Dinsdag 10/12/2019

Hoven van beroep mobiliseren rond Octopus

Ministerraad zet groep technici aan het werk rond politiehervorming

Brussel.

eigen berichtgeving

Een week na de bezegeling van het historische Octopus-akkoord beginnen de topverantwoordelijken van het gerechtelijk apparaat zich errond te roeren. De procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Eliane Liekendael, stond gisteravond in hoogsteigen persoon - maar wel na consultatie van de algemene vergadering van het Hof - interviews toe aan de Franstalige televisieomroepen RTL en RTBF. Interviews die op hun beurt historisch te noemen zijn: nooit eerder liet de absolute topverantwoordelijke van het Openbaar Ministerie zich ondervragen door journalisten, de herhaalde aanvragen van onder andere deze krant ten spijt.

Liekendael heeft dezer dagen dan ook een boodschap uit te dragen. Voor de deur staat de ingrijpendste hervorming van het gerechtelijk apparaat sedert 1830, en meerdere onderdelen daarvan zinnen Cassatie allerminst. Geviseerd wordt in de eerste plaats de door de Octopus-partijen beoogde Hoge Raad voor Justitie. Die wordt substantieel bevoegd voor het personeelsbeleid in de magistratuur en oefent bovendien controle uit op haar functioneren. Omdat de Hoge Raad voor de helft uit niet-magistraten zal bestaan, is volgens Cassatie de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht onmiskenbaar in het gedrang.

Met een opvallende openheid ging Liekendael op RTBF en RTL ook in op actualiteitsvragen over concrete dossiers. Het spaghettiarrest bijvoorbeeld verdedigde ze, ook al werd ingezien dat de redenen voor Connerottes ontheffing wellicht onvoldoende werden uitgelegd aan het grote publiek. Wat de Agusta- en Dassault-affaire betreft, ontkent Liekendael dat haar parket-generaal zich te eenzijdig op de socialistische partijen zou hebben geconcentreerd. Alle denksporen werden wel degelijk naar best vermogen uitgezocht, heette het.

Intussen hebben de eerste voorzitters van het Hof van Cassatie en van de vijf hoven van beroep alle rechters van hun rechtscollege opgeroepen voor algemene vergaderingen over Octopus. In Brussel en Antwerpen is de mobilisatie voorzien voor aanstaande donderdagmiddag. "De bedoeling is wel degelijk reacties te spuien op de belangrijke structuurhervormingen die politiek voorbereid worden", zegt een Brusselse advocaat-generaal.

Bij de parketten-generaal - dat zijn de openbare aanklagers verbonden aan elk hof van beroep - heerst extra ongerustheid over de Octopus-akkoorden. Worden deze realiteit, dan betekent dat omzeggens de ontmanteling van de diverse parketten-generaal. De betrokken magistraten zouden worden toegewezen aan ofwel de parketten van eerste aanleg, ofwel het college van procureurs-generaal. Deze procureurs-generaal zelf zouden veel meer met inhoudelijke beleidsthema's worden belast en zich niet echt meer met een eigen territoriaal rechtsgebied moeten inlaten.

De hervorming van de politiediensten zit sinds gisteren dan weer in een nieuwe fase. De ministerraad zette een ambtelijke werkgroep op poten, die de beoogde nieuwe politiestructuur in wetteksten moet gieten. Voorzitter van de werkgroep is Lode De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant en gedurende enkele jaren kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback (SP). De Witte was eerder corapporteur van de deskundigencommissie-Huybrechts, die een jaar terug een eigen voorstel van politiehervorming formuleerde. Elf andere technici, afkomstig van diverse administraties en de diverse politiediensten zelf, vullen De Witte aan. (PD)

Liekendael: historische interviews. (Foto Belga)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234