Woensdag 08/12/2021

Hou het alstublieft bij muziek

klassiek

klara viert derde verjaardag in psk

Brussel

van onze medewerker

Rudy Tambuyser

Klara was verleden zaterdag alweer 'in het Paleis'. Het klassieke radionet van de VRT blies drie kaarsjes uit en liet dat net als de vorige jaren vergezeld gaan van een feestdag in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, de plaats waar drie jaar geleden Radio 3 de geest gaf en Klara in één moeite door boven de doopvont werd gehouden. De hele dag lang konden de bezoekers voorstellingen bijwonen in het Paleis voor Schone Kunsten, dat behalve de grote zaal Henry Le Boeuf nog erg veel ruimten herbergt. Uiteraard overlapten de gebeurtenissen elkaar voortdurend, wat een festivalachtig heen-en-weersfeertje creëerde. Toeristisch gezien een pluspunt, maar voor de muzikanten niet altijd even leuk. Dirigent Daniele Callegari zag zich tijdens zijn concert met deFilharmonie verplicht te wachten tot het omgevingslawaai enigszins getemperd was.

Overigens maakte het concert van deFilharmonie met Callegari deel uit van een vrij interessante concerttriptiek die Klara had opgezet: in de grote zaal waren naast deFilharmonie ook het Vlaams Radio Orkest (VRO) onder leiding Yoel Levi en het Nationaal Orkest van België (NOB) onder leiding van Mikko Franck te gast. De grote discussies over de symfonieorkesten van dit land zijn weliswaar verstomd, verdaagd tot de volgende subsidieronde, maar een min of meer directe confrontatie als deze is leerrijk. Er gebeuren nuttige dingen maar op de weg naar een orkestraal Eden onder de Moerdijk zal nog veel zweet en ander vocht vloeien.

Verder klonk her en der in het Paleis een "dwarsdoorsnede van wat er in Vlaanderen leeft op muzikaal en cultureel vlak", luidens het persbericht. We willen dat graag geloven, maar begrijpen het niet helemaal. Enerzijds is het beter levende dingen niet door te snijden. Anderzijds oogde dit dagprogramma niet meteen als een who-is-who: Vlaams Radio Koor, Kryptos Kwartet, Ebony Kwartet, Pamina Kwartet, Quadrant... Heel sympathiek, maar ook wel erg diep dwars doorgesneden, ensembles als Explorations en Piacevole - hier met jazzmeester Philip Catherine -- en de lovenswaardige aanwezigheid van Jeugd en Muziek Brussel niet te na gesproken.

Op een feestdag als deze worden natuurlijk prijzen uitgedeeld. Vijf platen en één volledig oeuvre werden bekroond. Klara zelf gaf de prijs voor beste internationale productie aan het Zehetmair Quartett, voor zijn opname van Schumanns strijkkwartetten nummers 1 en 3 bij ECM. Bl!ndman kreeg de prijs voor beste Vlaamse productie voor zijn oude muziekavontuur Multiple Voice, uitgegeven bij Universal. De Klara-luisteraars mochten ook met lof zwaaien, in drie categorieën nog wel: klassiek, jazz en wereldmuziek. Respectievelijk het Huelgas Ensemble (voor muziek van De Rore bij Harmonia Mundi), Chris Joris (de cd Out of the Night) en Ambrozijn (Kabonka) gingen met de pluimen lopen. Niemand minder dan de Antwerpse bard Wannes Van de Velde kreeg de prijs voor zijn hele carrière.

Jan Decleir sprak een laudatio uit voor een eivolle zaal die gesloten werd om veiligheidsredenen. Was er zaterdag dan een Vlaamse volksverhuizing richting Brussel op gang gekomen? Nee hoor, Van de Velde werd in de Studio en niet in de grote zaal gelauwerd. Een kleine bedenking hoort daar bij. Wanneer je mensen beloont voor hun, in dit geval onwaarschijnlijk schitterende, oeuvre, doe dat dan met toeters en bellen, in de grote zaal, onder massale belangstelling, en zonder andere programmaatjes die tegelijkertijd lopen. Eren is eren.

En de qua stand-up comedy compleet ongetalenteerde lolpruiken die de grote concerten 'inleidden', waren beter thuisgebleven. Zeker na hun triest gezeur van vorig jaar. Gelukkige verjaardag, Klara, maar hou het alstublieft bij muziek. De muziek, die zoals bekend een gezond evenwicht nastreeft tussen vorm en inhoud.

Als je iemand als Wannes van de Velde beloont, doe dat dan met toeters en bellen. Eren is eren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234