De Verzoening
An Goovaerts

Houden van Theo, een gedachte die niet iedereen gegeven is

2 Theo Francken verzoent met de Griekse Minister van Migratie Ioannis Mouzalas. © Franky Verdickt

An Goovaerts is hoofdredacteur van De Morgen. 

Onbegrijpelijk. Dat Wikipedia niet weet te vertellen welke bloemen ze mooi vindt, vindt hij een regelrechte schande. Dat diezelfde site ook niet aangeeft van welke cadeautjes presentatrice An Lemmens houdt, is eveneens een grote teleurstelling.

Want hij, de tiener van exact tien jaar, denkt samen met zijn drie andere tienjarige vrienden diep na over welk 'pretpakket' An Lemmens te sturen. In de hoop een handtekening te scoren van deze goddelijke blondine.

2 An Goovaerts is hoofdredacteur van De Morgen. © Wouter Van Vooren

Aardig, beroemd en ja, toch echt wel knap. Zo luiden de superlatieven. En zo is An L. al meer dan twee weken schijnbaar belangrijker in huis dan An G. De moeder van de tienjarige. Ik. Jaloers? Euh. Je verzoenen met het idee dat je zoon liever voor een andere vrouw bloemen koopt dan voor zijn moeder is toch... een beetje onverzoenbaar met de liefde voor je zoon. Merk ik tijdens het brainstormen over het pretpakket. Want daar heb je een An met een G. wel weer voor nodig.

Misschien moet ik wat meer Ioannis Mouzalas worden. Weet die man te verzoenen. Zegt de Griekse minister van Migratie verderop (p. 28-32): "Goed, ik geef het toe: ik hou van hem." Hem is Belgisch staatssecretaris Theo Francken (N-VA), en Mouzalas lacht als hij de woorden uitspreekt.

Francken en Mouzalas lagen eerder dit jaar met elkaar overhoop. De Griek verdacht de Belg ervan gezegd te hebben "vluchtelingen desnoods te laten verdrinken". Een misverstand, zo concluderen beide heren vandaag.

Het gesprek dateert van voor de recente aanslag in Berlijn, maar legt de ideologische tegenstellingen die Europa en de rest van de wereld splijten, weer duidelijk bloot. Die verzoenen, zo blijkt ook alweer, lijkt een evenzeer noodzakelijke als lastige uitdaging. Houden van Theo, de gedachte is niet iedereen gegeven.

Tijdens de zoveelste brainstormsessie over het pretpakket, lees ik het Wikipedia-profiel zelf nog maar eens na. Blijkt dat An L. maar één dag voor mij jarig is. En slechts drie jaar jonger is. Mijn zoon had haar zoon kunnen zijn! Onverzoenbare leeftijdsverschillen tussen hem en haar, zo luidt de conclusie. Een verzoenbare gedachte. Nog één cruciale brainstorm te gaan. Het pretpakket komt eraan.

An Goovaerts, hoofdredacteur. 

Dossier De verzoening 2016
Dossier De verzoening 2016

Op zaterdag 24 december brengen we mensen die eerder dit jaar een conflict hadden bij elkaar, voor een goed gesprek.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine