Vrijdag 24/09/2021

Telecom

‘Huawei uitsluiten is uitrol 5G vertragen’

Een 5G-mast van Huawei in Londen. Beeld Bloomberg via Getty Images
Een 5G-mast van Huawei in Londen.Beeld Bloomberg via Getty Images

Mag het Chinese Huawei in Europa mee het 5G-netwerk uitbouwen? De Verenigde Staten waarschuwen al jaren voor spionage. Maar zowel het Belgisch Centrum voor Cybersecurity als de Duitse Telecomregulator vinden geen concrete aanwijzingen voor die dreiging.

“Tot op vandaag hebben we geen aanwijzingen die voldoende zijn om van een dreiging vanuit Huawei te kunnen spreken”, zegt Katrien Eggers, woordvoerder van het Belgisch Centrum voor Cybersecurity (CCB) in De Standaard. Om tot die conclusie te komen, bestudeerde het CCB niet alleen academische rapporten over de technologie van Huawei, het deed ook een beroep op buitenlandse partners die van plan zijn om het Chinese bedrijf te bannen. “We hebben hen gevraagd of ze studies hebben met aanwijsbare elementen om zo’n beslissing te staven, maar hebben die nergens kunnen krijgen.”

Als het van de Verenigde Staten afhangt, wordt het Chinese technologiebedrijf en zijn 5G-technologie overal geweerd. De VS waarschuwen hun Europese bondgenoten al jaren voor het Chinese gevaar: wie samenwerkt met Huawei om zijn 5G-infrastructuur uit te bouwen, haalt het paard van Troje in. De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn ervan overtuigd dat het bedrijf – dat bij het grote publiek vooral bekendstaat om zijn smartphones – zijn infrastructuur zal gebruiken om te spioneren. Europa neemt die waarschuwingen met een korrel zout. De VS slagen er niet in om met harde bewijzen te komen.

Toch is Europa op zijn hoede. De Europese Commissie vroeg de lidstaten om tegen de zomer alle veiligheidsrisico’s voor de nieuwe 5G-netwerken in kaart te brengen. Reden: een 5G-netwerk wordt op termijn het kloppend hart van onze samenleving. Het zorgt er niet alleen voor dat mensen met elkaar kunnen communiceren, de technologie wordt ook de spil in cruciale infrastructuur. Denk aan wagens die ‘met elkaar kunnen praten’ via het netwerk, fabrieken die met elkaar communiceren en operaties die dankzij het netwerk van op een afstand kunnen gebeuren.

Vertragen

Wie niet voldoende veiligheid inbouwt, riskeert dus niet alleen cyberspionage, slecht beveiligde 5G-infrastructuur maakt ziekenhuizen, kerncentrales en luchtvaart kwetsbaar. Het CCB geeft nu aan dat er geen bewijzen zijn voor een bedreiging vanuit Huawei. De evolutie van de technologie wordt wel constant opgevolgd. België is trouwens niet alleen in die vaststelling. Ook de Duitse telecomregulator liet dit weekend in The Financial Times optekenen dat “geen enkele 5G-provider, inclusief Huawei, moet of mag worden uitgesloten van de 5G-veiling.”

Jochen Homann, de voorzitter van de Duitse telecomwaakhond, ziet te weinig aanwijzingen voor gevaar. Hij wijst er fijntjes op dat een ban op Huawei-technologie slecht nieuws zou betekenen voor zijn Europese concurrenten. “Alle telecomoperatoren werken al met Huawei-technologie. Plus, Huawei bezit een groot deel van de patenten. Als we Huawei uitsluiten van de markt, zou dat de uitrol van het 5G-netwerk in zijn geheel vertragen.” In ons land werkt Huawei samen met Proximus, Orange en Telenet/Base.

Ook Sofie Pollin, professor telecommunicatie (KU Leuven), ziet geen concrete aanwijzingen om de Chinezen te wantrouwen. “Huawei doet het zeer goed, heeft extreem veel goede mensen in dienst, en investeert enorm veel in onderzoek en ontwikkeling. We moeten het niet weren, maar we moeten ook niet enkel en alleen op Huawei vertrouwen voor onze infrastructuur.” Als samenleving wil je niet afhankelijk zijn van één speler, of dat nu Huawei, Nokia of Ericsson is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234