Zondag 28/02/2021

Hubert haalt slag thuis tegen Belgische staat

In het conflict tussen Alain Hubert en de Belgische overheid krijgt de poolreiziger een stukje gelijk. Huberts Internationale Poolstichting uit het beheer van het zuidpoolstation Prinses Elisabeth schrappen is onwettig, stelt de eerste auditeur van de Raad van State. 'Dit is niet definitief', reageert staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA).

"Gelukkig heb ik heel wat steun in dit juridische kluwen", zegt Hubert in een reactie op het nieuwe advies. Ook op het kabinet van staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) moeten ze lijstjes bijhouden om het overzicht te bewaren.

De International Polar Foundation (IPF) van Hubert, die de leiding had over de poolbasis tussen 2009 en 2015, heeft namelijk een twaalftal procedures lopen tegen de Belgische staat. Die gaan over de vraag wie de eigenaar van het hoogtechnologische poolstation is, wie het mag beheren en wie daarover mag beslissen. In 2008 is dat nochtans in een wet gegoten. Die stelt dat de IPF, dat het station bouwde en deels betaalde, uitbaat en ook zetelt in het Poolsecretariaat, een publiek-private instelling is die het beleid uitstippelt.

Door jarenlange opeenstapeling van spanningen tussen Hubert en de overheid is die regeling op de helling komen te staan. Dat heeft al geleid tot talloze rechtszaken, huiszoekingen, dwangsommen en aantijgingen van belangenvermening, laster en eerroof en morsen met overheidsmiljoenen door de IPF.

'Koppige overheid'

Eén element in de affaire is de vraag of de IPF in het Belgische Poolsecretariaat mag zetelen. In een KB van 2015 is op voorstel van Sleurs vastgelegd dat de stichting van Hubert en andere privépartners niet meer in het bestuursorgaan zetelen. Maar: dat is onwettig, zo adviseert nu de eerste auditeur van de Raad van State. De reden: een KB kan niet zomaar een wet ongedaan maken, zoals ook de IPF aanvoert. Om een wet te wijzigen of ongedaan te maken, moet het parlement samengeroepen worden.

"Ik begrijp niet waarom de overheid zo koppig doet en veel belastinggeld verspilt", reageert Hubert. "De Belgische staat is bij wet verplicht ons een stem in het Poolsecretariaat te geven, tenzij de wet wordt aangepast via het parlement en dat is niet gebeurd. En ik wil benadrukken dat wij maar één stem van de twaalf hebben in dat secretariaat."

Een ander stukje van de puzzel gaat over welke onderneming de komende expedities naar het station, waar wetenschappelijk onderzoek gebeurt, technisch zal dragen. Ook daarover adviseert de auditeur en ook op dat punt lijkt Hubert zijn gelijk te halen. De rekruteringsoproep die de Belgische staat lanceerde, wil de IPF laten opschorten om dezelfde reden, namelijk dat de IPF bij wet de gepriviligeerde partner is om het zuidpoolstation te doen draaien en te onderhouden. Ook hier is het advies van de auditeur in het voordeel van Hubert. Doorgaans volgt de Raad van State de eerste auditeur.

'Slechts adviezen'

Vorige maand had het hof van beroep ook gerechtelijke stappen die Sleurs tegen de IPF nam ongegrond verklaard. Omdat de IPF volgens Sleurs materiaal op het station ontvreemdde, eiste ze 300.000 euro. De IPF en Hubert waren van oordeel dat Sleurs unilateraal het contract tussen hen beiden opzegde en dat ze zich goederen van het IPF heeft toegeëigend. "Het hof gaf ons gelijk en dat bevestigde al dat de aanwezigheid van de IPF op de basis legitiem is", zegt Hubert.

Wint de ondernemer het dan van de overheid? Helemaal niet, riposteert het kabinet-Sleurs. "Het vonnis van juni ging enkel over dwangsommen en de recente adviezen zijn enkel adviezen", zegt woordvoerder Jeroen Lemaitre. De redenering van het kabinet dat er in de oudere regeling sprake is van belangenvermenging zal begin september gepleit worden. Pas een maand later wordt een uitspraak verwacht. "Bovendien zijn dit slechts enkele van twaalf procedures. Over de eigendom en beheer van het station en de samenstelling van het secretariaat zijn nog geen definitieve vonissen geveld."

Grote verliezer is volgens Hubert vooral het station zelf, "waar door de hele kwestie structurele problemen zijn onstaan".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234