Zaterdag 04/12/2021

Hugo Broos dolgelukkig met eerste landstitel bij Anderlecht

'Ik denk niet dat men hier eist om beter te doen. Je kunt in een seizoen geen twee titels winnen'

'De drang om me te bewijzen houdt me wakker'

Vrijdag kon Hugo Broos samen met zijn vrouw, dochters en kleinkinderen de champagne ontkurken die hij in de ijskast had gezet als Anderlecht dan al zijn 27ste landstitel kon vieren. De slappe prestatie van de kersverse kampioen een dag later op het Lisp kon de pret niet bederven. 'Ik sta liever nu in de schoenen van Hugo Broos dan een jaar geleden', grijnst hij.

Anderlecht

Eigen berichtgeving

Valerie Hardie / Bart Fieremans

Acht jaar nadat hij met Club Brugge kampioen werd, mocht Hugo Broos (52) dit weekend zijn eerste landstitel als trainer van Anderlecht vieren. Dat zijn ex-club Moeskroen hem vrijdag een handje toestak was welkom, want zaterdag in Lier was paars-wit niet in optima forma. "Het moest niet echt meer, hé", kon Broos er nog om lachen. "Dat heb je als al kampioen bent. Nu is het feesten geblazen. Pas op dinsdag beginnen we weer te trainen."

Een jaar geleden zei u nog jaloers te zijn op Club. Nu zijn de rollen omgekeerd.

Broos: "Eerlijk: ik sta liever nu in de schoenen van Hugo Broos dan een jaar geleden. We speelden een zeer goed seizoen, ook al trachten ze er wat van de glans af te doen door ons een kleine kampioen te noemen. Dat is geen rekening houden met de blessures van de voorbije maanden. Er waren periodes dat we alleen Oleg Iachtchouk in de spits hadden of dat er niemand meer overbleef op de flanken. Dan moet je je ploeg aanpassen en daar lijden de automatismen onder. Ook liepen we veel te gemakkelijk uit op Brugge en Standard. Dat gaf een gevoel van 'wat kan er ons nog gebeuren' en de motivatie was heel wat minder. Dat deed ons in de tweede ronde heel wat minder spelen."

Haalt u uit die eerste titel in dienst van paars-wit meer voldoening dan bij Brugge?

"Neen, alle titels geven voldoening, want dat betekent dat je een jaar lang goed werk hebt verricht. Ik heb hier natuurlijk serieus onder vuur gelegen, maar dat is mijn lot. Als speler was dat zo en ook als trainer moet ik me telkens opnieuw bewijzen. Als het wat minder gaat, dan ben ik een slechte trainer en maak ik tactische blunders. Als het goed is, is het normaal en wordt er over mij niet gesproken."

Vindt u dat u te weinig waardering krijgt?

"Neen, maar het is niet objectief dat drie dagen nadat er 'Broos buiten' werd geroepen op GBA, men 'Merci Broos' schreeuwt als we Heusden verslaan met 6-0. Maar als je mijn palmares bekijkt en ziet waar ik al trainer ben geweest, mag ik stellen dat ik erkenning krijg."

Ook bij het bestuur?

"Ja. Ik weet dat er in het verleden figuren waren die een negatieve sfeer rond mijn persoon trachtten te creëren maar dat was niemand uit het bestuur. De mensen die het voor het zeggen hebben, namen de juiste beslissing door daar niet naar te luisteren en mij het vertrouwen te geven."

Uw rechtlijnigheid heeft u gered.

"Dat, en resultaten. Soms keerde die rechtlijnigheid zich ook tegen mij, omdat ik zeg zoals het is. Ik heb een ongelóóflijke hekel aan hypocrisie en dat kan ik op mijn leeftijd niet meer veranderen. Ik ben recht voor de raap. Dat is het eerlijkst, ook al komt dat misschien niet zo over voor wie het slachtoffer is."

Hebt u met uw palmares nog iets te bewijzen?

"Voor mezelf wel. Ik zal altijd die drang hebben om me te bewijzen, dat houdt me wakker. 17 jaar al als voetballer, 15 jaar als trainer. Ook al heb ik 25 titels en vijf Europabekers, dan nog wil ik die 26ste titel en de zesde Europabeker winnen. Ik zal nooit iemand zijn die zegt: 'Oké, ik ben kampioen, dit jaar hoeft het niet.' Dat ligt niet in mijn karakter."

Vindt u het niet jammer dat het voor een trainer altijd met ontslag eindigt?

"Dat is een natuurlijk gevolg. Men eist resultaten van een trainer, en die moeten hier beter zijn dan bij een club als Moeskroen. Als je die niet haalt, heeft de trainer het gedaan. Bij Genk had men voor Sef Vergoossen een standbeeld gezet van tien meter groot en vijf meter breed maar toen hij moest opstappen, was niets nog goed. Als trainer weet je dat dat je lot is."

Wordt het niet lastig om volgend jaar beter te doen dat dit jaar?

"Ik denk niet dat men hier eist om beter te doen. Je kunt op een seizoen geen twéé titels winnen."

De beker kan er nog bij.

"Welja, maar soms kun je niet beter. Bij Anderlecht wil men vooral resultaten zien. Elk jaar moeten we meedoen voor de titel en niet bij kerstmis al uitgeteld zijn zoals vorig jaar. Ik weet dat men een beetje verwacht dat we volgend seizoen de tweede ronde van de Champions League halen, maar dan is er versterking nodig."

Voelt u niet stilaan de drang om u in het buitenland te bewijzen?

"De drang niet maar ik heb wel de zin om het te doen. Het is een ervaring die ik eens wil meemaken. Ik heb niet de pretentie om te zeggen dat het een Italiaanse of Spaanse club moet zijn maar ook niet om het even waar om te kunnen opscheppen dat ik in het buitenland train. Ik ga me niet begraven in een land als Qatar alleen maar om er veel geld te verdienen."

Wat heeft een trainer als Eric Gerets eigenlijk meer dan u dat hij wordt gevraagd?

"Ik denk dat Eric vooral goede resultaten heeft behaald: kampioen met Lierse, met Brugge en met PSV. Dat spreekt enorm aan. Als ik met Anderlecht nog eens kampioen word, dan zal ook ik meer gegeerd zijn in het buitenland."

U hebt intussen al wel drie titels in België op uw palmares staan.

"Ja, maar mijn vorige titel dateert al van 1996. Ondertussen was ik bij Moeskroen en dat spreekt minder aan dan Brugge of Standard. Ook al was mijn verdienste bij Moeskroen misschien groter, wie ligt er wakker van dat ik met hen de finale van de beker heb gespeeld?"

Is het geen kwestie van u beter te verkopen?

"Jawel, maar ik ben niet iemand die van alle daken schreeuwt wat mijn inbreng is geweest. Ik vind het zeer moeilijk om in die termen over mezelf te praten."

Gerets maakt er geen geheim van dat geld heel belangrijk is voor hem. Is dat bij u ook zo?

"Voor mij is dat niet het belangrijkste. Als ik met een club praat, dan is dat in de eerste plaats nooit over geld. Niet bij Brugge, niet bij Moeskroen en hier ook niet. Natuurlijk is het wel belangrijk en als ik twintig frank kan verdienen in de plaats van tien, dan zal ik niet zeggen: ik ben content met vijftien. Maar ik beken u eerlijk: ik ben heel tevreden met wat ik verdien bij Anderlecht."

Doet het uw hoofd niet op hol slaan als men over 1,5 miljoen euro praat?

"Neen, maar ik vraag me altijd af: hoe kom je aan zulke bedragen? Hoe kom je erbij om te zeggen: ik moet 1 of twee miljoen euro per jaar verdienen? Pffff. Toch is het zo. Als ik morgen een aanbieding krijg uit het buitenland, zal ik in die termen moeten spreken, denk ik."

Gerets sprak al over stoppen, denkt u daar soms aan?

"Ik heb altijd gezegd: op mijn 60ste ben ik geen trainer meer en dat meen ik. Eric zou op zijn 50ste stoppen maar die termijn is intussen al verlengd (lacht)."

Stel dat u over vijf jaar kunt kiezen: bondscoach of coach van Chelsea?

"Ik weet waarom je Chelsea zegt: omdat daar enorm veel geld te verdienen valt. Wel, dan kies ik voor Chelsea. Après moi les mouches. Maar in een trainerscarrière kun je moeilijk plannen. Als ik nooit bondscoach zal zijn, dan is het zo. Ik kreeg al eens de kans, maar ik voelde me niet oud genoeg. Ik heb het nodig om alle dagen op het veld te staan. Ik kan me niet indenken dat ik acht maanden op een jaar bureelwerk doe, lezingen geef en scout."

Wat ziet u als de houdbaarheidsdatum van een trainer bij Anderlecht? Bij Standard is dat gemiddeld 9 maanden.

"Kijk, ik heb de naam een lange houdbaarheidsdatum te hebben. Ik weet echter dat dat hier moeilijker zal zijn dan in een andere club in België. Ik zal hier zo lang mogelijk proberen te blijven. Ik wil mijn status hier behouden."

In welke wedstrijd was de hand van Hugo Broos dit jaar duidelijk te zien?

"Toen we thuis tegen Celtic met een man minder kozen voor een driemansachterhoede. In dertig seconden was het beslist en het resultaat (1-0) was formidabel."

Daar heeft u lef getoond.

"Ach, ik houd niet van titels als lef maar wel van resultaten en hoe die er komen. Pfff, dat maakt me niet zoveel uit. Het liefst met goed voetbal, zoals in de eerste ronde, maar als je zoals in de tweede ronde in de problemen komt door blessures, dan moet het maar met minder goed voetbal."

Is het niet opletten dat Anderlecht dat mindere voetbal meeneemt naar volgend seizoen?

"Dat gevaar bestaat niet. Daar ben ik zeker van, om de eenvoudige reden dat ik het nieuwe seizoen met een gezonde groep kan hervatten. Er is dan weer concurrentie. Dat was in de tweede ronde volledig verdwenen uit de groep en het vuur van een concurrent aan je 'gat' voelen, blijft de beste motivatie van een speler."

Daarom wil u versterking.

"Ja, en om een dubbele bezetting te hebben. Neem de linkerbackplaats. Als Olivier (Deschacht) morgen twee maanden out is, zit ik met mijn handen in het haar. Hetzelfde in de spits. We hadden drie spitsen en toch zijn we daar in de problemen gekomen."

Zal het bestuur uw wensen inwilligen?

"In de mate van het mogelijke. Dat zal afhangen van de hoeveelheid centen."

Anderlecht zit achter Sonck. Wat denkt u van die piste?

"Ik ga eerlijk zeggen: ik vind het een beetje vervelend dat men dat zo in de kranten zet. Wij zitten achter niemand. Hoe raar het ook klinkt. Wij kijken alleen wat mogelijk is. Punt, gedaan."

Hoe groot acht u de kans dat Mbo Mpenza hier volgend jaar speelt?

"Dat weet ik niet. Ik zeg het: we onderzoeken enkele pistes maar hij blijft prioritair."

Is het geen kwestie van de drie goudhaantjes Kompany-Aruna-Jestrovic te behouden?

"Daarvan heb ik geen schrik. Er zullen niet te veel spelers weg gaan."

Hoeveel mogen er maximaal vertrekken?

"Ik ga iets dom zeggen maar van mij mag iedereen vertrekken als de juiste prijs betaald wordt, want dat betekent dat ik een vervanger kan vinden (lacht). Voilà. Ik weet wat de prijzen zijn en ik heb niet veel vrees dat er zullen vertrekken. Hebben jullie soms nog iets gehoord van Besiktas? Wij niet, al een week niet meer."

Is Kompany het grootste talent waar u ooit mee werkte?

"Absoluut. Ik heb nog nooit een speler gezien die op zijn leeftijd zoveel talent, lef en maturiteit had. Alleen is het nu oppassen dat hij niet gaat zweven. Hoe cool hij ook is, het is niet makkelijk om cool te blijven met al die aandacht en al die cijfertjes. Hij mag niet gaan denken: wat kan er mij nog gebeuren? Wel, nog heel veel."

Wat denkt u ervan als men zegt dat u geen verdienste heeft aan het openbloeien van Kompany?

"(cynisch) Het is natuurlijk zo dat alle trainers voor mij heel veel jongeren in de ploeg hebben gezet, hé. Dat kan ik niet zeggen. Ach, het is toch zo moeilijk om iemand zijn verdienste te gunnen. Dan heeft geen enkele trainer er een verdienste aan als een jongere doorbreekt, want hij heeft hem niet gevormd. Kijk, je mag je de kleren van je lijf werken met de jeugd maar als ik ze niet in de eerste ploeg zet, dan wordt Kompany geen Kompany en Vanden Borre geen Vanden Borre. Punt, gedaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234