holsbeeck met een bijna puberale roes van zelfverheerlijking. Ineens prins geworden, terwijl de koning lekker lag te slapen.

Ook hier vlijt voor tien, maar met zijn beperkte voetbalkennis stierf zijn gezag weg als sneeuw voor de zon. Daar kwam bij dat de transfers van Van Holsbeeck geen hoge toppen scheerden. Met een voorzitter die niet zo schroomvol, om niet te zeggen mensenschuw, was als Roger Vanden Stock had Herman Van Holsbeeck allang zijn C4 gekregen. Maar ja, terwijl meneer Roger aan het golfen was, vulde hij de gebedsmolen van verdoken amateurisme

Van Holsbeeck is het verhaal van de wielerknecht die kopman wordt. En die na de eerste succesjes verdwaalt in zelfbedachte glorie. Inclusief een hoge dosis humeurigheid voor de ondergeschikte medemens. Meer dan onder Vanden Stock is RSCA onder Van Holsbeeck afgezakt naar een feodale ambiance. Met een regime van gunstelingen en verstotenen.

Pech voor John van den Brom - hij had aan de manager geen serieuze sparringpartner.

Herman Van Holsbeeck ging na het verlies van Anderlecht op Den Dreef een praatje maken met de spelers in de kleedkamer. Ik weet niet of het tot een tirade of tot masseerproza is gekomen. Wat ik wel weet is dat de manager van Anderlecht altijd alleen zichzelf hoort praten.

Eigenlijk gelukkig voor hem.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234